14 Kasım 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle birlikte, artık eğitimine başlayan öğrenciler ilk öğretim yılının sonuna kadar istifa edebilecek; ancak bu kararı alanlardan yapılan öğretim masraflarının iki katı, yasal faiziyle birlikte tazminat olarak alınacak.
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmî Gazete’nin 33077 sayılı nüshasında yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde eğitim gören subay ve astsubay adaylarının istifa süreçleri yeniden düzenlendi.
ÖĞRENCİLERİN İSTİFA ŞARTLARI YENİDEN TANIMLANDI
Yapılan değişikliğe göre, lisans ve ön lisans eğitimi alan öğrenciler, eğitime başladıkları ilk eğitim-öğretim yılının son gününe kadar istifa etme hakkına sahip olacak. Ancak bu hakkı kullanmak isteyen öğrencilerin, kendileri için yapılan öğretim masraflarının iki katını, yasal faiziyle birlikte tazminat olarak ödemeleri gerekecek.Yeni düzenleme ile birlikte daha önce yürürlükte olan istifa hükümlerini içeren 36. madde de tamamen kaldırıldı.
RESMÎ GAZETE'DE YAYIMLANAN YÖNETMELİĞİN MADDELERİ
İşte değişikliklerin öne çıkan başlıkları:
Madde 1: 2017 tarihli yönetmeliğin 27. maddesi değiştirildi. Öğrencilerin, ilk öğretim yılı sonuna kadar iki kat öğretim masrafını ödemeleri koşuluyla istifa edebileceği hükme bağlandı.
Madde 2: Aynı yönetmeliğin 36. maddesi yürürlükten kaldırıldı.
Madde 3: Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
Madde 4: Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütecek.
YENİ DÜZENLEME NE ANLAMA GELİYOR?
Bu değişiklikle birlikte, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde eğitim alan öğrenciler için daha net bir istifa süreci tanımlanmış oldu. Özellikle eğitim sürecinin başında karar değiştiren öğrenciler açısından önemli bir yol haritası çizilmiş bulunuyor.Ayrıca, tazminat yükümlülüğü getirilmesiyle birlikte kamu kaynaklarının korunması da hedefleniyor.