İsimsiz şiirlerin şairi isimlendirmeyi okura bıraktı

Emekli Öğretmen Cemil Yüksek ilk şiir kitabını yayınladı. Kitabını, “Dünyayı Sığdırdın Avuçlarına” diye isimlendirdi ama şiirlerin isimlendirmesini okura bıraktı

Tut ellerimi/ parmak uçların/ gözüm olsun. / Tut/ öylesine değil/ içten/ söyleyecek sözün olsun./ Tut/ beynimde umut/ yüreğimde/ çok şey olsun./ Tut/ bırakma/ emi!

 

TAVSİYE ÜZERİNE

Tüm Emekli-Sen Gebze Şube Başkanı, emekli öğretmen Cemil Yüksek’in ilk şiir kitabı, “Dünyayı Sığdırdın Avuçlarına”, Tunga Yayınları tarafından yayınlandı. Çocukluğundan beri şiir yazma alışkanlığı olan Yüksek, son 2.5 yıl kaleme aldığı şiirlerini ise dost ve arkadaşlarının, “Başkaları da görüp okumalı” tavsiyesiyle kitaba döktü. Şiir kitabının tanıtım etkinliği ekim ayı içinde, BİLKAR’ın yeni taşınacağı yerinde gerçekleşecek.

OKURLAR İSİMLENDİRSİN

Cemil Yüksek kitap yazmanın getirdiği hazla önümüzdeki yıllarda yenilerini de yazacağını belirtirken ilk kitabında dikkat çeken ayrıntı ise şiirlerinin hiçbirinde isim yer almaması: “Şiirlerimin hiç birine isim vermedim. Şiirlerimin okurlar tarafından kendi görüşleri doğrultusunda isimlendirilmesini tercih ettim. Şiirlerimi okuyan, o şiire uygun gördüğü ismi koysun istedim.”

MEHMET BEKİR TAŞKIN’A ATFETTİ

İlk kitabını 2019 yılının haziran ayında kaybettiğimiz Tüm Emekli-Sen üyesi Mehmet Beşir Taşkın’a atfeden Cemil Yüksek, Taşkın’ın yaşamı algılayışı ve sorgulayışından bahsetti: “Tüm şiirlerimin teması insan ilişkilerinin sorgulanması üzerine. Daha iyi bir yaşamın nasıl olacağı kaygısıyla yazdım şiirlerimi. Yakın arkadaşlarımın, dostlarımın tavsiyesi üzerine kitaplaştırdım.

BENİ TERAPİ EDİYOR

Aklımdan hiç geçmemesine rağmen eser haline getirdim. 29 yıl öğretmenlik yaptım. 42 yıllık eğitimciyim. 11 yıldır şube başkanlığı yapıyorum. Bundan sonra da yine şiir üzerine kitaplar yayınlama amacım var. Hikâye yazmayı düşünmüyorum çünkü uzun yazmak karakterime uygun değil. Öte yandan şiir yazmak terapi ediyor beni. Bu kadar kokuşmuşlukları, yaşadığım olumsuzlukları şiir ile anlatmak beni rahatlatıyor.

EDİTÖR YORUMU…

 

Kitabın editörlüğünü ve yayın yönetmenliğini üstlenen Şair Yazar Salih Altun ise şöyle tanımladı Cemil Yüksek’in kitabını:

“Sevgi ve dostluğun değeri, yürekten gelmesinden ve koşulsuz olmasındandır. Böylesine sevmek, insanın yücelebileceği en üst basamaklardan biri. Yüreğindeki sevgi kadar büyür insan.

Sevginin muhatabı yalnız insan değil çevremizdeki her şeydir. Birini bir şeyi birinden ötürü sevmek bile eksikliktir. Sevgide, ‘ötürü’ yoktur. ‘Her şeye rağmen’ vardır.

Cemil Yüksek, koşulsuz bir sevgiyi, dostluğu, yüreği dünyayı avuçlarına sığdıracak kadar büyük bir dostun ve dostluğun izlerini, yansımalarını dökmüş mısralara. Yaşanan acıları, adaletsizliği, can acıtan toplumsal sorunları, ince bir isyanla dile getirmiş şiirlerinde.

Böylesi bir sevgiyi ve dostluğu paylaşmak isteyenler, insanlığın derdini kendi derdi bilenler, her şiirde kendini bulacaklar, ‘İyi ki okudum.’ diyeceklerdir.

Dünyayı sığdırdın avuçlarına.

Oysa ellerin bildiğimiz kadardı.”

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR-SANAT Haberleri