Hammadde Fiyatlarındaki Artış Plastik Sektörünü Zorluyor

İran’da devam eden savaşınetkisiyle küresel petrol fiyatlarında yaşanan artışın plastik hammaddelerindeciddi maliyet baskısı oluşturduğunu belirten Plastik Sanayicileri Derneği(PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, “Petrol fiyatlarında yaşananyükseliş doğrudan petrokimya ürünlerine yansımakta, bu durum da plastikhammaddelerinde hızlı ve yüksek oranlı fiyat artışlarına sebep olmaktadır.Hammadde maliyetlerindeki bu artış üretimden ihracata kadar tüm süreci olumsuzetkiliyor” dedi.

Küresel ölçekte sadece fiyatdeğil, arz tarafında da risklerin arttığını vurgulayan Benliler, “İran savaşısebebiyle Hürmüz Boğazı’nın kapatılması maliyetlerde artışa sebep olmanın yanısıra hammadde tedarikinde süreklilik açısından da ciddi bir belirsizlikyaratıyor. Plastik sektörü büyük ölçüde ithalata bağımlı olduğu için hem fiyathem de arz tarafındaki bu çift yönlü baskı üretim planlamasını zorlaştırıyor”dedi.

Plastik sektörünün çok sayıdaimalat sanayine ara girdi sağladığını vurgulayan Benliler, “Plastikhammaddeleri başta ambalaj, otomotiv, beyaz eşya ve inşaat olmak üzere birçoksektör için kritik öneme sahip. Bu nedenle hammaddede yaşanan maliyet artışlarıyalnızca plastik üreticilerini değil, bu ürünleri kullanan tüm sektörlerietkileyerek geniş çaplı bir maliyet baskısı oluşturuyor. Bu durum hem içpiyasada fiyatları yukarı yönlü etkiliyor hem de ihracat pazarlarında rekabetgücümüzü zayıflatıyor” dedi.

PLASTİK HAMMADDE İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİLERİ GEÇİCİ OLARAK SIFIRLAMALI

Küresel gelişmelere karşı bazıülkelerin hızlı aksiyon aldığını belirten Benliler, “Hindistan, artan maliyetbaskısını dengelemek amacıyla plastik hammaddelerin de dahil olduğu bazıpetrokimyasal ürünlerde gümrük vergilerini geçici olarak sıfırlama kararı aldı.Bu tarz uygulamalar sanayicinin maliyetlerini dengeleyerek üretiminsürdürülebilirliğini sağlamak açısından son derece önemli” dedi.

Benzer bir uygulamanın Türkiye’dede hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Benliler, “Halihazırda yüksekfinansman maliyetleri ve küresel belirsizliklerle karşı karşıya olansanayicimiz, bir de hammadde fiyatlarındaki artışla mücadele etmek zorunda kalıyor.Bu noktada plastik hammaddeleri başta olmak üzere belirli petrokimyasalürünlerde gümrük vergilerinin geçici olarak sıfırlanması, sektörümüzünüzerindeki maliyet baskısını hafifletecektir” dedi.

SANAYİNİN REKABET GÜCÜ DESTEKLENMELİ

Alınacak önlemlerin makroekonomiketkilerine de dikkat çeken Benliler, “Hammadde maliyetlerindeki artışın nihaiürün fiyatlarına yansıması kaçınılmazdır. Bu da enflasyon üzerinde yukarı yönlübaskı oluşturur. Öte yandan uluslararası pazarlarda rekabet ettiğimiz ülkelerdebenzer maliyet artışlarının daha sınırlı olması, firmalarımızı dezavantajlıkonuma getirmektedir. Bu nedenle üretim maliyetlerini azaltmaya yönelikadımlar, en az talep taraflı politikalar kadar önemlidir” dedi.

Sanayinin sürdürülebilirliği içinhızlı aksiyon alınması gerektiğini belirten Benliler, “Türkiye’nin üretimgücünü koruması ve ihracatta elde ettiği kazanımları sürdürebilmesi içinsanayicinin rekabet gücünü destekleyecek adımların zaman kaybetmeden atılmasıgerekiyor. Gümrük vergilerinde geçici düzenleme bu anlamda etkili ve hızlısonuç verebilecek bir araç olacaktır” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri