GTÜ’den Yenilenebilir Enerjiye Çok Yönlü Malzeme Katkısı

Gebze Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Enerji Sistemleri Mühendisliği'nden araştırmacılar bakır tungstat (CuWO₄) parçacıklarını silindirik yapıda grafitik karbon nitrür (g-C₃N₄) ile birleştirerek güçlü bir kompozit malzeme geliştirdi.

Yeni geliştirilen CuWO₄@g-C₃N₄ kompoziti, hem çevresel temizlik hem de enerji üretiminde kullanılabiliyor.

Sürdürülebilir enerjiye ve çevresel sorunlara çözüm bulmak, günümüz bilim dünyasının en acil hedeflerinden biri. Bu alanda öne çıkan stratejilerden biri de farklı işlevleri aynı anda üstlenebilen çok fonksiyonlu (multifonksiyonel) malzemelerin geliştirilmesi.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Enerji Sistemleri Mühendisliği'nden araştırmacılar Arş. Gör. Nurseli Görener Erdem (GTÜ), Prof. Dr. Esra Bilgin Şişek (GTÜ), Doç. Dr. İrem Fırtına Ertiş (GTÜ), Doç. Dr. Özlem Tuna (YÜ), Arş. Gör. Ece İnan (İYTE), Doç. Dr. Başar Çağlar (İYTE) bakır tungstat (CuWO₄) parçacıklarını silindirik yapıda grafitik karbon nitrür (g-C₃N₄) ile birleştirerek güçlü bir kompozit malzeme geliştirdi.

ÇALIŞMANIN ÖNE ÇIKAN BULGULARI

Fotokatalitik temizlik: Kompozit, antibiyotik kalıntısı olan tetrasiklinin %83 oranında parçalanmasını sağladı.

Hidrojen üretimi: Güneş ışığı altında saatte gram başına 2538 μmol hidrojen üretim kapasitesine ulaştı.

Enerji depolama: 212 F/g özgül kapasitans ile süperkapasitör performansı sergiledi.

NEDEN ÖNEMLİ?

Çok yönlülük: Aynı malzeme, hem çevresel kirliliğin giderilmesinde hem de yenilenebilir enerji üretimi ve depolanmasında kullanılabiliyor.

Geliştirilmiş verimlilik: Malzeme, görünür ışığı daha iyi soğuruyor, yük taşıyıcılarını daha verimli ayırıyor ve enerji kaybını azaltıyor.

Sürdürülebilir gelecek: Çalışma, hem güneş enerjisine dayalı hidrojen üretiminde hem de çevre dostu enerji depolama sistemlerinde yeni ufuklar açıyor.

Bu bulgular, CuWO₄@g-C₃N₄ kompozitinin, yenilenebilir enerji teknolojilerinde kullanılabilecek gelecek vaat eden bir malzeme adayı olduğunu gösteriyor.

Çalışma, Renewable Energy (2026) dergisinde yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri