Geçici Koruma Yönetmeliği Değişti: Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem Başlıyor

28 Kasım 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile Geçici Koruma Yönetmeliği’nde kapsamlı bir revizyona gidildi. Yapılan değişiklikler, geçici koruma altındaki kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanma şartlarını, ödeme süreçlerini ve kurumlar arası işleyişi tamamen yeniden düzenliyor. Yeni uygulamalar 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Yeni düzenlemeye göre, geçici korunanların sağlık giderleri artık daha net bir sistem üzerinden yürütülecek. Genel sağlık sigortası kapsamında sunulan hizmetlerin finansmanı, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği fiyatlar doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak.Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise ödeme gücü olmayan kişilerin tespitinde aktif rol üstlenecek ve gerekli hallerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları devreye girecek.

ÖDEME GÜCÜ OLMAYANLARIN ASRAFLARINI DEVLET KARŞILAYACAK
Ödeme gücü bulunmadığı tespit edilen geçici korunanların sağlık hizmeti bedelleri devlet tarafından üstlenilecek.Ancak ödeme gücü olduğu belirlenen kişiler için vakıflar üzerinden değerlendirme yapılacak ve gerekli yönlendirmeler sağlanacak.Yönetmelik, hayati tehlike içeren acil durumlarda önemli bir istisna getiriyor.Geçici korunanların ödeme gücü olup olmadığına bakılmaksızın tüm acil sağlık giderleri Sağlık Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

BULAŞICI HASTALIK TAŞIYANLARA SEYAHAT EDEMEYECEK
Düzenleme kapsamında, bulaşıcı hastalık riski taşıyan geçici korunanların sağlık birimlerine başvurması zorunlu hale getiriliyor. Bu kişiler, gerekli tedaviyi almadan başka illere seyahat edemeyecek.

ÇOCUKLAR, BEBEKLER VE ENGELLİLER İÇİN ÖZEL KORUMA
Engelli bireyler, çocuklar ve özel bakım gerektiren bebekler için sunulan hizmetlerin ulusal standartlara uygun şekilde verilmesi zorunlu tutuldu.
Bu hizmetler ilgili kurumların koordinasyonu ile yürütülecek.

SAĞLIK HİZMETİ ALMAYI REDDEDENLERE KISITLAMA

Tedaviyi reddeden veya zorunlu olmasına rağmen sağlık hizmetinden kaçınan geçici korunanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan diğer sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Sağlık raporu ile belgelenen zorunlu durumlar bu kuralın dışında tutulacak.

1 OCAK 2026'DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Yeni düzenlemeler, 1 Ocak 2026’dan itibaren uygulanmaya başlayacak ve yönetmelik Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri