Emekçiler borç içinde

Kocaeli’de kamu emekçileri anketinden ‘ek toplu sözleşme’ talebi çıktı. 20 sorudan oluşan anket sonucunda, yıllardır dile getirdikleri sorunların ve taleplerin kamu emekçileri nezdinde katlanarak büyüdüğüne vurgu yapıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilen 2021 yılı Merkezi Bütçe Teklifi, Meclis Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı. Bütçe teklifi, komisyona sunulduğu ilk günden itibaren muhalefet partileri, emek ve meslek örgütlerinden büyük tepki almaştı. Hükümet tepki ve tüm itirazlara rağmen talepleri görmezden gelerek bütçeyi mecliste onaylamak istiyor.

Bütçe tartışmaları ve kriz koşulları tartışıladururken 2021 bütçesine dair kamu emekçilerinin beklentilerini yaptıklarını anketle ortaya koyan KESK Kocaeli Şubeler Platformu, “İçinde bulunduğumuz olağanüstü koşullarda dar gelirlilerin, ücretli kesimlerin salgından korunarak nefes almasını ve insanca bir yaşam sürmesini sağlayacak, halktan, emekten yana bir bütçe istiyoruz” dedi.

SORUNLAR KATLANARAK BÜYÜDÜ

Kasım ayı içerisinde Kocaeli’deki kamu emekçilerine yönelik olarak hazırladığı anket ile kamu emekçilerinin yaşam şartlarını ve 2021 yılı bütçe beklentilerini soran KESK Kocaeli Şubeler Platformu, 2’si açık uçlu olmak üzere toplam 20 sorudan oluşan anket sonucunda, yıllardır dile getirdikleri sorunların ve taleplerin kamu emekçileri nezdinde katlanarak büyüdüğüne vurgu yaptı.

Ankete katılan kamu emekçilerinin neredeyse tamamı, (%99’u) bütçe hazırlık süreçlerinin şeffaf ve katılımcı olarak yürütülmediğini düşünüyor. Yüzde 98,1’i de bütçe hazırlık süreçlerine emek ve meslek örgütlerinin de dahil edilmesi gerektiğini istiyor.

 

HALKTAN, EMEKTEN YANA BİR BÜTÇE İSTİYORUZ!

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, anket sonuçlarının yıllardır sürdürdükleri mücadelenin haklılığını bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı. Geçinemeyen, borç içerisinde yaşayan kamu emekçilerinin salgının yüküyle birlikte tüm emekçi kesimler gibi daha da ağır koşullarda çalışma ve yaşam yüküyle karşı karşıya kalındığını belirten KESK Kocaeli Şubeler Platformu, anket sonuçlarının ardından şu açıklamayı yaptı:

“Salgının emekçiler üzerinde yarattığı olumsuz tabloyu görmeyen hükümet, 2021 bütçe teklifini sermayeden yana hazırlamakta beis görmemiştir. Bütçe görüşmeleri sürerken bir yandan da işçilere dayatılan sefalet ücreti niteliğindeki asgari ücret üzerinde de görüşmeler başlamış durumdadır. Hükümet asgari ücret konusunda da işverenlerden yana tutumunu daha ilk günlerden göstermiştir.

ADİL VE YAŞANABİLİR BİR ÜCRET POLİTİKASI

Ülke olarak salgın karşısında çok daha olumsuz bir tablo ile karşı karşıya kalmamanın, başta dar gelirliler olmak üzere tüm vatandaşların sağılığının korunmasının yolu bütçeden kamu hizmetlerine ve yatırımlarına ayrılan payın artırılmasından geçmektedir. Ücretli çalışan tüm kesimlerin, kamu emekçilerinden kamu ve özel sektörde çalışan işçilere, emekçilere değin insanca yaşam hakkının vazgeçilmez parçası adil ve yaşanabilir bir ücret politikasından geçmektedir. Dolayısıyla hayali hedeflere yer verilen, bu hayallerde bile işsizliği azaltma gibi bir hedeften yoksun olan, mili gelir ve kişi başına milli gelir hedeflerinde on yıl önce ulaşılan rakamların bile gerisine düşülen, çalışma yaşamında kuralsızlığı ve ayrımcılığı artıran, sermaye için fırsat yaratmaya odaklı ekonomi programlarının ve bu programlara bağlı emek karşıtı bütçelerin halkın, emekçilerin ihtiyaçlarına cevap vermesi mümkün değildir.

 

EK TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ BAŞLATILMALIDIR

TBMM’de görüşülecek bütçe teklifi, sermaye yararına hazırlanmıştır. Bütçe teklifi, kamu emekçilerinin ve tüm emekçilerin, halkın yararına bir bütçe yasası olacak şekilde tamamen değiştirilmelidir! Asgari ücret yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı; kamu emekçilerinin ek toplu sözleşme talepleri gündeme alınmalı, acilen tüm kamu emekçilerinin temsiliyetinin sağlandığı ek toplu sözleşme süreci başlatılmalıdır!”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri