Elektrikli Araçlar Dönüşümünde Büyük Adım

Radyo K.İ.’nin Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Gölcük Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Arif Özkan konuk oldu. Üçüncüsü düzenlenen Elektrikli Araçlar Çalıştayı’nı değerlendiren Prof. Dr. Özkan, akıllı araçların biyomedikal verilerle entegre olacağını, geleceğin otomotiv dünyasında en büyük kırılımın eğitim ve yeşil enerjide yaşanacağını söyledi.

Prof. Dr. Arif Özkan, çalıştayın geçmiş yıllarda "Neredeyiz?" ve "Eğitimde Neredeyiz?" başlıklarıyla düzenlendiğini, bu yıl ise "Bilinç Düzeyimiz Nerede?" sorusuna odaklandığını ifade etti. Prof. Dr. Özkan, Kocaeli Üniversitesi’nin yerli otomobil TOGG'un yarattığı ivmeyle birlikte elektrikli araçlar alanında Türkiye'deki ilk ve tek tematik paydaş organizasyonuna öncülük ettiğini vurguladı.

BİYOMEDIKAL VERİLER AKILLI ARAÇLARLA ENTEGRE OLUYOR

Mühendislik disiplinlerinin artık çok sesli ve disiplinler arası çalışmak zorunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özkan, biyomedikal mühendisliği ile elektrikli araçlar teknolojileri arasındaki bağa dikkat çekti. Geleceğin otomotiv dünyasında nesnelerin internet teknolojileri sayesinde akıllı cihazların araçlarla haberleşeceğini belirten Prof. Dr. Özkan, sürücünün nabız, kalp ritmi ve göz hareketlerinden sağlık durumunu analiz eden otonom sistemlerin, acil durumlarda aracı güvenli bir şekilde kenara çekip sağlık kuruluşlarına haber vereceğini söyledi. Prof. Dr. Özkan, elektrikli araçların artık sadece bir ulaşım aracı değil, sekreterya işlemlerini yürüten, evdeki buzdolabıyla haberleşip sipariş veren akıllı yaşam alanlarına dönüşeceğini, bu sürece sosyal bilimlerin de dahil olacağını aktardı.

SANAYİ-ÜNIVERSİTE İŞ BİRLİĞIYLE MÜFREDAT GÜNCELLENDİ

Ford Otosan ve Anadolu Isuzu gibi bölgedeki küresel ticari araç üreticilerinin katıldığı çalıştayda, yerel sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye iş gücü de ana gündem maddelerinden biri oldu. Ara kademe mesleki eğitimde tekniker yetiştirmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Özkan, sanayinin talepleri doğrultusunda Gölcük Meslek Yüksekokulu’nun müfredatında ciddi bir güncellemeye gittiklerini müjdeledi. Mezun olan genç teknikerlerin firmalarda ikinci bir eğitime ihtiyaç duymadan doğrudan üretime katılabileceğini aktaran Prof. Dr. Özkan, Kocaeli Üniversitesi bünyesindeki uzun dönem stajyer öğrenci sayısının son üç yılda yüzde 700'ün üzerinde artış gösterdiğini açıkladı.

EN BÜYÜK KIRILIM EĞİTİMDE VE YEŞİL ENERJİDE YAŞANACAK

Önümüzdeki on yıllık süreçte elektrikli araçlar teknolojisindeki en büyük kırılımın eğitimde ve çevresel sürdürülebilirlikte yaşanacağını söyleyen Prof. Dr. Özkan, batarya teknolojilerindeki menzil tartışmalarına da değindi. Yerli ve milli otomobil TOGG’un Çinli bir firmayla ortak geliştirdiği batarya platformu çalışmalarının önemine işaret eden Prof. Dr. Özkan, şebeke dalgalanmalarının batarya sağlığını ve şarj sürelerini olumsuz etkilediğini söyledi. Programın sonunda araçların karbon ayak izine de değinen Prof. Dr. Özkan, elektrik enerjisi fosil kaynaklardan üretildiği müddetçe bu araçların tam anlamıyla çevreci olamayacağını, bu nedenle kırılım noktalarını önceden tespit edip ülkece hazırlıklı olmak adına Kocaeli Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi vizyonuyla çalışmalarına maraton koşucusu gibi kararlılıkla devam edeceğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri