Darbe girişiminin ardından Türkiye genelindeki bazı cezaevlerinde bir kısım gazete ve televizyonlara yayın yasağı getirilirken, Gebze cezaevinde de bir kısım kitapların yasaklandığı iddia edildi.
Darbe girişimi sonrasında hükümet tarafından OHAL ilan edilmesiyle birlikte cezaevlerinde birçok gazete ve televizyon kanalına yasak getirildi. Silivri Cezaevi’nde Cumhuriyet, Birgün, Evrensel ve Gündem gibi iktidara muhalif gazeteler “Yasaklı yayın” listesine alınırken, Halk TV’nin de yayınlarının izlenmesi durduruldu.
GEBZE CEZAEVİNDE KİTAPLAR YASAKLANDI
Cumhuriyet’in haberine göre; Özgürlükçü Hukukçular Derneği avukatlarından Ruken Gülağacı, Gebze Cezaevi’nde de çoğunluğu Aram Yayınları’na ait olan kitaplara “Toplatma kararı var” denilerek el konulduğunu söyledi. Gülağacı, aynı cezaevinde kalan yazar Rojbin Perişan’ın “Gözyaşımın ağıdıydı seni beklemek” isimli kitabına da gardiyanlar tarafından el konulduğunu belirtti. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) darbe bahanesiyle basın özgürlüğü ihlallerinin devam ettiği belirtilerek, “Haklarında darbeyle ilgili soruşturma dahi olmayan bu gazetelerin ‘Yasaklı Yayın’ listesine alınması kabul edilemez” açıklaması yaptı. CHP’li Barış Yarkadaş, Silivri Cezaevi’ndeki muhalif yayın yasaklarını TBMM gündemine taşıdı. Yarkadaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde “Yasakların gerekçesi nedir”’ diye sordu.