Bilim ekibi yolculuğuna başladı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nün koordinasyonunda gerçekleştirilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan 19 Türk ve 3 yabancı bilim insanının yolculuğu başladı.

Brezilya Sao Poulo’ya olan ilk uçuşlarıyla yolculuklarına başlayan bilim ekibi, yaklaşık 22 saatlik 4 ayrı uçak yolculuğu sonrası 13 bin 800 km yol kat ederek 3 günün sonunda Antarktika’daki King George Adası üzerinden Antarktika’daki geçici bilim üssüne intikal edecek. TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM KARE Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, yolculuk öncesi sefer ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında iklim değişikliğine dikkat çeken Burcu Özsoy, “Aslında kutuplar herkesin merceğinde. Özellikle biz istanbul’da su kıtlığı yaşıyoruz kuraklık kapımızda. Tam olarak kış mevsimini yaşamadık. Tabi bir tek biz yaşamıyoruz kendi ülkemizde, kutuplarda bu konudan etkileniyor.

“BUZUL ÇALIŞMALARI YAPILACAK”

Bizim de seferimizde buzul çalışmaları yapılacak. Zira buzullar, özellikle karasal buzullar çok ciddi anlamda karadan koparak okyanusa entegre oluyor. Bu entegre olan buzullar, deniz su seviyesini arttırdığı gibi toplamdaki ekosistemin de varlığını etkiliyor. Son dönemde de bütün dünyada ses uyandıran, neredeyse Türkiye’de Tuz Gölü büyüklüğündeki dev bir buz kütle koptu ve okyanusa entegre oldu. Bizim seferde direkt gözlemleyeceğimiz karşımıza çıkacak bir buzdağı olduğunu düşünmüyorum ama çok ciddi anlamda erimeler ve buzullarda kopmalar mevcut. Bunun yanı sıra tabii ki biz kendi üssümüzün bulunduğu alanda da daha önce mevcut olan buzul alanların da artık olmadığını görüyoruz. Bizim de seferimizde tabii ki buzul çalışmalarımız da mevcut olacak” dedi.

Haber: Ahmet Zeki AYAR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri