Belediye sığınma evi, okul, ASM yapabilir…

Gebze Belediye Meclisi’nde CHP Grubu’nun 2021 yılı mali performans programında 16 önerisinin tamamı ret edildi. CHP’li Çalışkan belediyenin kadın sığınma evini yasanın emri; okul ve ASM’yi ise yasanın olur’u ile yapabileceğini söyledi

Perde Arkası

Detay Haber 1

 

Gebze Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısı ikinci oturumunda 2021 yılına dair performans programı görüşülüp karara bağlandı. Program oy çokluğu ile kabul edildi. İlgili gündem maddesi görüşülürken CHP Gebze Grubu adına Avukat Saide Arslan Çalışkan ilk ve son hatip olarak iki kez mikrofon aldı.

AÇILIŞ VE KAPANIŞ ÇALIŞKAN’DAN

Çalışkan ilk konuşmasında programa yönelik eleştirilerini sıraladı. İkincisinde ise AKP’den Yaşar Çakmak ve Güler Şahin Gençay’ın şahsının açıklamalarına yanıt verirken ki eleştirilerine yanıt verdi. Gebze Belediye Meclisi’nde CHP Grubu’nun 2021 yılı mali performans programında 16 önerisinin tamamı ret edildi. CHP’li Çalışkan belediyenin kadın sığınma evini yasanın emri; okul ve ASM’yi ise yasanın olur’u ile yapabileceğini söyledi

 

Çalışkan özetle şunları kaydetti:

SOMUT ÖNERİLERDE BULUNDUK

 

“Tüm Gebze’yi kapsayacak şekilde, 2021 yılı mali performans programına 16 maddeden oluşan somut önerilerde bulunduk. Programın komisyonlara havalesine kadar kadar her şey çok güzel gitti. İş komisyonlarda çalışmaya gelindiğinde ise geçen yıl yaşadığımız sorunla karşı karşıya kaldık.

BİZ SİZİ ARARIZ!

Bir yere gittiğimizde derdimiz dinleniyor ama sonra, ‘Siz gidin biz sizi ararız’ deniliyor. Bize Plan Bütçe Komisyonu’nda söylenen ise, ‘Bizim stratejik planımız maalesef tam olarak belediyeyi de, bölgeyi de tanımadan hazırlanan bir plandı, yeterli değildi. Dolayısıyla bu hazırlanmış plan ve stratejik programa önerilerinizi alamayız.’

2022’DE DEĞERLENDİRİLECEKMİŞ

2021 yılına önerilerimizin alınacağı söylenirken 2021 planında da önerilerimizin 2022’de değerlendirileceği belirtilmiş. Bizim önerilerimiz ile belediyenin performans programı arasındaki fark ise şu: Belediyenin programında, ‘4 yıllık stratejik planda bir yıllık yapacağımız projeler üretilir’ deniliyor ama somut olarak hiçbir şey göremiyorsunuz. Yani 2021 yılında örneğin çocuklar için ne hedefliyorsunuz? Biz ise 16 maddeden oluşan somut önerilerle geldik.  

 PANDEMİ DİKKATE ALINMADI MI!

Özellikle 2020-2024’ü kapsayan dört yıllık stratejik plan hazırlanırken henüz pandemi sürecine girmemiştik. 2019’a yönelik planlanan ve uygulanan sosyal yardımları 2021’de de gerçekleştirmek istemeniz doğru olur mu? Pandemi dikkate alındığında, aynı miktarda gerçekleştirilebilir mi? Pandemi döneminde artan işsizlik de göz önüne alındığında ihtiyaç daha da artacaktır. Bu süreçte mevcut program ile önümüze gelmeniz doğru değil.

YAPARMIŞ GİBİ YAPMAK!

Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler esnasında arkadaşlar stratejik planda ne varsa performans programında da onu uygulayacaklarını söyledi. Önümüzdeki bir yıl hiçbir şey yapmayacak mıyız? Neden bizim önerilerimizi, ‘Revizyon yaparak ancak alırız’ diyorsunuz? Burada çelişkiler yumağı var. Belediyenin programı bizce kenti sarmalayan, insana dokunan, proje üreten bir program değil. ‘Kanunun öngördüğü bir süreç var. Biz süreci yaparmış gibi yapalım’ anlayışı hâkim. Başkan belki şimdi, ‘Benim yönetim anlayışım bu değil’ diyebilir de bize getirilen programdan bizim anladığımız bu.”

HİÇ OLMAZSA MÜDÜRLÜK KURALIM

Toplumsal Fırsat Eşitliği ve Engelliler Komisyonu’nun sadece bir kez toplantı yapabildiğini belirten Saide Arslan Çalışkan, “Mahallelerden kadınların önerilerini almak adına bir takım toplantılar hedeflemiştik. Ama sanırım 16 günlük süre yetmedi. Hiç olmazsa Kadın Politikaları Müdürlüğü kuralım dedik. Müdürlük toplumdaki dezavantajlı kesimlere yönelik çalışmalarda bulunulmasını istedik. Belediyemiz engelli dostu belediyelerden olsun istedik” diye konuştu.

2.2 MİLYON TL TEMSİL AĞIRLAMAYA

Programın bütçe kısmında özel kalem müdürlüğünün 5 milyon 467 bin 689 TL tutarındaki tahmini bütçesinde 2 milyon 200 bin TL’nin belediyenin temsil, ağırlama, tören ve protokol faaliyetlerine aktarıldığına dikkat çeken Çalışkan…3 milyon 798 bin 552 TL tahmini bütçeli Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün de sadece 450 öğrenciye eğitim yardımında bulunacağını kaydetti. Temsil ağırlama için 2.2 milyon TL ayrılırken sosyal yardımlar için 2.5 milyon TL bütçe ayrılmasının tezatlık olduğunu ima etti.

YENİLEMEYE GEREK BİLE DUYULMUYOR

Çalışkan, “Şimdi biz bu kentte dezavantajlı kesime nasıl dokunacağız. Bu kentte insanların en azından asgari düzeyde eşitliğini nasıl sağlayacağız. Sosyal yardıma çok ihtiyaç duyulan içinde bulunduğumuz dönemde performans programında yenileme yapma gereği bile duymuyoruz!” dedi.

GENÇLİK SPOR’A 30 BİN TL

Bir kentte kafe sayıları her gün artıyor ve o kafeler doluyorsa bunun o kentte çok sayıda genç işsiz olduğunun göstergesi olduğunu kaydeden Çalışkan, “Biz ne yapıyoruz. Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne 30 bin TL bütçe ayırıyoruz. 9 milyon 307 bin 307 TL tahmini bütçeli Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün bütçesinden gençler için 1 milyon 620 bin TL ayırıyoruz. Niye gençlerle ilgili bütçeyi Kültür Sanat Müdürlüğü’nde kendi görevi olmayan bir alanda değerlendiriyoruz” diye konuştu.

HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN

CHP’nin 16 talebinin tamamına ret yanıtı verildiğini hatırlatan Çalışkan özetle, “Kadına yönelik sığınma evi talebimizde konunun ilgili bakanlıkça yürütüldüğü söylendi. Halbuki 1393 sayılı belediye kanununun ilgili maddesine göre nüfusu 50 bini aşan yerlerde belediyece kurulması gerekir” dedi. Çalışkan belediyenin programının bu haliyle hukuki dayanaklarından da yoksun kaldığını söyledi.

ASM VE EĞİTİM BİNASI YAPABİLİRİZ

Sağlık hizmetlerine yönelik olarak da poliklinik ve tedavi hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesi şartıyla belediyelerin aile sağlığı merkezi binası inşa etmesinin de yasalarda yeri olduğuna işaret eden Çalışkan aynı durumun eğitim binaları yapımı için de geçerli olduğunu dile getirdi. Çalışkan bu önerilerine yönelik olarak ise yanıt olarak, ‘Okul yapımı belediyelerin sorumluluğunda değildir’ yanıtı aldıklarını belirtti.

UMARIZ FİKRİ ZİKRİ BİR OLUR

Çalışkan, “Tüm önerilerimize yanıt, ‘İnceledik. Biz sizi ararız’ şeklinde oldu. Umarım bundan sonraki süreçte sayın başkanın fikri neyse zikri de o olur. Dilerim bizler bundan sonraki süreçte Gebze’yi hep birlikte yönetmeyi başarabiliriz” dedi.”

 

YAŞAR ÇAKMAK'IN CEVABI...

https://www.gebzehaber.net/performans-stratejik-planla-uyumlu-olmali-67949h.htm

 

GÜLER ŞAHİN GENÇAY'IN CEVABI...

 

https://www.gebzehaber.net/ucretsiz-avukat-hizmetimizi-kocaeli-barosu-da-istemez-67950h.htm

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri