Baro Meclisi’ni genişletip ortak aklı uygulayacağız

Kocaeli Barosu Başkanı ve Başkan adayı Avukat Bahar Candemir kongresi de ikidir “pandemi”ye takılan döneminde yaptıklarından çok yapamadıklarını anlattı. Yine seçilerse yapacaklarına dair, “Baro Meclisi’ni genişletip ortak aklı uygulayacağız” dedi

** Kocaeli Barosu Başkanı ve Başkan adayı Avukat Bahar Gültekin Candemir olağan kongresi de üstelik iki defa “pandemi”ye takılan döneminde yaptıklarından çok yapamadıklarını anlattı

 

** Er geç gerçekleşecek kongrede başkanlığa yeniden seçilirse kuruluşunda genişletilip sonra daraltılan Baro Meclisi’ni yine genişletip ortak aklı hayata geçireceklerini söyledi

 

 

Covid-19 ile mücadelede pandemi diye adlandırılan ve birinci yılını doldurmak üzere olan süreç hayatın her alanını olağanüstü etkiledi. Öyle ki yasalar ile belirlendiği şekliyle çiftli yılların ekim aylarının ilk haftasında gerçekleşmesi gereken Baro kongreleri iki ertelemenin ardından tekli yılı da gördü. Normal koşullarda Kocaeli Barosu’nda da kongrenin yapılabilmesi için bir yasa değişikliğine ihtiyaç duyulabilir veya “Şartlar gereğiydi” diye geçiştirilip halk ağzıyla, akışına bırakılabilir.

YİNE SEÇİLİRSE

SON DÖNEMİ OLACAK

Kendisi bu şekilde lanse edilmeyi çok sevilmese dahi Kocaeli Barosu’nun ilk kadın başkanı Avukat Bahar Gültekin Candemir’in başkanlığındaki pandemi uzatmalı mevcut dönem, yeni kongre tarihinin belirlenmesi ve gerçekleşmesi halinde sona erdi, erecek. Candemir günümüz itibariyle tek aday. Şayet yine seçilmesi durumunda bu Candemir’in son dönemi olacak çünkü Kocaeli Barosu hukuku gereği üç dönem adaylık söz konusu değil. Candemir’e geride kalan dönemi değerlendirmesini istedik. Pandemiden ötürü yaptıklarından çok yapamadıklarını anlattı. Bir de yeniden seçilirse hayata geçirmek istediklerini:

 

E-BELGE İLE KOLAY

VE NİTELİKLİ HİZMET

 

  • Bu dönemin çok büyük kısmı pandemi sürecinde geçti. Yine de ne yapıp yapamadığınıza ve yine seçilmeniz durumunda neler yapmak istediğinize dair ne söylemek istersiniz?

 

  • Malum süreç pandemiden ötürü yapmayı ümit istediğimiz pek çok şeyi hayata geçiremedik. Mesela e-belge uygulaması yapmıştık Baro’da. Bütün staj başvuruları da dâhil olmak üzere meslektaşlara verdiğimiz hizmetlerin sanal ortamda hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak için altyapı hazırlıklarımız devam ediyordu ama pandemi ona engel oldu. Yeni dönemde de bu konuyu çok önemsiyoruz. Meslektaşlarımızın hizmeti kolay ve nitelikli olarak almasını sağlayacağız.

 

SERTİFİKALI EĞİTİMLERİ

YENİLEYECEĞİZ

 

  • Sertifikalı eğitimlerimiz devam ediyordu. Dönem içerisinde onu yapamadık. Ket vurdu. Pek çok Baro’da olduğu gibi biz de sosyal medya üzerinden eğitimlere devam ettik. Eğitimleri yenileyeceğiz. Baro Akademi’yi kurmuştuk. Farklı alanlarda meslektaşlara hem eğitim vermek hem de günceli yakalamak için sertifikalı eğitimler yapacaktık. Yeni dönemde ümit ederim, hayat normale dönerse hayata geçireceğiz.

BARO MECLİSİ DAHA

İŞLEVSEL OLACAK

 

  • Baro meclisimiz toparlanamadı. Mart ayında toplanacaktık. Baro meclisini çok önemsiyoruz çünkü katılım kapsamını genişlettik. Meclis bizim kurumsal hafızamız. Daha önce baromuzda başkanlık yapmış, yönetim ve disiplin kurullarında, denetim kurulunda, komisyonlarda, genel merkezlerde görev almış tüm meslektaşlarımızın katılması meclisin ilk önergesinde vardı. Daha sonra kapsamı daraltılmıştı. Biz kapsamını genişletmiştik çünkü hep şunun üzerinde durduk. Mesleğin, meslektaşların sorunlarına çözüm bulabilmek için ortak aklı esas alacağımızı söylemiştik. Onu hayata geçiremedik. Yeni dönemde ilk hedeflerimizden biri Baro Meclisi’ni hayata geçirmek, toplantısını yapmak. Daha işlevsel kılmak.

 

GENÇ OFİS’E İŞLEV KAZANDIRACAĞIZ:  Kocaeli Barosu Başkanı ve başkan adayı Bahar Gültekin Candemir, “Genç ofis projemiz vardı, çok gecikti. Yaklaşık 5-6 aylık bir gecikmeyle açılışını yapabildik. Ona işlevsellik kazandırmak istiyoruz. Meslektaşlarımız ufak ufak gelmeye başladılar, kullanıma açtık” dedi.

 

 

**

EN BÜYÜK HAYALİMİZ…

Baro’yu kentle bütünleştirmek

 

 

Sorularımız üzerine Kocaeli Barosu’nun çalışmalarını sosyal yönleriyle de değerlendiren Candemir, “Baroyu yaşadığımız kentle bütünleştirmek en büyük hayalimiz. Bu süreç ümit ederim ki en kısa sürede nihayete erer ve yapmayı planladığımız bütün projeleri hayata geçiririz” dedi. Başkan Candemir şunları kaydetti: “Her zaman şunu söylerim. Bizim öncelikli hedefimiz her zaman meslek ve meslektaşlarımızın sorunlarına çözüm bulabilmek.

HAK İHLALLERİNE KARŞI

DUYARLI BİR BARO

Aynı zamanda ülkemizdeki hak ve hukuk ihlallerine karşı, yasanın da bize yüklediği sorumluluk çerçevesinde duyarlı bir baro olmasıdır. Elimizden geldiğince kamuya yansıyan bütün davaların takipçisi olduk.

ÇOCUK İSTİSMARI

VE KADINA ŞİDDET

Çocuk hakları merkezimizi, kadın hakları merkezimizi bu anlamda önemsiyoruz. Bütün merkezlerimiz tabi çok önemli görevler yaptılar. Destekleri için meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum ama Türkiye’de genel olarak baktığımızda çocuk istismarı ve kadına karşı şiddet vakalarında fevkalade bir artış var. Onunla alakalı çalışmalar yapmayı planlamıştık. Sokakta halkımızla vatandaşımızla buluşmaya yönelik eğitimler planlamıştık ama onları yapamadık. Bu dönem onları yapma hayalimiz var.

ÇALIŞMA HUKUKU KONFERANSI

Bir de alışkanlık haline gelen çalışma hukuku konulu bir konferansımız var. Planını yapmıştık. Aslında yine Yargıtay Yüksek Mahkeme hâkimlerinin katılımlarıyla mayıs ayında gerçekleştirecektik. Malum, işçi ağırlıklı Kocaeli iş hukuku içtihatlarına yön veren bir kent. O anlamda bu ulusal sempozyumu çok önemsiyoruz. Uluslararası bir nitelik kazandırmak da hayalimizdi. Ümit ederim, onu da gerçekleştiririz.”

 

 

 

**

 

İzmit ve Gebze’de baro

binalarına ihtiyaç var

 

 

  • Kocaeli’de yeni bir baro binasına ihtiyaç var mı?

 

  • Gebze’de bilindiği üzere bir hizmet binası yok. Daha önce hizmet için bir yer açılışı gerçekleşmişti ama çok işlemediği için kapatılmıştı. Başta İzmit olmak üzere Gebze’de hizmet binalarına ihtiyacımız var. Uzun yıllardır; önceki dönem başkan ve yöneticilerimiz de zaten bu ihtiyacı dile getirdiler ve istikrarlı bir şekilde yer arayışı içinde olduk. Önerilerimiz oldu. Hatta bir önceki dönem başkanımız yer buldu.

 

BAROLAR BİRLİĞİ’NDEN

TALEPTE BULUNMUŞTUK

 

  • Türkiye Barolar Birliği tarafından; bilindiği üzere baro pullarından elde edilen gelir üzerinden oluşturulan fonla barolara hizmet binaları alınıyor. İsteğimizi dile getirmiş, somutlaştırmış, talepte bulunmuştuk. Ama hayata geçmedi. Hatta bu konuyla alakalı biz çeşitli mecralarda, Türkiye Barolar Birliği başkanının da bulunduğu ortamlarda durumu dile getirdik.

ODALARIN BİNALARINI PAYLAŞTIK

BİNAMIZI PAYLAŞMAK İSTERİZ

 

  • Kocaeli Barosu, 2 bin üyeli büyük bir baro. Meslektaşlarımıza daha iyi hizmet vermek istiyoruz. Kocaeli STK’lar ve akademik odalar bakımından ilişkinin güzel yürüdüğü bir kent. Hala bir Anadolu kenti birlikteliğini yaşıyoruz. Sağolsunlar; biz ticaret odasından, diğer akademik odalardan yer talep ediyoruz. Böyle dayanışarak eğitimlerimizi devam ettiriyoruz ama isteğimiz bizim de güzel bir konferans salonumuz olsun. Genel kurullarımızı orada yapabilelim. Diğer akademik odalardan ve kurumlarından nasıl yer alabiliyorsak bizlerde onların yürüttükleri, icra ettikleri hizmetlerle alakalı yerimizi paylaşabilelim. Fakat hayata geçmedi, geçiremedik. Ama talep etmeye devam edeceğiz.

 

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ

OBJEKTİF DAVRANMADI

 

  • O anlamda Türkiye Barolar Birliği; - diğer barolarla mukayese etmiyorum - Tüm baroların tüm meslektaşlarımın bu anlamda nitelikli hizmeti alabilecekleri bir hizmet organizasyonu ve binasına ihtiyacı var. Ama büyüklüğü de nazarı dikkate alındığında zannediyorum Kocaeli için çok geç kalındı. Bu anlamda da biz bu hizmet binalarının alımları sırasında çok daha şeffaf ve objektif davranmadığını düşündüğümüzü söyledik Türkiye Barolar Birliği’nde.

1.5 KATLI BİNADA

2 BİN KİŞİYE HİZMET!

  •  
  • Gönül ister ki eldeki imkânlarla kendimiz yapabilelim. Ama bilindiği üzere aidatlar dışında baroların bir gelirleri yok. Bizde görevde olduğumuz süre içerisinde baro gelir ve giderleri konusunda olağanüstü hassasiyet gösterdik. Bir birikimimiz olur diye düşündük. Ama biriktirerek, öyle çok kolay değil. Sağolsun önceki dönem başkanlarımızdan Ersayın Işık (2006-2008) döneminde satın alınan, Cumhur Arıkan döneminde de tefrişi yapılan, 1.5 katlı bir alanda 2 bin kişiye hizmet vermeye çalışıyoruz. Yeni bir baro binası bizim hayalimiz. Ümit ederim, gerçekleştiririz.”

 

 

**

 

AVRUPA’NIN İKİNCİ BÜYÜK ADLİYESİ KOCAELİ’YE YAPILACAK

 

Çok iyi işleyen yargı

sistemine ihtiyaç var

 

  • Kocaeli’nin Adliye binasına ihtiyacı var mı?

 

  • Gebze Adliyemiz, güzel. Yeterli. Gebze Bölgesi’deki dört ilçeye de hitap edebiliyor.  Gölcük Adliyemiz, yeterli. Körfez’e yapılıyor, yapılacak. Ama Kocaeli Adliyesi kesinlikle hayata geçirilmeli. Bilindiği üzere uzun süredir projesi beklendi. Bütçeye konulması beklendi. Türkiye’nin değil Avrupa’nın ikinci büyük adliyesi yapılacak Kocaeli’ye. Ben planlarını gördüm. İstanbul Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nden sonra ikinci büyük adliye olacak.

 

NE ÜRETİLDİĞİ

KIYMETLİDİR

 

  • Öncelikle; çok büyük binalara değil ama çok iyi işleyen bir yargı sistemine ihtiyacımız var. Çok güzel, büyük, devasa binalar yaparsınız ama neticede orada ne üretildiği kıymetlidir.

YENİ BİNAYA HAYATİ

DERECEDE İHTİYAÇ VAR

 

  • O kadar büyük bir bina yapmak değil ama şu an bizim için hele pandemi sürecinde hayati ihtiyaç olan şey yeni bir bina. Kocaeli Adliyesi artık PVC Adliyesi haline geldi. Her yer kapandı. Çalışma arkadaşlarımız olan hâkimlerin, savcıların, kalem personellerinin, hizmetlilerin, avukatların hayati tehlikesi var. Dar koridorlarda, pandemi koşullarına uygun olmayan ortamlarda duruşma sırası bekliyoruz. Adaleti tecelli ettirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız için hak arayışı çabası içinde bulunuyoruz.

 

BAKANIMIZ, “İLGİLENİYORUZ” DEDİ AMA: Başkan Candemir, “Kocaeli Adliyesi’nin ivedilikle yapılması lazım. Haziran ayı öncesi Adalet Bakanımız ile son görüşmemizde; bu işe ciddiyetle eğildiklerini, en kısa zamanda projeyi hayata geçireceklerini söylendi ama daha başlanmadı, hafriyatı bile yapılmadı” dedi.

 

 

Avrupa’nın en büyük adliye binası, İstanbul’un Kartal İlçesi’nde. İkinci büyüğü ise Kocaeli’nde kurulacak.

 

 

 

**

YİNE SEÇİLİRSE SON DÖNEMİ OLACAK. YA SONRA?

 

Ben avukatım ve avukatlık

yapmaya devam edeceğim

 

  • Baro  başkanlığı öncesi aktif siyasette idiniz. Yine seçilirseniz, son döneminiz olacak. Sonrasında…?

 

  • Şunu çok önemle belirtmek istiyorum. Ben mesleğimi çok severek yapıyorum. Çok keyifle yapıyorum. Ben hukukçu olmayı seviyorum. Hukukçu olmanın anlamı benim için çok büyük. Hem avukat olarak hayalime kavuştum. Hem de müvekkillerimin hak arayışlarına cevap verirken bir taraftan da toplumsal barışa katkı sunduğum düşüncesiyle hareket ettim.

DEĞİŞMEYECEK TEK GERÇEK

AVUKAT OLMAMDIR

  • Faruk Eren hocamın çok anlamlı bir sözü vardır, ‘Hukuk insanlıktır’ diye. Biz bütün hukukçular, meslektaşlarım, bu anlam için mücadele ediyoruz aslında. Çokta zor koşullarda yapıyoruz mesleğimizi. Dolayısıyla değişmeyecek tek gerçek benim avukat olmam. Hizmet görevi yürütüyorum. Benim için çok büyük bir onur. Ama insanlar geçici kurumlar kalıcıdır.

 

  • Ben bu onurlu ve şerefli görevi, bu bayrağı teslim ettikten sonra avukat olmaya devam edeceğim. En büyük hayalim o. Duruşmaya girdiğimde, büyük bir mutlulukla giriyor ve işimi büyük bir mutlulukla yapıyorum. Size yarına dair söyleyeceğim en önemli şey ben avukatım. Avukatlık yapmaya devam edeceğim.

 

BİZDE SANDIK KAPANINCA SEÇİM BİTER

 

  • MHP İl Başkanı Aydın Ünlü’nün söylemleri…

 

  • Ben siyaset yapmıyorum. Siyasetçiler de bizim alanımıza müdahil olmasın.

 

  • Halen tek adaysınız?

 

  • Adaylık açıklayan meslektaşım olmadı ama son güne kadar aday olunabilir. Kocaeli Barosu’nda her zaman şöyle olmuştur. Bizde baro başkan adayları gerçekten baroya ve mesleğe hizmet etmek için çıkar. Ve Kocaeli Barosu demokrasinin en güzel tezahür ettiği barolardan biridir. Bizde sandık kapandığı anda seçim biter.

 

MESLEKTAŞLARIM ELBETTE

ADAY OLABİLİR

 

  • Bir süreliğine Semih Türeyen’in ismi, neredeyse Türeyen’e rağmen geçti?

 

  • Ben çeşitli mecralarda da söyledim. Semih Türeyen benim çok sevdiğim bir meslektaşım. Semih tabi ki aday olabilir. Baro başkanları olarak bizler hizmet etmek için geliyoruz. O süreçte çokta güzel bir açıklama yaptı. ‘Barolarımıza siyaset karışmasın. Ben hiçbir partinin adayı değilim. Bunu da doğru bulmuyorum’ dedi. Dolayısıyla elbette aday olabilir meslektaşlarım. Çokta güzel mücadelelere sahne olmuştur Kocaeli Barosu. Her zaman mesleki nezaket, meslek gereği ön planda olmuştur. Nasip. Herşey nasip.

 

Bahar Gültekin Candemir bir sertifika töreninde Kocaeli Barosu eski Başkanı Avukat Sertif Gökçe ve Avukat Abdullah Eryarsoy ile. Gökçe, 2019’da Derince’den Millet İttifakı/CHP Belediye Başkan adayı olmuş; Eryarsoy bir süre AKP İl Başkanlığı yapmıştı.

**

 

ÇOKLU BARO’DA YAYGINLAŞMA KAYGISINI TAŞIYORUZ

 

Ülkede Hukuki

istikrar sağlanmalı

 

 

 

  • Çoklu Baro’da barolardaki üye sayısının daha aşağı çekilip yaygınlaştırılmasına dair kaygınız var mı?

 

  • Öyle bir kaygımız var. Günümüzde bilindiği üzere; 5 bin ve üstü sayıda üyeye sahip barolar için bölünme söz konusu. Biz bu konuda nerede durduğumuzu zaten çok aleni bir şekilde paylaştık. Fakat şunu söylemekte fayda görüyorum: Bu şartlar altında; hukuki istikrarın bu kadar göreceli olduğu toplumumuzda, ülkemizde bir sabah kalktığımızda, ‘Bu yasa maddesi 5 binin altında üyeye sahip barolarda da uygulanacaktır’ diye bir düzenlemeyle karşılaşmamızda mümkün. ‘Mümkün değil’ diyemiyorum. ‘Mümkün değil’ diyememekten hareketle de şu çağrıyı yapmakta fayda görüyorum:

 

 

HUKUK TOPLUMSAL BARIŞI SAĞLAR

 

  • Ülkede hukuki istikrarın sağlanması gerekiyor. Devletin; hepimizin hukuk güvenliğinin sağlanması gerek. Çünkü Anayasa gereğince Türkiye bir hukuk devleti. Ve hukuk devleti bireylerin hak ve özgürlükleri bakımından garanti veren, teminatı yüksek olan bir devlettir. Hukuk; bireylerin arasında bir çimento görevi görerek toplumsal barışı sağlayan, milli birlik ve beraberliği kuvvetlendiren ana ögedir, ana unsurdur. Ümit ederim, ‘mümkündür’ dediğim şey, yasa maddesinin 5 binin altında üyeye sahip barolar içinde geçerli olması hayata geçmez. Hatta çoklu baro yanlışından da ivedilikle vazgeçilir.

İYİ KÖTÜ, ELEŞTİREBİLİRSİNİZ…

 

  • Hukuk kuralları çok tartışılıyor, sürekli değişiyor ve toplum bilmiyor veya ceza yediğinde öğreniyor?...

 

  • Bence bugün ülkemizde en önemli problemlerden bir tanesi hukuki istikrarın olmayışı. Hukuk kuralları çok önemli.  İyi ya da kötü, eleştirebilirsiniz. Ama birey, hukuki statüsünü bilirse ona göre davranır. Sonuçlarına katlanır.

TAKİBİ AVUKATLARCA

BİLE MÜMKÜN DEĞİL

 

  • Ama gün geçmiyor ki ülkede bir mevzuat değişikliği olmasın. Hatta bu işin içinde olan biz avukatlar bakımından bile o mevzuat takibi mümkün değil.

HUKUKU BİLMEMEK

MAZERET SAYILMAZ

 

  • Hatta bizde temel ilke; kanunu bilmemek mazeret sayılmaz. Yani vatandaş hukuka aykırı bir eylem gerçekleştiğinde, ‘Ben böyle bir düzenleme olduğunu bilmiyordum’ dediğinde mahkeme de, hakim de, hepimiz şunu söyleriz: ‘Hukuku bilmemek, kanunu bilmemek mazeret sayılmaz.’ Ama dediğim gibi. Bizim de takip edemediğimiz günlerden geçiyoruz.

**

 

Ertelemeler sonrası yasa

değişikliğine ihtiyaç var

 

Kocaeli Barosu’nun pandemi sürecinde iki defa kongresinin ertelenmesine karşın aynı süreçte pek çok siyasi partinin kongresini gerçekleştirdiğine dikkat çeken Candemir, “Tabi ki bir pandemi gerçeği var. Buna duyarlı davranıyoruz. Çok duyarlı davranarak, Covid tedbirlerine uyarak  ekim ayında genel kurul yapacaktık. Kocaeli Ticaret Odası’na da çok teşekkür ediyorum. Genel kurul için salon talep etmiştik. Aynı zamanda bahçesini de kullanacaktık. Hatırlanacağı üzere genelgeyle, Hıfsızsıhha Kurulu kararı gereğince, kanuna aykırı bir şekilde, bir iki gün kala genel kurulumuz yasaklandı” dedi.

İŞGALCİ BAŞKAN OLMAK İSTEMİYORUM

Kongrenin ikinci defa ertelenmesinin ardından ise isyanını, “İşgalci başkan olmak istemiyorum” diye haykıran Candemir’e göre yasa değişikliğine de ihtiyaç var: “Avukatlık Kanunu’nda bir değişiklik yapmaya ihtiyaçları var çünkü yasada; her iki yılda bir, çiftli yıllarda, ekim ayının ilk haftasında barolarda seçim yapılması hüküm altına alınmış.”

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

RÖPORTAJ Haberleri