-Artık Görünür Dövme Yasak! Jandarma Personeline Yeni Kıyafet Talimatı

İçişleri Bakanlığı tarafından 4 Kasım 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik ile Jandarma Genel Komutanlığı personeline yönelik kıyafet kurallarında önemli değişiklikler yapıldı. Dövme sınırlamaları genişletilirken, bazı unvanlara yeni yaka işaretleri eklendi ve rütbe işaretlerinin tasarımında güncellemeye gidildi.

Yönetmelikte en dikkat çeken değişikliklerden biri, personelin vücutlarında dövme taşıyabileceği alanlara getirilen yeni sınırlamalar oldu. Artık jandarma personeli, yüz, baş, boyun, el parmak uçları ve dirseğe kadar olan kol bölgesinde dövme bulunduramayacak. Ayrıca diz üstü bölgede görünür olacak şekilde yapılan dövmeler de yasak kapsamına alındı.Bu değişiklikle birlikte, kısa kollu gömlek ya da etek giyildiğinde görünür olacak dövmelere artık kesin bir kısıtlama getirilmiş oldu. Uygulama, kurumsal disiplin ve kamu düzeni açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

“Uzun Kollu” Yerine “Kısa Kollu” İbaresi Geldi

Yönetmelikte teknik bir revizyon da dikkat çekiyor. Daha önce “uzun kollu gömlek” ifadesiyle sınırlı olan açıklamalar, “kısa kollu gömlek” şeklinde değiştirildi. Bu sayede kollardaki dövmelerin görünürlüğü daha sıkı denetime alınmış oldu. Uygulama, özellikle yaz aylarında görev kıyafetlerinin uyumu açısından önem arz ediyor.

Yeni Branşlara Özel Yaka İşareti Tanıtıldı

Kıyafet yönetmeliğinde yapılan bir diğer yenilik ise subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar için yeni bir branş yaka işaretinin eklenmesi oldu. “Hukuk” branşı yaka işaretinden sonra gelecek şekilde tanımlanan bu yeni işaret, hem tören hem günlük çalışma üniformalarında kullanılabilecek.

Rütbe Tasarımları Yeniden Şekillendi

Yönetmelik kapsamında, bazı kıyafet aksesuarlarının tasarımı da baştan aşağı güncellendi. General rütbeleri, subay rütbeleri ve uzman jandarma rütbeleri için kullanılan semboller ve ölçüler yeniden belirlendi. Yeni tasarımlar, özellikle eğitim ve komando sınıfı personelin kıyafet standartlarını modernize edecek şekilde güncellendi.

Ne Zaman Yürürlüğe Girdi?

Tüm bu değişiklikler, 4 Kasım 2025 tarihinde yürürlüğe girdi. Uygulamaların takibi ve yürütülmesinden İçişleri Bakanlığı sorumlu olacak. Böylece tüm teşkilat genelinde kıyafet birliği ve görünürlük kurallarında daha net ve disiplinli bir standart sağlanması hedefleniyor.

Kurumsal Kimlikte Disiplin Vurgusu

Yeni yönetmelik, yalnızca dış görünüşle ilgili değil; aynı zamanda kurumsal aidiyet, güven algısı ve kamu görevlisinin toplumsal temsil sorumluluğu ile doğrudan ilişkili. Kıyafet ve görünüm konusundaki bu düzenleme, kamuoyunda jandarma teşkilatının daha disiplinli ve profesyonel bir imaj sergilemesini amaçlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri