“50 milyon insan yetersiz beslenmenin pençesinde”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Sema Kopal yaptığı açıklamada, “Dünya Gıda Günü’nü yetersiz beslenmenin pençesindeki 50 milyon insanımız ve fahiş oranlarda artan gıda fiyatlarıyla karşılıyoruz” dedi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilciliği, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla İzmit Sabri Yalım Parkı’nda, üyelerinin de katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında Ucuz, Yeterli ve Güvenli Gıdaya Ulaşmak En Temel İnsan Hakkıdır, yazılı ozalitimizi açtık. Ayrıca Oda flamalarımız ve gıda enflasyonuna, gıda mühendislerinin özlük haklarına değinen afişlerimiz de basın açıklamasında yer aldı, meslektaşlarımız tarafından taşındı. Basın açıklamasını TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Sema Kopal yaptı. Kopal açıklamanın başında, 14 Ekim Cuma günü Bartın Amasra’da yaşanan ve 41 maden işçisi kardeşimizin yaşamını yitirdiği iş cinayetine değinerek, “Teknik olarak metan gazının ölçümünün mümkün olduğu bir çağda, bu gazı tahliye etmeyenler, işçilere maske vermeyenler, yaşam odaları kurmayanlar, 41 işçinin katledilmesinden sorumludurlar. Sorumlular hesap vermelidir.

 

“TÜRK HALKI AÇTIR”

16 Ekim Dünya Gıda Günü. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından, kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim, dünyada yaşanan açlığa ve yetersiz beslenmeye dikkat çekmek amacıyla Dünya Gıda Günü ilan edilmiştir. Kimseyi geride bırakma olarak belirlendi. Ancak ne yazık ki ülkemizde son dönemlerde fahiş oranlarda artan gıda fiyatları ve başta çocuklarımız gelmek üzere yetersiz beslenen, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşamayan insanlarımızı düşündüğümüzde çoktan geride bırakılmış durumdayız. Namuslu Bilim İnsanı Osman Nuri Koçtürk’ün, Türkler, Amerikalılar’a nazaran dört kat fazla tahıl yemekte, buna karşılık tükettikleri et miktarı, Amerikalı'nın tükettiğinin sekizde biri kadar olmaktadır. Bundan dolayı Türk halkı açtır, sözlerini aktaran Kopal, halkımızın beslenme yetersizliği çektiğini yani aç.

 

“HAYAT PAHALILIĞIYLA BOĞUŞUYOR”

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)’ın Eylül ayı enflasyon oranını aylık bazda yüzde 3,08 artarken, yıllık yüzde 186,27 olarak açıkladığını; Gıda Enflasyonunun yıllık bazda yüzde 93,05’le rekor düzeye ulaştığını belirtti. 84.3 milyon nüfusumuzun 14.8 milyonu yeterli gıda tüketemiyor. 47 milyon 685 bin, yani yaklaşık 50 milyon insanımızın açlık sınırının altında yaşıyor. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığıyla boğuşuyor. Birleşmiş Milletler’in Açlık Haritası’na göre Türkiye’de 3 milyondan fazla çocuk yetersiz beslenerek gelişemiyor. Kız çocuklarının yüzde 85’i, oğlan çocuklarının ise yüzde 69’u yetersiz beslenmeye bağlı düşük kilo ve kansızlıkla mücadele ediyor.

 

“KISMİ DE OLSA BİR ÇÖZÜM OLUNMALI”

Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi (TOÇBİ) Araştırma Raporuna göre, ülkemizde çocukların kronik açlığa maruz kalması sonucu bodurluğun yüzde 2,3’lere çıktı. Batı ülkelerinde bu oranın yüzde 1’lere düştü. Bu soruna kısmi de olsa bir çözüm olması, geleceğimiz olan çocuklarımızın bedensel ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için, acilen en azından okullarda tüm çocuklara, ücretsiz olarak, besleyici ve doyurucu bir sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve temiz içme suyu verilmesi gerekir” dedi.

 

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri