'15 gün üretim durursa salgın yavaşlar'

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonu koronavirüs ile mücadeledehükümeti uyarmak amacıyla 3 maddelik ortak önerilerini yayınladı.Konfederasyonlar zorunlu alanlar dışında tüm üretime 15 gün araverilmesini, işten çıkartılmaların yasaklanmasını istedi.

Koronavirüs nedeniyle özellikle büyük işletmelerde işçilerin testlerinin pozitif çıkmaya başlamasıyla sendikalar harekete geçti. DİSK, Türk-İş ve Hak-İş uzun yıllardan sonra ilk kez ortak bir metin yayınlayarak hükümeti yaşanan gelişmeler karşısında uyardı. Sendikalar, zorunlu üretim yapman yerler dışında tüm çalışma alanlarında üretime 15 gün ara verilmesini ve bu süreçte salgının yayılma hızının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Sendikalar aynı zamanda pandemi sürecinde işçilerin işten çıkartılmasının yasaklanmasını istedi.

İŞTEN ÇIKARMA YASAKLANMALI

Üç konfederasyon, ülkenin en kısa sürede ve el birliği ile bu ağır felaketin üstesinden gelmesi dileğiyle önerilen tedbirlerin alınmasını istedi. Konfederasyonların açıkladıkları 3 öneri şu şekilde: COVID-19 salgını süresince işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. COVID-19 salgınının yeni bir işsizlik dalgasına yol açmaması, işin ve işçinin gelir sürekliğinin sağlanması için COVID-19 ile mücadele döneminde işverenin iş sözleşmesini fesih imkanı askıya alınmalıdır.

SALGININ HIZI YAVAŞLAR

COVID-19’a karşı mücadele kapsamında zorunlu ve acil mal ve hizmet üretimi hariç olmak üzere, en az 15 gün süreyle, bütün işlerin durdurulması, işçilerin korunması ve salgının yayılma hızının önlenmesi için önem arz etmektedir. İşten çıkarılmaların ve işlerin durdurulmasının yol açacağı gelir kaybına karşı İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları hızla devreye sokulmalı, işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için işçi açısından gerekli olan koşullar kaldırılmalıdır.

Küresel salgın nedeniyle iş ve gelir kaybına uğrayan bütün işçilere işveren, İşsizlik Sigortası Fonu ve devlet tarafından gelir desteği sağlanmalıdır. İşten çıkarılmaların izlenmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdinde Üçlü Danışma Kurulu bileşimine uygun bir izleme ve denetim mekanizması kurulmalıdır.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EMEK Haberleri