Yabancılar faiz artışına çok sevindi

Yabancılar faiz artışına çok sevindi

Merkez’in faiz kararını değerlendiren yabancı kuruluş temsilcileri faiz artışını ‘beklentilerin ötesinde iyi bir haber’ olarak yorumladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizi yüzde 16,50’den yüzde 17,75’e çekmesiyle büyümenin azalacağı ve işsizliğin yükseleceği endişeleri güçlenirken, yabancı kuruluşlar ise karardan memnun. Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, faiz artışının TL’ye daha sağlam destek sağlayacak güçlü şahin bir sinyal olduğunu ifade etti.

Faizlerin 125 baz puan artmasının beklentilerin üzerinde bir artış olduğunu vurgulayan Matys, 24 Haziran seçimlerinden sonra yüksek enflasyon ve cari açığa değinmenin Türkiye için hayati derecede önem taşıdığını dile getirdi. Berenberg Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland da TCMB’nin faiz artışına gitmesinin iyi bir haber olduğunu belirtti. Hungerland, kararın etkileri için beklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hükümet de memnun
Yılın başından bu yana faizlerin yüksek olduğunu ifade eden hükümet kanadı ise kararın ardından memnuniyetini ifade etti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Merkez Bankası’nın bugünkü kararı piyasaların önüne geçme artı proaktif olma yönünde attığı bir adım” dedi. Londra’da ‘spekülatörlerle’ bir araya geldikten sonra faiz artışlarına hız kazandıran Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Politika setimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Enflasyon ve cari açık yılın ikinci yarısında düşüş trendine girecek. Yapısal reformlarla ekonomimizin şoklara karşı direncini artırıyoruz. Dış talep büyümeyi güçlü bir şekilde desteklemeye devam edecek” şeklinde görüş bildirdi.

Yüksek faizde dünya 7’nciliği
Faiz artışıyla birlikte Türkiye, dünyada en çok faiz veren yedinci ülke konumuna yükseldi. İlk sırada yüzde 40 faizle Arjantin yer alıyor. Arjantin’i yüzde 25’le Surinam, yüzde 21,7 ile Venezuela, yüzde 20 ile Haiti, yüzde 18 ile Angola ve yüzde 18’le iran takip ediyor. Türkiye ise yüzde 17,75 ile yedinci sırada ve yüzünü zirveye dikmiş durumda.

‘Yeni artışlar gelebilir’
Öte yandan faizi artıran TCMB’den yapılan duyuruda ise enflasyondaki yükselişin ardından fiyat istikrarını sağlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine (faiz artışına) karar verildiği ifade edildi ve ihtiyaç duyulması halinde ek faiz artışlarının da yapılabileceği vurgulandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.