Uzm. Dr. Özkan ‘’En çok karşılaşılan problem gözde kırma rahatsızlığıdır’’

Uzm. Dr. Özkan ‘’En çok karşılaşılan problem gözde kırma rahatsızlığıdır’’

Kocaeli Şehir Hastanesinde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Özkan 12 Ekim Dünya Görme Günü nedeniyle önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Dr. Özkan, “Dünya Sağlık Örgütüne göre küresel olarak 1 milyar insanın önlenebilecek veya henüz çözülmemiş bir görme bozukluğu vardır. Bu 1 milyar insanın sahip olduğu sorunlara bakıldığında, 123,7 milyon insanın mustarip olduğu gözde kırma kusuru ilk sırayı almaktadır. Ayrıca 65,2 milyon kişinin katarakt, 6,9 milyon kişinin glokom, 4,2 milyon kişinin korneal opasiteler, 3 milyon kişinin diyabetik retinopati, 2 milyon kişi ise trahom nedeniyle görme sorunu yaşamaktadır” dedi.

DR. ÖZKAN “GÖRME BOZUKLUĞU GENELLİKLE İLERİ YAŞ PROBLEMİDİR’’

Bunlara ek olarak yaşlılığın neden olduğu sebeplerle yaklaşık 826 milyon kişinin yakın ve uzak mesafeyi görme bozukluğu yaşadığını söyleyen ve nüfusun giderek çoğalması ile görme bozukluğuna sahip insan sayısının daha da artmasının öngörüldüğünü ifade eden Dr. Özkan, “Yaşam boyu göz rahatsızlıkları ve görme bozukluğu ile ilişkili tüm ihtiyaçları karşılamak için göz sağlığının teşviki, hastalıkların erken dönemde önlenmesi, önlenemeyenlerin ise tedavisi ve rehabilitasyonu için etkili müdahaleler yapılabilmektedir. Bu müdahalelerden bazıları oldukça pratiktir ve bu sebeple tedavilerden kaçınılmaması gerekir. Çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik tarama çalışmaları da bu programlar içindedir. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından yenidoğanlar, okul öncesi dönemde yer alan çocuklar ve ilköğretim 1. sınıfa devam eden çocuklara yönelik görme tarama programları yürütülmektedir.” dedi.

GÖZ SAĞLIMIZ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Yapılması gereken şeylerin tam anlaşılabilmesi adına maddeler halinde sıralama yapmanın önemli olacağını düşündüğünü dile getiren Özkan o maddeleri şöyle sıraladı.

• Göz hastalıklarını önle (Prevent): Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenerek birçok göz hastalığı önlenebilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, sağlıklı beslenmek ve sağlıklı alışkanlıklar edinmekle ilişkilidir,

• Gözlerini, göz sağlığını koru (Protect): Gözleri korumak ve onlara bakmak son derece önemlidir. Göz için risk skalası geniştir; şiddetli güneş ışığına doğrudan maruz kalım, işyeri kazaları, evlerde uzun süre ekranlara maruz kalmak vb.

• Düzenli göz muayenesi ol (Preserve): Düzenli aralıklarla kapsamlı göz muayenesi randevusu alınmalıdır. Kapsamlı bir göz muayenesi; göz doktorunun risk faktörlerini anlamak için ayrıntılı bir tıbbi öykü alması, aile öyküsü alması ve ardından göz muayenesi yapmasını içermektedir.

• Göz sağlığına ve muayenesine öncelik ver (Prioritize): Göz muayeneleri rutin tıbbi muayenelerin bir parçası olmalıdır.

Dr. Özkan açıklamalarının sonunda ise “Göz sağlığına öncelik verilmeli ve ‘Gözlerini Sev’ bir yaşam misyonu olarak kabul edilmelidir. Bu konunun önemi hakkında bireylerden başlanarak toplumsal bir farkındalık oluşturulmalıdır.’’ sözlerine yer verdi.

Özkan, belirtilen hususlara dikkat edilmesi durumunda göz hastalıklarının oransal anlamda kayda değer bir düşüş olmasının önünü açacağını söyleyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.