Türkiye Genom Projesi  Konuşuldu

Türkiye Genom Projesi  Konuşuldu

GTÜ bu yıl üçüncüsü düzenlenen Biyoinformatik Forumu’na ev sahipliği yaptı. “Genom Dizileme ve Biyoinformatik” başlığıyla gerçekleştirilen forumda Türkiye Genom Projesi konuşuldu.

Biyoinformatik alanının bilinirliğini arttırmak ve alanında uzman kişilerle bu alandaki gelişmeleri masaya yatırmak için, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) öğretim üyelerinin kurduğu PHI Tech Bioinformatics şirketinin öncülüğünde, GTÜ ve TÜBİTAK Marmara Teknokent desteğiyle Biyoinformatik Forumu – 2018 gerçekleştirildi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Biyoinformatik Forumu GTÜ Elektronik Mühendisliği Amfi Salonunda akademisyen, sektör temsilcileri ve öğrencilerin katılımı ile 11 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Biyoinformatik Forumu – 2018’in açılış konuşmaları GTÜ Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi ve PHI Tech Bioinformatics kurucu ortağı Dr. Öğr. Üyesi Saliha Durmuş ve GTÜ Rektör V. Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan tarafından yapıldı.

UZMANLAR GELİŞMELERİ AKTARDI

Bu yılki konusu “Genom Dizileme ve Biyoinformatik” olan forumda, Türk toplumunun genetik yapısını tespit ederek kişiye özel tedavi çözümlerini mümkün kılmak için çok önemli bir adım olan Türkiye Genom Projesi konuşuldu. Amerika’daki saygın NIH (National Institute of Health) benzeri bir işlev görerek sağlık alanında yapılan araştırmaların klinik uygulamalara dönüşmesinde rol oynayacak olan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), Türk toplumundaki yüz bin insanın genomunu dizilemeyi hedefleyen Türkiye Genom Projesini başlatıyor. Biyoinformatik Forumu’na katılan TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur TÜSEB’in  kapsamı ve misyonu hakkında bilgi verdikten sonra, Türkiye Genom Projesini yürüten TÜSEB Biyoteknoloji Enstitüsü’nün başkanı Prof. Dr. Ali Osman Kılıç, projenin aşamaları ve hedeflerini katılımcılarla paylaştı. Genom projesi ile Türkiye’de insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi, genetik hastalıklar konusunda toplumun bilinçlendirilmesi, kompleks hastalıkların tanısı için yeni biyobelirteçlerin keşfi, genetik hastalıkların ve kanserlerin erken tanısı, yeni ilaçların ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ve kişiye özel tedavi alanlarında çığır açan yeni bir bakış açısı kazandırılacak.

1-020.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.