Şifalı Bitki Nedir? Şifalı Bitkiler Nasıl Ve Nerede Toplanır? Bitkiler Nasıl Kullanılır?

Şifalı Bitki Nedir? Şifalı Bitkiler Nasıl Ve Nerede Toplanır? Bitkiler Nasıl Kullanılır?

Pek çok kişinin bağışıklığını güçlendirmek, bazı rahatsızlıkları gidermek ve tedaviye yardımcı olarak kullandığı bitkilere Şifalı bitkiler denir? Bu bitkilerin bir çoğu ile ilaçların ham maddeleri de hazırlanır. Peki, Şifalı Bitkiler Nasıl Ve Nerede Toplanır? Bitkiler Nasıl Kullanılır? İşte detaylar...

İnsanların bir çoğu hala bağışıklığını güçlendirmek ve bazı hastalıkların tedavisinde tedaviye yardımcı olarak şifalı bitkileri kullanıyor. Bazı bitkilerin meyvesi, bazılarının tohumu veya çiçeği, bazılarının ise kökü veya dalları, hastalıklara şifa oluyor. Peki, Şifalı Bitkiler Nasıl Ve Nerede Toplanır? Bitkiler Nasıl Kullanılır? Kocaeli Gündem ekibi olarak, sizler için araştırdık. İşte şifalı bitkiler ile ilgili tüm detaylar...

ŞİFALI BİTKİLER NASIL TOPLANIR?

Şifalı bitkiler, İnsan sağlığı için çok büyük önem taşır. Her bitki kendi bünyesinde tedavi edici bir şifalı madde taşır. Ancak, bu maddeyi elde edebilmenin de bazı koşulları vardır. Doğru zamanda toplamak, kullanıma hazırlamak ve saklanması en büyük etkendir. Şifalı bitki toplayacak kişinin, mutlaka bu bilglere sahip olması gerekir.

ŞİFALI BİTKİ TOPLAYABİLMENİN KOŞULLARI NELERDİR?


Şifalı bitkileri toplayabilmek için bazı temel bilgileri mutlaka bilmek gerekir. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz.

1- Bazı şifalı bitkilerin zehirli ikizleri olduğunu bilmek ve buna göre toplamak gerekir.

2-Zehirli özelliği bulunan ve ölüm tehlikesine yol açabilecek bir bitkiyi ne kendi tedavisinde ne de bir yakınının tedavisinde kullanmamalıdır. Bu konuda herhangi bir tavsiyede bulunulmamalıdır.

3- Şifalı bitkileri nerede toplayacağını çok iyi bilmelidir. Çevre kirliliğinden etkilenmemiş noktalardan toplamalıdır.

4- Bitkilerin şifalı özelliğinden faydalanabilmesi için hangi mevsim ve hangi saatlerde toplanması gerektiğini bilmelidir.

5- Hangi bitkinin neresini ve nasıl kullanacağı konusunda bilgi sahibi olmalıdır

6-Kesin olarak tanınmayan bitkiler toplanmamalıdır

7-Toplanan bitkilerin kaliteli olması gerekir. Toplanması gereken zamanda toplanmayan, istenilen kalitede olmayan, zamanında kurutulmayan ve toplanmayan bitkilerin şifa unsurlarının kaybolacağı unutulmamalıdır.

BİTKİLER NE ZAMAN TOPLANMALI?

Her bitkiye göre farklı bir toplama şekli ve zamanı vardı. Yaprağından, çiçeğinden veya dalından faydalanılan bitki, belirli özelliklere göre toplanır. Peki, şifalı bitkiler nasıl toplanır?

1-Bitkilerin yer üstü kısımları: bitki çiçek açmadan önce veya çiçekken toplanır.

2-Bitkilerin çiçekleri, tamamen açılmadan önce veya tomurcuk halindeyken toplanır.

3- Kökler ise bitkinin toprak üstü dalları kuruduktan sonra toplanır.

4-Ağaç ve dal kabukları ise bitki yapraklarını döktükten sora veya ilk baharda toplanır.

5-Bitki meyveleri ise en olgun olduğu zamanda toplanmalıdır.

6-Kurutularak saklanacak bitkiler hiç bir zaman sisli, yağmurlu ve nemli havalarda toplanmamalıdır. En doğru toplama zamanı güneşli havalardır.

7- Bitkilerin neresi toplanıyor olursa olsun sağlıklı, temiz, lavrasız, kurtsuz ve böceksiz bitkiler toplanmalıdır.

8-En iyi toplanma zamanı 10:00 ile 16:00 saatleri arasındadır.

9-toplanacan bitkiler temiz ve lekesiz olmalıdır. Kurutulacak bitkiler mutlaka yıkanmalıdır.


ŞİFALI BİTKİLER NASIL KURUTULMALIDIR?

Aslında bitkiler mümkün olduğunca taze iken kullanılmalıdır. Ancak, bazı bitkilerin kurutulması gerekir. Kurutulması gereken bitkiler, toplandıktan hemen sonra kurutulmaya başlanmalıdır. Peki, Şifalı bitkiler nasıl kurutulur? İşte detaylar...

1-Bitkiler iyice kuruduğunda ince ince kıyılarak nem ve ışıktan korunarak hava almayan karton kutu ve kaplara , kese kağıdı yada kavanozlara konulmalıdır.

2-Toplanarak kurtulan bitkilerin, koyulduğu kapların üzerinde mutlaka toplanma tarihi ve bitki hakkında bilgiler bulunmalıdır.

3- Geçen 1 yılın sonunda elde kalan bitkiler banyo katkısı olarak kullanılabilir.

4- Çiçek ve yapraklar gölgede, kökler ve sulu bitkiler ise güneşte kurutulur.

5- Bitkilerin 1 yıl sonunda etkileri azaldığı için her yıl taze olarak toplanması gerekir.

BİTKİ ÇAYLARI HAŞLANARAK NASIL DEMLENİR?
Şifalı bitkilerin en yaygın kullanım şekillerinden birisi de haşlayarak demlemedir. Peki, bitki çayı haşlanarak nasıl demlenir?

Yeteri kadar taze ve kurutulmuş olan bitki, su bardağına konur. Kaynamış olan su bardak içerisine dökülür. Taze bitkiler 2 dakikada, kurutulmuş olan bitkiler ise yaklaşık 5 veya 6 dakikada demlenir. İyi bir bitki haşlama çayının dem rengi açık renli veya açık sarı yada açık yeşil olmalıdır.

Bitki kökünden demlenen çaylarda ise kök, sağuk suda bekletildikten sınra kısa süre kaynatılır. 3 dakika kadar demlemeye bırakılır.

ŞİFALI BİTKİ SOĞUK SUDA NASIL YUMUŞATILIR?
Doğada bazı bitkiler sıcaklığı sevmez. Sıcaktata şifalı özelliklerini kaybederler. Bu nedenle kaynatılmak yerine soğuk suda yumuşamaya bırakılırlar. Eğir Kökü, Ebegümeci ve Ökseotu gibi bitkiler geceleri 8 ile 12 saat soğuk suda bekletilir. Bu süre dolduktan sonra süzülür.

ŞİFALI BİTKİLERDEN ÖZSU NASIL ÇIKARILIR?

Bazı bitkilerin özsuları oldukça şifalıdır. Bitkilerin Özsuları ezilerek ve rendelenerek çıkartılabilir. Bunun için meyve sıkma aleti de kullanılabilir. Ağzı kapanan küçük şişelerde buzdolabına konularak saklanabilir.

BİTKİ LAPASI NASIL YAPILIR?

Kullanım yerine göre bazı bitkiler lapa olarak kullanılır. Bitkinin sap ve yaprakları, sert bir zemin üzerinde lapa haline gelene kadar ezilir ve ince ince kıyılır. Bu lapa bazen bir bezin üzerinde bazen de direk vücuda sürülebilir.

BİTKİ BUHAR KOMPRESİ NASIL YAPILIR?

Şifalı bitkiler, bazen de buhar kompresi yapılarak kullanılır. Bunun içi içinde su bulunan ve kaynayan kap üzerine bir süzgeç yerleştirilir. O süzgecin içerisine ise taze yada kurutulmuş bitkiler konularak üstü kapanır. Bir süre sonra buradan çıkartılan yumuşamış bitkiler bir bezin üzerine yayılarak kullanılacağı yere uygulanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.