Ramazanda kilo almadan nasıl beslenebiliriz?

Ramazanda kilo almadan nasıl beslenebiliriz?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı değişmektedir.

Normal koşullarda bireylerin beslenme programında 3 - 4 öğün yemek varken ramazan ayında bu öğün sayısı 2 öğüne düşmektedir. Ramazanda güneşin doğuşundan batışına kadar geçen sürede uzun süre açlık söz konusudur. Bu zamanlarda fazla yemek yenmediğinde kilo verme durumu gözlenirken, aç kalma korkusuyla çok fazla yemek yendiğinde ise bireylerde kilo artışı görülmektedir. Medical Park Gebze Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Kenan Yıldırım, ramazanda kilo almadan nasıl beslenilmesi gerektiğine dair önerilerde bulundu.

 

‘SAHURA MUTLAKA KALKIN!’

3 – 4 öğün yemek yerken ramazan ayında öğünlerimizin 2’ye düşmesiyle her iki öğünde önem kazanır. Dyt. Kenan Yıldırım, “Ramazan ayında 2 öğünden bir tanesi olan sahuru yapmadan oruç tutmayın. Uzun süreli açlıklar metabolizmayı yavaşlatmaya sebep olacağı için mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda hafif bir kahvaltı ya da çorba, az yağ ile hazırlanmış zeytinyağlıları da tercih edebilirsiniz. Kahvaltıda tok tutucu haşlama yumurta, süt, peynir, zeytin, badem, ceviz, bol yeşillikli salata ve tam buğday ekmeği tüketebilirsiniz.” dedi.

Sahurda bu besinlere dikkat; Sahurda yenilen bazı besinler gün içerisinde bizim yaşam kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Örneğin tuzlu peynir, salam, sucuk, pastırma, yağda kızartılmış hamur işleri ve patates kızartması bu besinlerden uzak durmalıyız. Bu tür besinler gün içerisinde susuzluk hissini artırdığı hem de yağlı oldukları için kilo artışına neden olmaktadır. Sahurda mide rahatsızlıkların oluşmaması için yağlı besinlerden, kafein içeren kahve ve kakao tüketiminden kaçınılmalıdır.

 

‘İFTARDA NASIL BESLENİLMELİ?’

İftarda nasıl beslenilmesi, nelere dikkate edilmesi gerektiğine dair detaylı bilgi veren Dyt. Kenan Yıldırım, “İftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı gibi besinlerden bir tanesini seçerek başlayabilirsiniz. Bağırsak probleminiz varsa bol yeşillikli bir salata tüketebilirsiniz.  İftarda aşırı yağlı, tuzlu sebze ve et yemeklerini yemekten kaçınalım. İftarda fazla miktarda yemek yemek boş mideye yüklenmesine sebep olacaktır bu durumda sindirim zorlaşabilmekte midede ağrı, ekşime, yanma ve bulantı olabilmekte bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Yemekler yavaş yavaş az porsiyonlarda ve iyi çiğnenerek tüketilmelidir. İftarda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edelim.” diye önerilerde bulundu.

‘Ramazanda Su Tüketimi İhmal Ediliyor’

Yaz aylarında geçirilen ramazanda açlıktan daha önemli bir konu varsa o da susuzluktur. Susamamak için içtiğimiz bol suyun yanında su içeriği yüksek besinleri tüketmek susuzluğumuzu bastırmamıza yardımcı olacaktır.

Su tüketimine dikkat edilmelidir günlük 2 -2,5 litre su tüketilmelidir. İçilen çay ve kahve gibi içeceklerin suyun yerini tutmadığı unutulmamalıdır.

Yeterince su tüketilmezse vücut su oranı azalmakta su-tuz dengesi bozulmakta bununla beraber halsizlik işte verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi yaşanabilmektedir.

İftardan 1 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapmayı ihmal etmeyelim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.