Pedodonti Nedir? Pedodonti Neden Önemlidir?

Pedodonti Nedir? Pedodonti Neden Önemlidir?

Pedodonti, 0-14 yaş grubundaki bebek ve çocukların süt dişleri ve daimi dişlerinin korunması amacıyla önleyici ve tedavi edici uygulamalar gerçekleştiren bir diş hekimliği dalıdır.

Ağız ve diş sağlığı bakımı, beslenmenin olduğu her yaş aralığında son derece önemlidir. Öte yandan yetişkinlik döneminde ciddi ağız ve diş sağlığı sorunları ile karşılaşmamak adına gerekli kontrol ve bakımların küçük yaşlardan itibaren gerçekleştirilmesi gereklidir.

Bu kapsamda hassas olan bebeklik ve çocukluk döneminde gerçekleştirilecek önleyici ve tedavi edici uygulamalar, pedodonti alanına girer.

Pedodonti, 0-14 yaş grubundaki bebek ve çocukların süt dişleri ve daimi dişlerinin korunması amacıyla önleyici ve tedavi edici uygulamalar gerçekleştiren bir diş hekimliği dalıdır. Bu dönemde çocuklarda sıklıkla karşılaşılan diş hekimi korkusunu yenmek, ağız ve diş bakımı alışkanlıklarını kazandırmak ve tedavilerin sorunsuz şekilde tamamlanması adına pedodontistlere önemli görevler düşmektedir.
Süt dişlerinin korunması açısından son derece önemli olan pedodonti, uzun vadede sağlıklı ve estetik bir gülüşe sahip olmayı sağlar. Bu kapsamda pedodonti alanında uzman Kocaeli diş hekimi ziyaretleri ile miniklerin sağlıkla gülümsemesine yardımcı olabilirsiniz.

Pedodontistler Hangi Tedavileri Gerçekleştirir?

Pedodonti alanında uzman diş hekimleri, pedodontist olarak tanımlanmakta olup bebeklik döneminden itibaren miniklerin ağız ve diş sağlığı ile ilgilenirler. Koruyucu diş tedavilerinin yanı sıra karşılaşılan sağlık sorunlarının tedavisini gerçekleştiren pedodontistler, bunlara ek olarak bebek ve çocukların ağız ve diş sağlığını doğrudan etkileyecek alışkanlıkları üzerinde de durmaktadır.

Peki daha detaylı ele alındığında pedodontistler hangi tedavileri gerçekleştirir?;
• Çene ve diş gelişimlerini takip eder.
• Çocuğun beslenme ve ağız bakım alışkanlıkları noktasında hem çocuğu hem de aileyi bilgilendirir.
• Diş çürüğü oluşumlarına karşı önleyici uygulamalar gerçekleştirir.
• Süt dişi ya da kalıcı dişlerde endodontik veya restoratif tedaviler uygular.
Parmak emme ya da emzik kullanımı gibi istenmeyen alışkanlarda önleyici tedavi alternatifleri sunar.

Bebek ve Çocuklarda İlk Diş Muayenesi

Günümüzde ağız ve diş bakımı, ilk dişin çıkmasıyla birlikte önem kazanmaktadır. Bu kapsamda Kocaeli diş hekimleri, bebek diş fırçaları ve ağız bakım ürünleri yardımıyla ilk temizliğin gerçekleştirilmeye başlanmasını öneriyor. Bununla birlikte sürecin kontrol altında tutulması ve uzun vadede herhangi bir ağız ve diş sorunu ile karşılaşmamak adına bebek ve çocuklarda ilk diş muayenesine vurgu yapılıyor.

Bebeklerde ilk süt dişlerinin çıkma süresi 4-7 ay arasında değişiklik göstermekle birlikte süt dişlerinin tamamının sürmesi yaklaşık 2.5 yaşına kadar devam eder. Bu süreçte katı gıdaya geçen miniklerde yeterince temizlenmeyen ağız içi, çeşitli diş sorunlarını da beraberinde getirecektir. Bu sebeple koruyucu ve önleyici tedaviler için ilk diş hekimi muayenesinin 6-12. aylar arasında yapılması tavsiye edilir. İzmit diş kliniği uygulamaları ile gerekli sağlık kontrolleri yapılarak süreç kontrol altında tutulur, ağız ve diş gelişimi yakından takip edilerek erken teşhis ve tedaviler gerçekleştirilir.

Pedodonti Alanında Koruyucu Uygulamalar

Süt dişlerinin zamanında dökülmesi, yerine gelecek kalıcı dişlerin sorunsuz şekilde sürmesi, işlevsel ve estetik anlamda problem oluşturmaması adına önemlidir. Bu kapsamda pedodonti alanında koruyucu uygulamaların temelinde süt dişlerinin korunması yer alır. Kocaeli diş kliniği tarafından gerçekleştirilen pedodonti koruyucu uygulamalar arasında fissür örtücü ve flor uygulaması öne çıkmaktadır. Fissür örtücü ve flor uygulamaları, pedodontistler tarafından uygulanan ve dişlerin yapısını güçlendirerek çürük oluşum riskini minimuma indiren önleyici tedavilerdir. Koruyucu uygulamalar, kalıcı dişlere nazaran daha hassas yapıda olan süt dişlerinin yapısını güçlendirir ve çürüğe karşı dayanıklı hale getirir. Pedodonti uygulamaları dışında İzmit implant işlemleri ile her yaştan hasta, karşılaştığı sağlık sorunlarına karşı tedavi imkanı elde edebilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.