Ormanlık alana yapılacak atık yakma tesisine tepki!

Ormanlık alana yapılacak atık yakma tesisine tepki!

 İzmit'te 1996 yılından bu yana faaliyette olan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme Tesisi (İZAYDAŞ) ve Dilovası ilçelerinde...

 

İzmit'te 1996 yılından bu yana faaliyette olan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme Tesisi (İZAYDAŞ) ve Dilovası ilçelerinde bulunan evsel atık depolama sahalarının dolması nedeniyle il genelinde faaliyet gösterecek bir evsel atık yakma ve enerji üretim tesisi ihtiyacı ortaya çıktı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan tesisin Umuttepe Orman Depo Alanı bölgesinde kurulmasına karar verildi. Tesis için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları çıkarıldı. 3 Nisan'da, Kocaeli İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından duyurulacak olan yerde, ÇED toplantısının gerçekleştirileceği belirtildi.

'CİĞERLERİMİZİ YOK EDİYORLAR'

Evsel atık yakma ve enerji üretim tesisinin yapılması için belirlenen yere Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Sait Ağdacı, tepki gösterdi. Tesisin yapılacağı noktada yok edilecek olan ormanların bir daha geri döndürülemeyeceğini belirten Sait Ağdacı, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin planladığı şekilde Umuttepe Orman Depo Alanı bölgesinde, evsel atık tesisi veya halk tabiriyle çöp yakma tesisinin yapılması planlanıyor. Burası 20.49 hektarlık bir alan. Bizim burada yapılmasına karşı çıkmamızın sebebi ise bu kadar büyük bir alanda ağaçların kesilecek olması. Yani 10 binin üzerinde ağaç kesilecek. Burası Kocaeli'nin son kalan ciğerleri ve bizim başka yeşil alanımız yok. Ciğerlerimizi yok ediyorlar. Bu tesis yapıldığı takdirde, emisyon olarak kastetmiyorum, bu tesisin yapılmasıyla beraber katlediyor. Bu bölgenin arka tarafında su kaynakları, İSKİ'nin su havzaları, ayrıca Çenederesi'nin kaynakları var. Hepsinden geçtik, sadece ağaç kesmekle bitmiyor iş. Bunun altında yaşayan canlı bir organizma topluluğu var. Tüm doğa ve ekosistemi kendi elimizle yok etmiş oluyoruz." Dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.