MR uyumlu kalp pilini SGK'nın karşılaması için kampanya başlattı

MR uyumlu kalp pilini SGK'nın karşılaması için kampanya başlattı

Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Nurdan Aksoy (21), sınav haftasında bayılınca kaldırıldığı hastanede kalp rahatsızlığı olduğunu öğrendi.

Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Nurdan Aksoy (21), sınav haftasında bayılınca kaldırıldığı hastanede kalp rahatsızlığı olduğunu öğrendi. Tedavisi için MR uyumlu kalp pili takılması gereken Aksoy, yurt dışından getirilen pillerin Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) karşılanması için internet üzerinden imza kampanyası başlattı.

Kocaeli Üniversitesi'nde çift ana dal yaparak, aynı anda hem siyaset bilimi ve kamu yönetimi hem de radyo, sinema ve televizyon bölümlerinde okuyan Nurdan Aksoy, sınavlarının olduğu 17 Nisan'da bayılınca hastaneye kaldırıldı. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde incelemeleri yapılan genç kıza, kısmi kalp yetersizliği ve relaksasyon bozukluğu tanısı koyuldu. Halk arasında 'kalpte ritim bozukluğu' olarak bilinen hastalık nedeniyle genç kızın normalde 60 ile 80 arasında olması gereken 1 dakikadaki kalp atışı sayısı 20'ye kadar düşebiliyor. Doktorların kalp pili takılmasına karar verdiği Nurdan Aksoy, kendisi için uygun görülen MR uyumlu kalp pilinin yurt dışından getirileceğini ve SGK tarafından karşılanmadığını öğrendi. Kendisi için getirilen MR uyumlu kalp pilinin ücretini ailesinin desteğiyle karşılayan genç kız, aynı hastalığa yakalanan ve maddi durumu yeterli olmayan kişiler için kampanya başlattı. Aksoy'un internet üzerinden 'MR Uyumlu Kalp Pilimi SGK Karşılasın' başlığıyla başlattığı imza kampanyasına, 4 bin 645 kişi destek verdi. Yurt dışından getirilecek MR uyumlu kalp pilinin tedarik edilmesini bekleyen Aksoy, 18 gündür hastanede yatıyor.

'8 GÜN YOĞUN BAKIMDA KALDIM'

Hastalığını öğrenme sürecini anlatan Nurdan Aksoy, "Ben ilk önce Mart'ın 19'unda bayılmıştım. Beni buraya kaldırmışlardı. O zaman kalp rahatsızlığım olduğunu bilmiyordum. Sonra Mart'ın 25'inde bana randevu vererek kardiyoloji servisine yönlendirdiler. Ben bu zamana kadar panik atak ya da anksiyetem olduğunu düşünüyordum. Bu da kaygı bozukluğu demek; ama kardiyolojiye geldiğimde kısmi kalp yetersizliği ve relaksasyon bozukluğu yani halk arasında ritim bozukluğu olarak bilinen hastalığımın olduğunu öğrendim. Daha sonra tekrar sınav haftamda bayıldım. Nisan'ın 17'sinde bayılıp, gece buraya kaldırıldım. O zaman beni yoğun bakıma aldılar. Ailem burada değildi. Annem ve babam şehir dışındaydı. Ben buraya okumak için gelmiştim sonra doktorlarım çok yardımcı oldular. 8 gün yoğun bakımda kaldım" dedi. 

'4 BİN 645 İMZAMIZ VAR'

Teşhisi öğrenince çok üzüldüğünü aktaran Aksoy, "Genelde 50 ve 70 yaş arası insanların muzdarip olduğu bir hastalık olduğunu söylediler. Daha sonra bana kalp pili takılması gerektiğini ama kalp pillerinin MR uyumlu olmadığını ve MR uyumlu kalp pillerinin de devlet tarafından karşılanmadığını; çünkü Türkiye'de üretilmediğini söylediler. Fransa, Belçika ya da Amerika gibi ülkelerden temin ediyorlarmış. Ben de 'Ben ameliyat olabilirim, o ücreti bir şekilde karşılayabilirim; ama bunu karşılayamayan veya benden daha küçük insanlar ne yapacaklar' diye düşünerek bir kampanya başlatmak istedim. Bunun için de imza toplamaya başladım. Kampanyayı başlattığım internet sitesinde bugün 4 bin 645 imzamız var" diye konuştu. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.