Kitabım şimdi Vali’de.  Her şey çok güzel oluyor

Kitabım şimdi Vali’de. Her şey çok güzel oluyor

2000 yılında Keşanlı Mesut Cir ile dünya evine girip Düzce’deki köyünden Darıca’ya yerleşen, CHP’de aktif siyaset yapan Zaide’nin yazarı Nevriye Cura Gir ilk imza günü için köyüne gitmiş, “Terörist” olmakla suçlanmıştı. Gir kitabını Düzce Yerel El Sanat Günleri’nde Vali ve Emniyet Müdürü’ne tanıttı: “Her şey çok güzel oluyor.”

Kitabımı yazarken, öyle bilgisayar falan yok. Önce geçmişe dair küçük küçük notlar aldım, daha sonra kurgusunu yaparak yazıya döktüm. Yayınlamak çok istiyor ama cesaret edemiyordum.

97 bin üyeli, O Bir Kadın / United Woman Grubu’nun 2022’de, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel öykü yarışmasına, ‘Benim Hikayem’ adlı öykümle katıldım. İkinci olunca, aradığım cesaret geldi ve 360 sayfalık dev eserimi, bir yıl boyunca yazıp tamamladım.

Birinci hayalimi, Zaide’yi yayınlayarak gerçekleştirdim. İkinci hayalim, kitaptan edineceğim gelirle köyümüze kütüphane yaptırmak. İnşallah muvaffak olurum.”

DÜZCE MERKEZ – BEYLİKDÜZÜ

HATTINDA KOŞTURDU

Zaide isimli kitabıyla 02 Mayıs 2023’te Gebze 2’nci Kitap Fuarı’nda, 05 Mayıs 2023’te Darıca 3’ncü Kitap Günleri’nde, 09 Ekim 2023’te Kocaeli 13’ncü Kitap Fuarı’nda, 27-29 Ekim 2023 günlerinde Düzce Belediyesi Yerel El Sanatları Günleri’nde 05 Kasım 2023’te İstanbul’un Beylikdüzü İlçesi’ndeki Uluslararası İstanbul 40’ncı TÜYAP Kitap Fuarı’nda imza günleri düzenleyen Nevriye Cura Gir’e o yoğun temposunda,

nevrile-101.jpg

Nevriye Cura Gir’in Kocaeli Kitap Fuarı’daki konukları arasında CHP’den yol arkadaşı; Çayırova, Özgürlük Mahallesi Muhtar Adayı Hüsnüye Yıldız da yer aldı.

Kocaeli Kitap Fuarı’ndaki standı başında konuk olup konuştuk. Kimi soruları, o görüşmeden sonra, bu sefer telefonla görüşerek iletip yanıtını aldık:

- İlk eserinize ismini veren kahramanı, Zaide’yi tanıyabilir miyiz?

kitap-kapagi.jpg

- Kitabım 70’li ve 80’li yıllar arasında kırsalda yaşanmış göçmen kızı Zaide'nin dramatik zorlu aşkını anlatıyor. Şive kullanılan bir roman. Göçmen değilim ama göçmenlerin içinde büyüdüm. Dillerine vakıfım ve şivede yeterli olduğumu düşünüyorum. O zamanlarda kız çocukları okutulmazdı; ‘Kırsalda kızlar okuyup da ne olacak, diploma tarlada ne işe yarayacak, sevgililerine mektup mu yazacaklar?’ deniyordu. Hâlbuki Zaide'nin askerde bir sevgilisi vardı ve bu köyde duyulunca dedikodular aldı başını yürüdü. Zaide ailesinden inanılmaz derecede şiddeti maruz kalır, ölümlerden döner. Köylerini ilk zorunlu eğitim geldiğinde ailesi en küçük kız kardeşini okula göndermek zorunda kalır. Zaide gizlice, kardeşinin öğretmeninin yardımıyla okuma yazmayı öğrenir ve ilk mektubunu askerdeki sevgilisine yarım yamalak da olsa yazar. Kitabın içinde konu edilenler gerçek yaşanmış olaylar fakat bir kişinin yaşadıkları ile sınırlı değil. Birçok kişinin yaşadıkları olayları Zaide’nin üzerinde kurguladım.

- Fuardan fuara koşturuyorsunuz. Kitaba gösterilen ilgiden memnun musunuz?

nevriye-102.jpg

Çiçeği burnunda yazar Nevriye Cura Gir kitabını arkadaşı Dilek Gönültaş ve oğlu için de imzaladı.

- Zaide’yi bu yıl içinde, Ramazan’a da denk gelen mart ayı içinde yayınladım. İlk baskısı 1000 adet oldu ve tükenmek üzere. İkinci baskıya geçtikten sonra önceden yazdığım öykülerimi derleyeceğim, ikinci kitabımı çıkartmayı düşünüyorum. Aynı zamanda maddi olarak elimin biraz daha güçlenmesini bekliyorum.

- Geçenlerde bir sosyal medya paylaşımınızda, ‘Terörle iltisaklandırılan kitabımı imzalamaya devam ediyorum…’ yazdınız. Nedir mesele?

nevriye-108.jpg

- Kitabımın ilk imza gününü Düzce’de, köyümde yapmak istedim. Muhtarlık kapısını açtı. 20 Nisan 2023 Perşembe; Ramazan bayramının arifesi idi. CHP Darıca İlçe Örgütü üyesiyim. Aktif olarak da çalıştım. Kadın kollarında yöneticilik yaptım, hatta bir kongrede başkanlığa da aday oldum. İmza günümde siyasi tercihim üzerinden provoke edildi. AK Parti Düzce il Teşkilatı üyesi Muzaffer Aksu imza gününe kardeşiyle beraber geldi. Muzaffer Aksu beni aleni teröre, teröristlere yardım ve destekle suçladı. İmza günüme birçok köylüm bundan sebep katılmadı. Ancak sözünü ettiğiniz paylaşımımda da belirttim. Beni terörle suçlayanlar hukuk önünde hesap verecekler.

- Üstelik köyünüzde yaşadığınız bu vakadan ötürü, küskünlük yaşadınız mı?

- Hayır. Birkaç kişiden sebep ne köyüme, ne köylüme küsmedim, küsmem. İmza günüm sonrası o gün o gerekçeyle gelmeyen birçok kişi kitabıma ulaşmak istedi. Kargo ile gönderdim.

- Düzce’deki imza töreninde Vali ve Emniyet Müdürü ile fotoğraflarınız var. Devlet erkanı, şahsınızda, ‘Terörist’ ile mi bir araya geldi?

basliksiz-2.jpg- Düzce Belediyesi etkinliğine, Düzce Kent Konseyi’nin daveti ile gittim. Düzce Valisi Selçuk Aslan ve İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder ile nazik eşleri tarafından kitabım büyük ilgi gördü.Zaide hakkında geniş bir bilgilendirme sonrasında meraklı gözlerle kitabımı imzalı aldılar... (Kapak olsun der gibi) Şimdi Zaide, Düzce'nin en yetkili birimleri elinde. Her şey çok güzel oluyor

- Gerek Kocaeli Fuarı gerekse diğerlerinin ne tür faydasını görüyorsunuz?

nevriye-104.jpg

- Fuarlarda hem yazar hem okur çevresinden çok güzel insanlarla tanıştım. Harika dostlar edindim. Fuarlarda tanıştığım okur ve yazarlarla sosyal medya üzerinden görüşmelerim de sürüyor. Daha fazla kişi tarafından tanındım, bilindim. Çevremi her geçen gün genişletiyor ve bundan müthiş bir keyif alıyorum.

nevriye-127.jpg

“Bu beni çok sevmiş, araçla gidip geliyor. İnsan insanla ne kadar konuşamıyorsa da akıyor bir şeyler. İşaretlerle söyledi, kendi kitabını aldı geldi ve kitaplarımızı değiştik. Hayatının nasıl olduğunu öğrendim, kitabından. Bana okuttu yine işaret diliyle.”

Nevriye Cura Gir, Kocaeli Kitap Fuarı’nda Körfez İlçeli Şair Sena Sezgin, kardeşi Samet Sezgin ve Aktan Uslu ile. Sena Sezgin, gazetemizde benzer bir çalışmaya da konuk olmuştu.

Açıklamalarla vakit harcama

İnsanlar istediklerini duyarlar

https://cuq.in/gdT5

23 YILDIR EDİRNE, KEŞAN’IN GELİNİ, YENGESİ

Mesut ilk vesikalık foto

gönderdi: Beğenmedim

Nevriye Cura Gir, Düzce’nin Çilimli İlçesi’ne bağlı Yeni Vakıf Köyü’nde dünyaya geldi. Üçü erkek beş çocuklu ailenin en küçüğü.

nevriye-120.jpg

2000 yılında Edirne’nin Keşan İlçesi eşrafından Mesut Cir ile dünya evine girdi ve Darıca’ya yerleşti.

basliksiz-3-kopya.jpg

Göç etse dahi köyü ile irtibatı kesmedi, aktif çiftçiliği sürdürdü. Belki bir gün yine romanını yazar, eşiyle tanışma hikâyesinin:

nevriye-125.jpg

“Eşim Mesut ile Tuzla Tersanesi’nde çalıştığı yıllarda, bir köylüm aracılığıyla tanıştım. Bir Ramazan Bayramı sonrası köyümüzde bir düğüne katıldı ve beni görüp, arkadaşına söyledi. Yine bir başka bayram sonrası düğündü, küçük bir vesikalık fotosunu ulaştırdı. Tanışmak istediğini iletti ama ben fotoğrafına bakıp, beğenmedim. Kız arkadaşlarıma anlattım. ‘Kız gör ne olacak, gidecek halin yok ya’ dediler. Ev telefonundan görüşmelere başladık ve şimdi, 23 yıllık evliyiz. Eşim şimdi Teklas çalışanı.

nevriye-126.jpg

Sıla ve Vatan isimli kız ve erkek evlatlarımız var. Kızım Sıla, üniversite üçüncü sınıf öğrencisi, iktisat okuyor. Oğlum Vatan, liseyi bitirdi. İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünü hedefliyor. Bu yıl girdiği sınav, tıp fakültesi için yeterliydi ancak İTÜ Uçak’ta ısrarcı.”

Albümünden seçkiler

nevriye-150.jpg

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile, iftarda. (2018)

nevriye-151.jpg

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ile, Adalet Yürüyüşü’nde.

nevriye-153.jpg

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile, efsanevi Flormar direnişini ziyaretti.

nevriye-154.jpg

Düzce’de, Cumhuriyet’in 100’ncü yılını kutlarken.

basliksiz-4-kopya.jpg

Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.