İzin de yasak da Valilik’ten imiş Kroman, “Patlatmayacam” demiş

İzin de yasak da Valilik’ten imiş Kroman, “Patlatmayacam” demiş

Kroman Çelik vakası Darıca BM'de de gündeme geldi. Kroman’a dinamitle çalışma iznini Valilik vermiş. Vukuat sonrası dinamiti yasaklamış. Kamuoyuna açıklama yapma gereği duymayan Kroman, Belediye Başkan Yardımcısı Devrim Yılmaz’a, patlatmayacağını söylemiş

1303-001.jpg

İçinde bulunduğumuz süreçte Akıllı Şehirler’e dair çok önemli çalışmaların yapıldığı Gebze Teknik Üniversitesi’ne yaya 15 dakika mesafedeki Darıca’nın Emek Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Caddesi üzerinde, Kroman Çelik’in halka hayatı zindan eden kapasite genişletme çalışmaları Darıca Belediye Meclisi’nin ocak ayı olağan meclis toplantısında da gündeme geldi.

YAPRAK DÖKER BİR YANIMIZ

BİR YANIMIZ BAHAR BAHÇE…

 

 

 

Merhum sanatçı Ahmet Kaya ile özdeşleşen, Hasan Hüseyin Korkmazgil’in “Öyle Bir Yerdeyim ki” şiirinden, “Yaprak döker bir yanımız / Bir yanımız bahar bahçe”yi anımsatan vaka daha uzun süre gündemde kalacak gibi.

Durum özetle; Kroman’a dinamitle çalışma iznini Valilik vermiş. Vukuat sonrası dinamiti yasaklamış. Kamuoyuna açıklama yapma gereği bile duymayan Kroman, Belediye Başkan Yardımcısı Devrim Yılmaz’a, patlatmayacağını teyit etmiş. Detayı ise şöyle:

CHP GRUBUNDAN SORU ÖNERGESİ

 

1201-001.jpg

Darıca Belediye Meclisi’nde CHP Grubu ilçe gündemindeki Kroman Çelik çalışmalarını hem grup halinde, hem de Belediye Meclis Üyesi Aydın Işık’ın şahsı adına yaptığı konuşmayla gündemde tuttu. CHP Grubu adına Grup Başkanvekili Özkan Sarıtoprak imzasıyla verilen önergede; Ruhsatsız yapılan çalışmaya önlem var mı?”,  “Ceza kesildi mi, kesilmediyse kamu zararı yok mu?” ve Görevi mi kötü kullanıyorsunuz, birileri size talimat mı verdi, neden göz yumuyorsunuz?” soruları yöneltildi.

EKİPLER GEÇEN CUMA SÜRDÜRDÜ

 

1101-001.jpg

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık bu soruya kısaca, “Geçen cuma (dinamitle çalışmayı kast ediyor) günü ekipler durdurdu. Hafriyat sahası var idi. Onunla ilgili resmi yazı da var” deyip detaylı bilgilendirmede bulunmak üzere sözü Darıca Belediye Başkan Yardımcısı Devrim Yılmaz’a verdi.

VE KROMAN KONUŞTU:

PATLAKMAYACAKLARMIŞ

Yılmaz vakaya dair raporların incelendiğini belirtip patlama sonrası yaşananları, “Talihsiz kaza” diye tanımladı. Kocaeli Valiliği’nin patlatma iznini iptal ettiğini belirtip, “Firmayla da görüştük. Patlatma yapmayacaklarını teyit ettiler” dedi. Projenin önceki döneme ait olduğunu kaydeden Yılmaz, “Parselde ciddi bir kot farkı var. Ruhsatta verilen kot ile parselin zemini arasında ciddi bir fark var. 30 metrenin üzerinde hafriyat alınması gerekiyor” dedi.

OLUMSUZLUK YOK…

 

devrim-yilmaz.jpg

Projenin, parselin dışına da kısmen taştığını kaydeden Devrim Yılmaz, “Fen işlerinden yol kodlarını da almışlar. Çalışma bu minvalde olmalı. Bunun dışına çıkarsa gerekli işlemi yaparız. Tespit çalışmasına başladık. Alan büyük. Harita ölçümleri yapılmalı. Çalışma tamamlandında, projenin dışında bir çalışma varsa zaten gerekli yasal işlemler yapılır” diye konuştu. Darıca Belediye Meclisi CHP Üyesi Şadi Güven’in talep etmesi halinde projenin kalan kısmını da gösterebileceklerini kaydeden Yılmaz, “30 metre üzeri kot farkında hafriyat bıçak gibi kesilemiyor. Öngördüğümüz olumsuzluk yok, tespit edildiği anda gerekli işlem yapılır” dedi.

KAPASİTE Mİ ARTACAK

TAHLİYE Mİ OLACAK

 

aydin-isik-002.jpg

Darıca Belediye Meclis Üyesi Aydın Işık meclisin ilerleyen bölümünde şahsı adına söz aldığında Kroman Çelik vakasını bir kez daha gündeme getirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gökmen Mengüç onaylı iki farklı yazıya dikkat çeken Işık özetle, “Birinde; Kroman Çelik’in kapasite ve üretim artırımı, diğerinde E5 bandındaki sanayi yapılarının oradan kaldırılması kararı yazıyor. Hangisinden yana olacağımızı şaşırdık” dedi.

SADECE İMARDA GÖZÜKEN YOLU KAPATMIŞ

Kroman’a tanınan ayrıcalığın hiçbir Darıcalı’ya tanınmadığını öne süren Aydın Işık, “Adam ruhsatı olmayan parselde yolları kapattı. Hafriyatını aldı” deyince Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, “İmarda gözüken yolu kapattı. Sanki cadde kapatmış gibi bahsediyorsunuz” diye itiraz etti. Aydın, “Belediye ruhsatsız parsellerle alakalı hafriyat izni çıkarttı mı? Çıkarttıysa ruhsat harcı almalı, almadıysa kamu zararıdır. Ceza yoksa da kamu zararıdır” dedi. Işık şöyle devam etti:

RANT VARDI. HERKES

GÖZÜNÜ YUMDU

“Daha önce iki defa gündeme getirdik. Önlem alınmadı ve patlama meydana geldi. ‘Burada hafriyat rantı var, nasıl rant kopartırız’ dercesine herkes gözünü yumdu, kulağını kapattı. Hatta şantiyenin çalışma sahasını kapatan bariyer bile sizlerin reklam amaçlı kullanacağınız yerler oldu. Kullanın. Hem Büyükşehir hem Darıca Belediyesi göz yumunca adamlar diledikleri gibi çalışıyorlar.

MAÇ SEYREDER GİBİ…

Ama vatandaşların sorunları var. İnsanlar güvensiz ortamdalar. Evleri zarar görecek diye korkuyorlar. Kalp krizi geçirmekten korkuyor. Anılan bölgede patlama sonrası bir kompresör ile mıcıra dönüşen hafriyatta akla zarar rakamlar var. İki belediye maç seyreder gibi görüyor. Önlem alınması için insanlar illa zarar mı görmeliydi?”

ÇAMURDAN VE TOZDAN

CEZAİ İŞLEM UYGULADIK

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Aydın Işık’ın Kroman Çelik’e dair eleştirilerine verdiği yanıtta firmaya çamurdan dolayı defalarca cezai işlem uyguladıklarını, tozlanmaya dair tutanaklar tutulduğunu belirtti. Kocaeli Valiliği, İl Çevre Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa vatandaşı dinleyip çok sayıda evrak hazırladıklarını kaydeden Bıyık, “Kroman Çelik’i seyredip durmuyoruz. Şikâyette bulunan insanların seceresini biliyorum, yüzyüze bakacağım insanlar var. Belediye başkanlığım sonrası da yaşam alanımda olacak olan insanlar var” dedi.

 

Haber kaynağı: Facebook / Darıca Belediyesi: Belediye meclis toplantısı yayını

Fotolar: Facebook anonim ve arşiv

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.