İftar sofraları ne kadar hijyenik?

İftar sofraları ne kadar hijyenik?

Gebze Belediyesi tarafından Mustafa Paşa ve Osman Yılmaz Mahallelerine düzenlediği iftar programı içecek ve yiyeceklerin saatlerce güneşin altında ve ağızlarının açık bir biçimde bırakıldığı görüldü.

15 Temmuz Milli İrade ve Kent Meydanı’nda önceki akşam Gebze Belediyesi Mustafa Paşa ve Osman Yılmaz Mahallesi sakinlerine toplu olarak iftar yemeği verdi. İftar yemeği için saatler öncesinden hazırlık yapan belediye yetkilileri vatandaşların oruçlarını açmalarını için yiyecekleri ve içecekleri masalara koydu. İftar vaktine saatler kala masalara konan yiyecek ve içeceklerin saatlerce güneş altında kaldığı görüldü. Vatandaşların oruçlarını açması için konan bazı yiyeceklerin ise ağızlarının açık bırakıldığı görüldü.

EKŞİR VE BOZULUR

Yiyeceklerin ve içeceklerin saatlerce güneş altında bırakılması akıllara gıda zehirlenmesini olabilme durumu getirdi. Konuyla ilgili olarak gazetemize özel açıklamalarda bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Olkun Kopal, “Gıdalar soğuk zincirde ya da sıcak zincirde saklanır, taşınır ve servis edilir. Fotoğrafta görülen ayran örneğin soğuk zincirde saklanması, taşınması ve servis edilmesi gereken bir içecektir. Ayranın buzdolabı sıcaklığında yani 4-8 derecede tutulması gerekir. Özellikle yaz döneminde, sıcak havalarda uzun süre ortam sıcaklığında tutulan ayran ekşir ve bozulur.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI

Yine fotoğrafta görülen pilav ise sıcak zincirde tutulmalıdır. Pilavın da ortalama 65 derece ve üstü sıcaklıkta tutulması gerekir. Son yıllarda yetersiz denetlemeler, uygun olmayan üretim ortamlarında üretilen gıdalar gibi sebeplerden dolayı ülkemizde gıda zehirlenmeleri artmıştır. Ancak iftar menüsünde bulunan ve fotoğrafta görülen bu ürünler iftar saatine kadar güneş altında bırakılmış. Belediyelerin mahallelerde verdiği iftarlar hijyen ve gıda güvenliğinin olmadığı ortamlarda ve şartlarda yapılıyor. Bu tür durumlardan dolayı gıda zehirlenmesinin olmaması için yetkililerin gerekli önlemleri almaları gerekir.” dedi.

Haber: Hanifi Surun

iftarr.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.