Hafif ve Sindirimi Kolay Besinler Uyku Kalitesini Olumlu Etkiliyor

Hafif ve Sindirimi Kolay Besinler Uyku Kalitesini Olumlu Etkiliyor

Gece geç saatlerde yemek, uykumuzu dolasıyla yaşam kalitemizi olumsuz etkiliyor. Özellikle kafein, şeker içeren besinlerin uykuya dalmayı zorlaştırdığının altını çizen Yataş Uyku Kurulu Üyesi, Dr. Dyt. Çağatay Demir, yeme saatleri ve uyku ilişkisi üzerine önemli ipuçları veriyor.

Uyku, hayatımızda beslenme, nefes alma, boşaltım kadar önemli fizyolojik bir gereksinim… Vücudumuzun ihtiyacı olan birçok kimyasal madde genellikle uyku sırasında üretiliyor. Büyüme uyku sırasında gerçekleşiyor; savunma, sinir, kas ve iskelet sistemlerinin yeni güne hazırlanması sağlanıyor. Uyku sırasında adeta bir "temizlik" yapılarak vücudun fonksiyonlarını olumsuz olarak etkileyen birçok faktör vücuttan uzaklaştırılıyor. Bu nedenle uyku yaşam kalitemizi ve iyilik durumumuzu da doğrudan etkiliyor.

Gece geç saatlerde yemek, sadece kilo alımına neden olmakla kalmıyor; vücudun biyolojik saatini ve uyku düzenini de olumsuz etkiliyor. “Bunun en büyük sebebi sindirim sisteminin gece boyunca dinlenmeye geçmesi” diyen Yataş Uyku Kurulu Üyesi, Dr. Dyt. Çağatay Demir, şöyle devam ediyor: “Yemek yedikten sonra vücut, sindirimi tamamlamak için enerji harcar ve bu süreç uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Ayrıca bazı yiyeceklerin içerdikleri kafein ve şeker gibi maddeler nedeniyle uykusuzluğa katkıda bulunabilecekleri bilinmektedir. Bu nedenle geç saatte yemek yememek, yenecekse de hafif ve sindirimi kolay öğünler tercih etmek uyku kalitesini olumlu etkiler.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.