Zorunlu arabuluculuk işçi düşmanlığıdır

Zorunlu arabuluculuk işçi düşmanlığıdır

  Nakliyat İş Sendikası Örgütlenme Başkanı ve Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal yazılı bir açıklama yaparak, hükümetin arabuluculuk sistemine...

 

 

Nakliyat İş Sendikası Örgütlenme Başkanı ve Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal yazılı bir açıklama yaparak, hükümetin arabuluculuk sistemine tepki gösterdi ve bunu bir işçi düşmanlığı olduğunu ifade etti.

 

Nakliyat İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal yaptığı açıklamada; “AKP iktidarı Parababalarının çıkarlarına hizmet eden bir yasa daha çıkardı. Bu yasa sözüm ona “yargı yükünü hafifletecek ve davaların kısa sürede arabulucuda sonuçlanmasını sağlayacak’’. Bugüne kadar olduğu gibi, ne yazık ki AKP hükümeti sermayenin istekleri doğrultusunda İşçi Sınıfının büyük bedeller ödeyerek kazandığı haklarını her geçen gün elinden almış ve geriye götürmüştür. Ülkemizde üst üste İş Cinayetleri yaşanmaktadır. Geçen hafta Tüpraş’ta 4 taşeron işçisi yine bir iş cinayetinde yaşamını yitirmiştir. Aradan günler geçmişken, 17 Ekim 2017’de (dün) Şırnak’ta ruhsatsız bir maden ocağında 7 işçi yaşamını yitirdi. Son dokuz ayda 1.485 işçi iş cinayetlerine kurban edilmiştir. Katliama dönüşen, 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma’da, açılan davalarda sorumlular tek tek tahliye edilmekte, dava uzatılarak sonuçlandırılmamaktadır.  Bu yaşananlar fıtrat veya kader değildir. Patronların aşırı kâr hırsından kaynaklanan iş cinayetleridir.” Dedi.

“İş cinayetlerine fıtrat ve kader diyen cumhurbaşkanı, işçi ve halk düşmanı yüzünü göstermeye devam etmektedir. Patronlarla yaptığı toplantıda “OHAL gerekçesiyle işçi Grevlerini yasaklıyorum, daha ne istiyorsunuz’’ demiştir.

Zaten hak hukuk tanımaz Parababalarına karşı bin bir zorlukla hak arama mücadelesi veren İşçi Sınıfının hukuki olarak dava açma hakkını “Zorunlu Arabuluculuk Yasası” ile elinden almış, gaspetmiştir. Artık işçi-işveren uyuşmazlıklarında doğrudan yargıya başvurulamayacak, önce ‘arabulucu’ya gitmek zorunlu olacaktır.” Diyen Kopal;

Zorunlu Arabuluculuk düzenlemesiyle işçi; işten çıkartılması durumunda işe iade davası açma hakkı ile kıdem-ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yıllık izin, ücret alacakları için dava açamayacak, dolayısıyla (gazeteciler ve gemi çalışanlarına da) zorunlu arabulucuya başvurmak dava şartı olarak getirilmektedir. Arabulucuya başvurulmadan dava açılırsa, herhangi bir işlem yapılmaksızın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddedilecek. Arabuluculuğun bir dava şartı olarak kabul edilmesi, iş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi veya manevi tazminat davaları, bunlarla ilgili rücu davalarında uygulanmayacak. Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren 3 hafta içinde sonuçlandıracak. Bu süre, zorunlu hallerde ara bulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilecek. Yasada, İşe İade Davaları iki ayda sonuçlanır, düzenlemesi olmasına rağmen, ortalama iki yılda sonuçlanmaktadır. Bu yüzden uyuşmazlıkların üç haftada arabulucuda sonuçlanması mümkün değildir.” Dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.