İşte Birleşik Metal’in teklifi!

İşte Birleşik Metal’in teklifi!

 Birleşik Metal İş Sendikası, (MESS) Grup Toplu sözleşme teklifini Gebze’de açıkladı. Genel Başkan Serdaroğlu, “Hükümetin bu uyarılarımızı...

 

Birleşik Metal İş Sendikası, (MESS) Grup Toplu sözleşme teklifini Gebze’de açıkladı. Genel Başkan Serdaroğlu, “Hükümetin bu uyarılarımızı dikkate almalı, hükümeti buradan bir kez daha uyarıyoruz” dedi.

Birleşik Metal İş Sendikası Gebze şubesinde düzenlenen basın toplantısına DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, Genel Sekreter Özkan Atar, Genel Mali Daire Sekreter Ali Gündüz, Genel Örgütlenme Sekreter Hami Baltacı, Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrika temsilcileri katıldı. Genel Başkan Adnan Serdaroğlu konuşmasında, “Metal sektöründeki görüşmeler hep önemli ve bağlayıcı olmuştur. Bu önemi bilerek hazırlıklarımızı yapıyoruz. 12 Eylül’den sonra toplu sözleşmeler hep kontrol altında yapıldı. Toplam 77 ana madde ile çok sayıda geçici madde ile ek maddeden oluşan toplu iş sözleşmesinde köklü değişiklikler öngörüyoruz. Bu kapsamda 77 ana maddenin 47 maddesinde değişiklik teklif edeceğiz. Bu 47 maddenin bir bölümü idari maddelerden, bir bölümü sosyal haklardan, bir bölümü de ücret maddesinden oluşmaktadır. Öncelikle belirtmek isteriz ki, toplu sözleşme teklifimiz 2 yıllık olacaktır.” Dedi.

BİRLEŞİK METAL’İN ÜCRET TEKLİFİ:

Ücret teklifimiz 4 bölümden oluşmaktadır.

İşe Giriş Ücreti:

İlk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 15 oranında üzerinde olması teklif edilecektir. Ayrıca Metal Sanayi İş Değerlendirme Sisteminin (MİDS) uygulandığı işyerleri için de iş gruplarına göre asgari ücretin yüzde 10’u ile yüzde 20’si oranında artış içeren teklimiz olacaktır.

Ücret Zammı:

Ücret zam teklifimiz 3 bölümden oluşmaktadır.

1- Tamamlama:

Tamamlama (iblağ) belirli bir ücret seviyesinin altında kalan işçilerin ücretlerinin bu ücret seviyesine getirilmesidir. Bu çerçevede, saat ücret 9 TL’nin altına olan metal işçilerinin saat ücretleri öncelikle 9 TL’ye getirilecek, ücret zammı daha sonra yapılacaktır.

2- Kıdem Zammı:

2016 yılında asgari ücretin geleneksel artış oranının üzerinde yükselmesi sonucu kıdemli işçi ile yeni işe giren işçi arasında ücret farkı oldukça azalmıştır. Aslında, kıdemli işçinin ücretinin düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede her bir kıdem yılı için saat ücretlerine 10 krş teklif edilecektir. Ancak, bu tutar 1,50 TL’yi geçmeyecektir.

3- Maktu Ücret Zammı:

Metal işkolunda çalışan işçiler giderek gençleşmektedir. Metal sektöründe çalışan işçilerin yüzde 25’i son 3 yılda işe giren işçilerden oluşmaktadır. Bu nedenle, işyerlerinde kıdem süresi az olan işçilerin de dikkate alınması gerekmektedir. Bu çerçevede, yukarıda belirtilen zam uygulamalarından sonra tüm işçilere maktu olarak 2,40 TL/saat ücret zammı yapılması teklif edilecektir.

Tamamlama, kıdem zammı ve maktu ücret zammının karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 30,47’dir.

Teklifimizin parasal karşılığı ortalamada saat ücretlerine 3,24 TL’dir.

Bu tutar da ilk 6 aylık dönem için net 695 TL’ye denk gelmektedir.

Diğer zam dönemleri için:

2. altı aylık dönemde enflasyon oranına 2 puan artış teklif edilecektir.

3. altı aylık dönemde yüzde 6 oranında ücret zammı teklif edilecektir. Enflasyonun yüzde 6’yı geçmesi durumunda ise enflasyon oranı kadar ücret zammı yapılacaktır.

4. altı aylık dönemde enflasyon oranına 2 puan artış teklif edilecektir.

SOSYAL HAKLAR

Metal işçilerine ödenen sosyal hakların ücret içerisindeki payı giderek düşmekte, ödeme yapılması gereken nedenle yapılan ödeme arasında bir bağ kalmamaktadır. Örneğin, bayramlarda metal işçilerine net 148,5 TL ile 283,5 TL arasında değişen miktarlarda bayram ödemesi yapılmaktadır. Bu tutar, bir işçinin ailesini görmek için başka bir ile gitmesi halinde yol ücretini bile karşılamaktan uzaktır. Aynı şekilde çocuklar için yapılan aylık ödeme 8,5 TL ile 6,8 TL arasında değişmektedir.

Dolayısıyla sosyal ödemelerdeki bu orantısızlığın giderilmesi ve yükseltilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle, sosyal haklarda yüzde 50 oranında bir artış teklif edilecektir. Ayrıca, Kurban Bayramı için ayrımsız tüm metal işçilerine 750 TL’lik Kurban Bayramı ödemesi teklif edilecektir.

Sosyal hakların ikinci yılı için ise enflasyon artı 3 puan artış teklif edilecektir.

İDARİ MADDELER

Grup toplu iş sözleşmesindeki birçok madde de “kanun uygulanır” ibaresi yer almaktadır. Bu durum, iş kanununda yapılacak olası bir değişikliğin kendiliğinden sözleşme hükmü olması ve uygulanması demektir. Oysa taraflar bugünkü koşullarda karşılıklı olarak anlaşmaktadırlar ve bu anlaşma ne ise onun açık olarak yazılması gereklidir. Bu nedenle, Sendikamız “kanun uygulanır” ibaresi geçen tüm maddelerde değişiklik talep edecektir.

Ayrıca, doğrudan ya da dolaylı olarak esneklik içeren tüm maddelerde değişiklik teklif edilerek bu içerikteki maddelerin işçilerin aleyhine uygulanması ve çalışma koşullarını ağırlaştırıcı sonuçlar yaratması engellenecektir.

Değişiklik talep edilecek idari maddelerden bazılar şunlardır:

Kapsam Maddesi: Sendikalaşma hakkını sınırlayan madde daraltılacaktır.

Sendikal İzinler: Sendikal çalışmaların daha etkin sürdürülmesi amacıyla sendika temsilcilerinin izin sürelerinde ve sendikal eğitim izin sürelerinde değişiklik teklif edilecektir.

Disiplin Kurulu: Disiplin kurulunda işçilerin haklarının daha etkin savunulması amacıyla değişiklik teklif edilecek, yazılı ihtar gibi cezaların da disiplin kurulunda verilmesi teklif edilecektir.

Çalışma Süreleri Kısaltılacak: Ağır çalışma koşullarının olduğu işkolumuzda çalışma süreleri kısaltılmalıdır. Başta otomotiv sektörü olmak üzere, metal işkolunda çalışma sürelerini çağdaş sanayileşmiş ülkeler düzeyine getirilmesi mücadelesini vereceğiz. Bu nedenle haftalık 45 saat olan çalışma süresinin ücretler düşürülmeden 37,5 saate düşürülmesi teklif edilecektir. Ayrıca, işçilerin hafta tatillerini ailelere ile birlikte geçirmelerini sağlamak amacıyla pazar günü hafta tatili olarak teklif edilecektir.

Ara Dinlenmesi: Ağır çalışma koşullarına sahip işçilerin çalışma süresinde dinlenebilmeleri, çay, sigara içmelerini sağlamak amacıyla öğle molası (kanuni ara dinlenmesi) dışında günde 2 defa 15’er dakikalık dinlenme molası teklif edilecektir. Bu molalar çalışma süresinden sayılacaktır.

Kiralık İşçiliğe Hayır: İşyerlerinde özel istihdam büroları aracılığı ile işçi çalıştırılması engellenecek, herhangi bir ad altında geçici süreli (belirli süreli) işçi çalıştırılmasını engelleyici hüküm teklif edilecektir.

İhbar Tazminatı: İhbar önelleri 2’şer hafta artırılacaktır.

Kıdem Tazminatı: Kıdem tazminatının ödenme koşulları açık olarak yazılacak, böylece olası bir fon durumunda işçilerin hakları korunmaya çalışılacaktır.

Fazla Çalışmanın Düzenlenmesi: İşçilerin fazla mesai yapma koşulları yeniden belirlenecektir.

Fazla Çalışma Ücreti: Bayram ve genel tatillerde fazla mesai ücreti yüzde 200 (4 yevmiye) olarak teklif edilecektir.

İşçilerin kendi hafta tatillerinde fazla mesai yapmaları halinde ise fazla mesai ücreti yüzde 150 (3,5 yevmiye) olarak teklif edilecektir.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadın işçiler için ücretli tatil olması talep edilecektir.

3 Aralık Dünya Engelliler gününün engelli kadrosunda çalışanlar için ücretli izin günü olması talep edilecektir.

Gece Zammı: Gece çalışmanın zorluğu ve yıpratıcılığı göz önüne alınarak gece zammı yüzde 15 olarak teklif edilecektir.

Postabaşılık Tazminatı: Postabaşılık tazminatı yüzde 10 olarak teklif edilecektir.

Yıllık Ücretli İzin: Yıllık ücretli izinlerin 2’şer gün artırılması teklif edilecektir.

Vergi Dilimi Sabitlenecek: İşçiler, bazı zam dönemlerinde neredeyse hiç zam alamamakta, alınan ücret zamları vergi dilimlerinin değişmesi nedeniyle devlete vergi olarak kesilmektedir. Bu nedenle, yüzde 15’i aşan gelir vergisi ödemelerinin işveren tarafından üstlenilmesi teklif edilecektir.

Hastalık Halinde Yapılan Ödemeler: Halen işçiler hastalandıklarında ancak 5 gün ve daha fazla süreli rapor aldıklarında ilk 2 günün ücreti ödenmektedir. İşçiler hastalanmalarının yanı sıra bir de gelir kaybına uğramamalı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödemediği ilk 2 günün ücreti işverence ödenmelidir.

Ayrıca işyeri hekimlerinin verdiği izinler ücretli olmalıdır.

Eşin Yakınlarının Vefatında Ölüm İzni: Üyenin eşinin ana ve babası ile kardeşlerinin ölümü halinde de ölüm izni teklif edilecektir.

İSİG Konusunda Sendikanın Yetki ve Sorumluluğu Artırılmalıdır: İşçilerin sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işyerlerinde sendikanın yetkili uzmanları da periyodik kontroller ve denetimler gerçekleştirebilmelidir.

Erzak Yardımı: İşçilere Ramazan Bayramından önce 300 TL’lik erzak yardımı yapılması teklif edilecektir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası: Sendika üyesi işçilerin ceplerinden sağlık gideri ödememeleri için tamamlayıcı sağlık sigortası yapılması teklif edilecektir.

Promosyon: İşçi ücretlerinin bankada işlem görmesi nedeniyle alınan promosyonların işçilere ödenmesi teklif edilecektir.

Performans Değerlendirme Kurulu: İşverenler sürekli olarak daha fazla kar amacıyla üretimi artırıcı, maliyet düşürücü önlemler almaya çalışmakta, bu çalışmayı tek taraflı olarak ve işçilerin sağlıklarını bozarak daha fazla ve yoğun yıpranmalarını sağlayacak biçimde yapmaktadırlar. Bu nedenle Performans Değerlendirme Kurulu kurulması teklif edilecektir.” Dedi.

RESİM.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.