Darıca ADSM’den ağız sağlığı uyarısı

Darıca ADSM’den ağız sağlığı uyarısı

 Darıca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dt. Miraç Elbir, ramazan ayında ağız kokusunu önlemenin yolları hakkında...

 

Darıca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dt. Miraç Elbir, ramazan ayında ağız kokusunu önlemenin yolları hakkında bilgi verdi. Elbir; “Ramazan ayında uzun süre aç kalınması ve gün içinde sıvı tüketilememesi kötü ağız kokusunun oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Sosyal yaşamı da olumsuz etkileyen kötü ağız kokusu için birkaç püf noktasına dikkat etmek yeterli olabiliyor. Halitozis' yani halk arasında bilinen adıyla kötü ağız kokusu sorununu, toplumda her 4 kişiden 1'i yaşıyor. Sosyal hayatta ciddi sorunlara yol açan ağız kokusu, diş çürüğü ve diş eti problemlerinden sonra en sık diş doktoruna gitme nedenleri arasında yer alıyor.

Kötü ağız kokusunun en büyük nedeni, dişlerdeki ve ağız boşluğundaki bakterilerin artıkları olan sülfürlü birleşiklerden kaynaklanıyor. Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk ağız kokusunu artırabilirken sindirim sistemi, sinüzit, bademcik, farenjit veya ciğerlerdeki rahatsızlıkların belirtisi olarak da kötü ağız kokusu ortaya çıkabiliyor. Oruç tutulurken beslenme düzeninin tamamen değişmesi, uzun süre aç ve susuz kalınmasına neden oluyor. Aç kalınan sürenin uzunluğuna bağlı olarak ağızda kolayca çoğalma ortamı bulan bakteriler, diş çürüklerini artırabilirken kötü kokuya da neden olabiliyor. Koku ağızdan kaynaklanıyorsa diş eti hastalıkları, diş çürüğü ağızdaki eski dolgu ve kaplamalar kontrol edilmeli. Farklı rahatsızlıklara bağlı olarak gelişebilen kötü ağız kokusu, ağız içi tükürük akımının azalmasına neden olan stres kaynaklı da yaşanabilir. Eksiksiz bir ağız bakımı için dişlerin fırçalanmasıyla yetinilmeyip ara yüz fırçaları ya da diş ipi kullanılması gerekmektedir. “Ağız hijyenine özen gösterilmeli, dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.