10 adımda bebeğinizi doğru emzirin

10 adımda bebeğinizi doğru emzirin

 Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor, anne ile arasında özel bir bağ kurulmasını sağlıyor, büyüyüp gelişmesine katkıda buluyor. Anne...

 

Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor, anne ile arasında özel bir bağ kurulmasını sağlıyor, büyüyüp gelişmesine katkıda buluyor. Anne sütünün yani bebeklerin ilk gıdasının faydalı etkileri, ömür boyu kendini gösteriyor. Emziren anneler ise doğum sonrası fiziksel ve psikolojik açıdan daha kuvvetli hissediyor. Emzirmenin doğru tekniklerle ve uygun koşullarda yapılması ise anne ve bebek sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Dicle Çelik “1-7 Ekim Emzirme Haftası” için emzirme ve anne sütünün yararları hakkında bilgi verdi.

 

İLK 1 SAAT İÇİNDE BEBEK MUTLAKA EMZİRİLMELİ

Anne sütü ile beslenme her bebeğin en doğal hakkıdır. Doğumdan sonra anne ve bebeğin sağlık durumu iyiyse bebeklerin ilk yarım saat ya da en geç bir saat içerisinde mutlaka emzirilmesi gerekmektedir. İlk saatler, halk arasında “ilk ağız” olarak da bilinen kolostrum sütünün alımı açısından çok önemlidir. İlk ağız sütü yani kolostrum, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmekte özellikle prebiyotik ve probiyotik açısından bağırsaklarda iyi bakterinin oluşmasını sağlamaktadır. Özellikle bebekleri alerjiden, astımdan ve alerjik bronşit gibi birçok hastalıktan korumaktadır.

 

BEBEK HER ÖĞÜNDE TEK MEMEDE EMZİRİLMELİ

Bebek her beslenmede bir memedeki sütü tamamen almalıdır. Emzirmenin sonlarına doğru yağdan ve kaloriden zengin sütü alarak bebek doyacaktır. Bu nedenle her öğünde bir göğsü bitirmek oldukça önemlidir. Bazen bebek, ilk 5 dakika içerisinde kaloriden zengin, yağlı sütü alır bazen de 15-20 dakika ya da yarım saatin sonunda bu kaloriden zengin sütü alabilmektedir. Eğer bir öğünde her iki göğüs de verilirse bebek, sadece ön sütü alabilir ve kaloriden zengin yağlı sütü almayacağı için tartı alımlarında sorun yaşanabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.