GTO’da iklim değişikliği konuşuldu

GTO’da iklim değişikliği konuşuldu

Gebze Ticaret Odası ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gebze Temsilciliği işbirliğinde ‘Küresel İklim Değişikliği ve Yerel Yönetimler’ konulu seminer verildi.

seminer-(1).jpegseminer-(2).jpegseminer-(3).jpeg

GTO Meclis Salonu’nda önceki gün İTÜ Metoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun verdiği seminere Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Gebze Teknik Üniversitesi İşletme Bölüm Dekanı Ebru Tümer Kabadayı, Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, Gebze İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kadı, Mimarlar Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Nilay Çelikel, İYİ Parti Gebze İlçe Başkanı Özhan Aşkın Öztürk, CHP Darıca Belediye Başkan Adayı Yakup Törk ve çok sayıda davetli katıldı.

İNSAN YAŞAMINI ETKİLEYEN BİR UNSUR

Seminerin açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilcisi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kadı, “Küresel ısınma, dünyanın var oluşundan beri insanın ya da canlının yaşayışını etkileyen bir unsur olmuştur. Bilimsel anlamda birilerinin dur demesi gerçeğinden yola çıkarak bir çalışma yapma gereği duyduk.  Daha önce afet yönetimi konusunda olduğu gibi, gündem yaratacak ve gerçekten önem verilmesi gereken konuları sizlerin huzuruna getiriyoruz. Gebze’nin geleceği ile konuşulduğu yerlere, Gebze’nin geleceğini yönetmeye talip olanların gelmesi gerekir. Hepinize Gebze’yi sahiplendiğiniz için teşekkür ederim.” dedi.

BETON YIĞINLARI İÇİNDE YAŞIYORUZ

Ahmet Kadı’nın ardından GTO Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler de bir konuşma yaparak, “Paydaşlarımızla bu kentin gelişmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Sosyal ve kültürel alanlarda da ‘Gebze için neler yapabiliriz’ sorusunu paydaşlarımızla konuşuyoruz. Küresel ısınma özellikle son yıllarda konuşulmaya başlandı. Hatta uzmanlar Ağustos’ta kar yağarsa şaşırmayın diyorlar. Dünyanın giderek ısındığı konusunda ortak bir görüş var. Kentler önemli birer üretim ve tüketim merkezi. Beton yığınları içinde yaşıyoruz. Akıllı şehir kavramı hayatımıza geliyor. Yaşadığımız kentte almamız gereken nefesi alabiliyor muyuz?” diye sordu.

HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜM İSTASYONU YOK

Konuşmaların ardından İTÜ Metoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da verdiği seminerde, “İklim değişikliği Türkiye’de ve dünyada kutuptaki kutup ayılarının problemi değil. İklim değişikliği sera gazlarının artışından kaynaklanıyor. Gebze’de hava kirliliği ölçüm istasyonu yok. Bu istasyonun ölçtüğü şeyler aynı zamanda sera gazları. Sera gazları bizim ikinci güneşimiz. Şu anda bin kat daha hızlı ısındık. Bu kadar hızlı olduğu için ekolojik denge buna ayak uyduramadı ve bir yok oluş var. Sera gazları yüzde 80 sanayiden, yüzde 20 de arazi örtüsünün değiştirilmesinden kaynaklanıyor. Biz karbon döngüsünü bozduk. Bunların sonucunda suyun döngüsü de bozuluyor.” dedi.

 

Haber: Hanifi Surun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.