Evlilik kredisinin ayrıntıları belli oldu

Evlilik kredisinin ayrıntıları belli oldu

Fon kapsamındaki evlilik kredisine ilişkin şartları açıklayan Bakan Göktaş, gençlerin gelirlerinin 2 asgari ücreti geçmemesi şartı bulunduğunu duyurdu. Gençler için 30 yaşından gün alma ve nikah günü kriterleri dikkat çekiyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş milyonlarca genci ilgilendiren Aile ve Gençlik Fonu’na ilişkin son açıklamayı yaptı.

48 ay vadeli 2 yılı geri ödemesiz 150 bin lira krediyi içeren Aile ve Gençlik Fonu'ndan faydalanmak isteyen gençlerin 30 yaşından gün alması gerekiyor. Ayrıca evlilik kredisinde iki brüt asgari ücret ve nikah günü gibi kritik ayrıntılar bulunuyor.

Beştepe’de dün yapılan Kabine toplantısı sonrası soruları yanıtlayan Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın açıklamasından öne çıkan bölümler şöyle:

BAŞVURU BAKANLIĞIN İNTERNET SİTESİNDEN

* Aile ve Gençlik Fonu’na başvurular 15 Şubat itibarıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın internet sitesinden https://www.aile.gov.tr alınmaya başlayacak.

ÖNCELİK DEPREM BÖLGESİNDE

Aile ve Gençlik Fonu’nu oluştururken uluslararası kriterlerden faydalandık. Ancak deprem bölgesi için şartları özellikle esnettik, farklı tuttuk. İlk etapta Adıyaman, Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki gençlerimizin başvurularını alacağız.

* İlerleyen süreçte ise programı tüm gençlerimizi kapsayacak şekilde bütün Türkiye’de yaygınlaştıracağız. Gençlerimizin hem evlilik hayallerine hem de farklı projelerine destek olmayı hedefledik.

150 BİN TL: 48 AY VADELİ, 2 YIL GERİ ÖDEME YOK

* Aile kurma yolunda ilk adımı atacak gençlerimize faizsiz kredi imkânı sunacağız. Gençlerimiz bu destekle aynı zamanda kendi projelerini de hayata geçirebilecek. Programın ekonomik destek kısmı ile başvurusu onaylanan kişilere toplam 48 ay vadeli 2 yılı geri ödemesiz 150 bin lira kredi desteği sunulacak.

BRÜT 2 ASGARİ ÜCRETİ AŞMAMAK ŞART

* Yoğun fizibilite çalışmaları yapıldı, uluslararası kriterler incelendi. Çok sayıda gencimizin söz konusu fondan yararlanması için çiftlerin gelir toplamının brüt 2 asgari ücreti aşmaması gerektiği yönünde bir kriter belirlendi.

30 YAŞINDAN GÜN ALMA ŞARTI VAR

* Fonda biriken parayla orantılı şekilde süreci yürüteceğiz. Yaş gruplarına ilişkin incelemeler yapıldı. Fondan faydalanmak isteyen gençlerimizin başvuru tarihi itibarıyla 18-29 yaş arasında yani 30 yaşından gün almamış olması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, Aile ve Gençlik Fonu'nun çalışma usul ve esasları, fonun kaynakları ile fondan yapılacak kaynak aktarımlarına ilişkin hususlar belirlenmişti.

Aile ve Gençlik Fonu Yönetim Kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olmak üzere beş kişiden oluşacak.

Fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını, harcama programlarını belirlemeye yetkili olacak Yönetim Kurulu, ilgili mevzuat ile verilen diğer yetkileri kullanacak.

Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen Devlet hissesinin yüzde 20'si, Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen Devlet hakkının yüzde 20'si, kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10'una kadar aktarılacak tutarlar, geri ödeme öngörülen projeler kapsamında geri ödemelerden oluşan tutarlar ile yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış yardım ve hibelerden oluşuyor.

Fon kaynakları ve aktarımlarına ilişkin mali veriler, altışar aylık dönemler halinde kamuoyuyla paylaşılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.