En tatlı gençlik iksiri: hurma

En tatlı gençlik iksiri: hurma

Yaşlanmak istemiyorsanız, hurmayı sadece Ramazan ayında hatırlamayın! VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Diyetisyen Gamze Kalelioğlu, “Hurma bilinen en iyi antioksidan meyvelerden biridir.

Kanserden, yaşlanmaya birçok soruna iyi gelir. Tabi, 3-4 taneden fazla yememek şartıyla…”

Ülkemizde en çok Ramazan ayında tüketilen meyvelerin başında gelen hurmanın faydalarını VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Diyetisyen Gamze Kalelioğlu anlattı. Hurma, çok eski çağlardan beri insanlar tarafından kullanılan bir besin kaynağı olmasının yanı sıra geleneksel halk ilacı da olarak bilinir. Hurmanın en çok bilinen özelliği tatlı krizlerinde güzel bir çözüm olduğudur; fakat hurmanın hiç bilmediğiniz birçok özelliğini de sıralayabiliriz. 

 

İÇİNDE SAĞLIK İÇİN YOK YOK!

 

Hurmanın içinde pek çok faydalı mineral bulunur. Bunlardan bazıları; Potasyum, bor, kalsiyum, kobalt, bakır, flor, manganez, magnezyum, fosfor, sodyum, çinko, demirdir. Hurma meyvesinde yüzde 44-88 oranında şeker bulunur. Potasyum kaynağı olarak bildiğimiz muzdan 2,5 kat fazla potasyum içerir. Hurma proteini de kaliteli olup 23 çeşit aminoasit vardır. Ayrıca yüzde 0,5- 3,9 oranında sağlık için yararlı olan 'pektin' bulunur. Pektin; gastrointestinal sistemin düzenleyici ve koruyucusu, bağışıklık sistemini güçlendirici, ülser ve nefrit karşıtı ajan olarak bilinir. Çeşitli meyvelerle karşılaştırıldığında hurma, enerji, lif ve mineral yönünden daha zengindir. Hurma meyvesinin sindirime olan etkisi de bağırsağın boşalma zamanı yavaşlatmasıyla ilgilidir.

 

EN İYİ ANTİOKSİDAN MEYVELERDEN

 

Hücrelerimiz sürekli yıkıcı streslere maruz kalır ve dolayısıyla yaşlanmayı yavaşlatıcı, kanserden ve birçok hastalıktan koruyan maddeler 'antioksidan maddeler' olarak bilinir. Hurma bilinen en iyi antioksidan meyvelerden biridir. Hurmanın mide ülserini iyileştirici özelliğinin içerdiği antioksidan etkisiyle olduğu düşünülmektedir. Glisemik endeks son zamanlarda sürekli duyduğumuz ve önemi giderek artan bir kavramdır. Vücudumuzun şeker ve yağ düzenlemesi büyük oranda insülin hormonuna bağlıdır. İnsülin salgısı ise kanımızdaki şeker miktarından etkilenir. Yani kan şekerinin yükselmesi insülin salgısının artmasını sağlar. Beslenme düzenimizde besinlerin glisemik endekslerinin düşük olması, kan şekerini ani olarak yükseltmemeleri tercih edilir. Hurma, şeker oranı yüksek olmasına rağmen glisemik endeksi düşük bir meyvedir.

2.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.