BMİS iş cinayetinde ölenleri andı

BMİS iş cinayetinde ölenleri andı

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası; 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü nedeniyle, “İş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü” etkinliği düzenledi.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası; 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü nedeniyle, “İş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü” etkinliği düzenledi. Gebze’nin Eskihisar Köyü’ndeki Old Castle Hotel’de düzenlenen programda BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun güne dair konuşmasının ardından iki farklı oturumda konu hayli geniş detayları ile tartışıldı.

İKİ OTURUM

Prof.Dr.Peri Arbak’ın moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda İSG Uzmanı İlknur Başer, “İşçi sağlığı ve güvenliğinin tarihsel gelişimi, metal sektörü” ve Öğretim Üyesi Dr.Serkan Öngel, “Üye kimlik araştırması. Metal işçileri sağlık ve güvenlik gerçeği” konularında konuştu. Yemek arasından sonra gerçekleşen ikinci oturumda moderatörlüğü Prof.Dr.Zeki Kılıçaslan üstlendi. Bu oturumda İSG Uzmanı Zehra Güner “Metal sektöründe görünen iş kazaları”; Doktor Ahmet Tellioğlu “Metal sektöründe meslek hastalıkları ve iş kazaları”; İSG Uzmanı Nuran Gülenç “İşçi sağlığı ve iş güvenliği, sendikal örgütlenme” konularında görüş belirtti. Soru cevap bölümlerinin ardından program DİSK Tiyatro İşçileri’nin gösterisi ile sona erdi.

SAYGI DURUŞU

Programa BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Sekreteri Özkan Azak, Genel Mali Sekreter Ali Gündüz, Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı ve Genel Eğitim Sekreteri Seyfettin Gülengül; Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, çevre illerden şube başkanları ve yöneticileri ile işyeri temsilcileri katıldı. Program BMİS Genel Sekreteri Özkan Atar’ın kısa bir selamlama konuşması ve iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

ÜÇÜNCÜ SAYFADA SIKIŞTIRILDI

Prof.Dr.Peri Arbak’ın moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda İSG Uzmanı İlknur Başer, “İşçi sağlığı ve güvenliğinin tarihsel gelişimi, metal sektörü” ve Öğretim Üyesi Dr.Serkan Öngel, “Üye kimlik araştırması. Metal işçileri sağlık ve güvenlik gerçeği” konularında konuştu. İlknur Başer, iş cinayetlerinin gazetelerin üçüncü sayfalarında sıkıştırıldığını belirtip, “İşçi cinayetleri kapitalizmin işçileri yuttuğu bir kara delik haline geldi. Bu durumlarda yas tutmakla sınırlı kalınmamalı, bir daha yaşanmaması için mücadele yükseltilmelidir. Bu mücadele; sınıf mücadelesinin kendisinin adıdır” dedi.

SIRADANLAŞMAMALI

Meslek hastalıkları ve iş kazalarının sadece çalışma yaşamı ile sınırlı tutulmayıp yaşamın bütünlüğü halinde ele alınması gerektiğini kaydeden Başer, “Şayet iş kazaları ve cinayetlerini sıradanlaştırırsak kaybederiz. Temel problem sermaye, kapitalizm ve kapitalizmin üretim biçimidir. Sermayenin aşırı kar hırsıyla, alınacak önlemleri maliyet olarak görmesidir. İşçi cinayetlerine karşı mücadele, insanca yaşam mücadelesidir. Sömürüye son verme mücadelesidir” diye konuştu.

SENDİKAL ÖZGÜRLÜK

Öğretim Üyesi Dr.Serkan Öngel de konuşmasında büyük kısmı Gebze’de çalışan metal emekçileriyle 2017 yılında yapılan araştırma sonuçlarına değindi. Ülkemizdeki iş kazalarının yüzde 90’ının kaydının tutulmadığını belirten Öngel iş kazaları ve iş cinayetlerinin önüne geçmede sendikal örgütlenme özgürlüğünün sağlanmasının büyük önem taşıdığını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.