Beslenirken ölmeyelim

Beslenirken ölmeyelim

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi / Beslenme Grubu tarafından yapılan açıklamada, “Ülkemizde son 9 ayda en az 57 olay görülmüştür. En az 11 bin 649 kişi gıdadan zehirlenmiş ve 6 insanımızda ölmüştür”denildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi / Beslenme Grubu tarafından sağlıksız beslenme ile birlikte gıda dan zehirlenme ve ölümler hakkında açıklama yapıldı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi / Beslenme Grubu tarafından yapılan açıklamada şunlar  ifade edildi:

İşçi sağlığının önemli bir göstergesi beslenme, işyerinde beslenme ne kadar önemli olabilir? Yüksekten düşme sonucu sakat kalan bir çalışanımızın ifadesi şu şekilde "bugün öğlen yemek gelmedi". Bunu çok sık duyarız ancak düşmeyle bağını belki kurmuyoruz. İş kazalarının en yoğun gerçekleştiği zaman diliminden birinin işe başlanılan birinci saat olduğu pek çok araştırmada görülüyor. Yapılmayan ya da yetersiz ve dengesiz yapılmış kahvaltının zihinsel ve bedensel konsantrasyonu etkilediği yapılan araştırmalardan biliniyor.

Ülkemiz genelinde büyük işyerlerinde yemek firmaları tarafından yemek dağıtımı yapılmaktadır. Ancak bu firmaların denetimleri yetkin kadrolar tarafından yapılıyor mu?

SAĞLIKLI BESLENME HAKKI ENGELLENİYOR

Asgari ücretin brüt 2029,50 TL, net olarak 1603,12 TL olduğu düşünülünce bir işçi ve ailesinin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için gıdaya erişim hakkının nasıl engellendiği de ortaya çıkmaktadır.

Gıdaya erişim hakkı beslenme açısından ele alındığı için sağlıklı gıdayı ifade edecektir. Peki bu kadar düşük gelir düzeyiyle bunun olabilirliği var mıdır?

Sömürü düzeninin; beslenmedeki rolünü daha fazla incelersek zehirlenmelerle karşılaşırız.

Zehirlenme; zehirli maddenin veya maddelerin vücuda girmesi sonucunda kişinin sağlığının bozulmasıdır.

6 KİŞİ ÖLDÜ

Ülkemizde son 9 ayda en az 57 olay görülmüştür. En az 11 bin 649 kişi gıdadan zehirlenmiş ve 6 insanımızda ölmüştür. İşçi arkadaşlarımızın sayısı 7 bin 955 iken, 8 bin 177 kişi işyerinde zehirlenmiştir. Eğitim için gönderdiğimiz öğrencilerimiz gerek üniversite yerleşkelerinde ve gerekse yurtlarda gıda zehirlenmesi geçirmiştir. 706 öğrencimizin zehirlenmiş olması, kamu kurumlarının da özel kurumlardan farklı olmadığını göstermektedir. Kışlada 54 asker, genelde 890 kişi zehirlenme vakası ile hastanede tedavi edilmiştir. 1211 vatandaşımız da gıda zehirlenmesi yaşamıştır.

Zehirlenme vakalarının yüzde 70’i işyerinde gerçekleşirken vakaların yüzde 15’i kamu kurumlarında meydana gelmiştir. Bu zehirlenme vakalarının kırsal veya büyükşehir ayrımı gözetmediği gözardı edilmemelidir. Firmaların sömürü düzeni ile hareket ederek insan beslenmesini hiçe saydıkları ölümlerine neden oldukları unutulmamalıdır.

Zehirlenme vakalarının yüzde 91’i firmalar tarafından temin edilen gıdalardan kaynaklandığı ve yüzde 9’unun dışarıdan temin edildiği gözden kaçırılmamalıdır.

Sonuçta bozulma, kontrolsüz üretim aşamalarından kaynaklı vb. şekillerde kimyasal madde veya maddeler bulaşan gıdalar bizlere daha çok para kazanmak için yedirilmektedir. Bizler beslenme konusunun ne kadar önemli olduğunun altını çizerek sağlıklı gıdaya ulaşma hakkımıza örgütlenerek sahip çıkmalıyız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.