Araç satışında yeni dönem!

Araç satışında yeni dönem!

Son dönemde araç piyasasında yaşanan durgunluğa karşın galericiler harekete geçti. Özellikle taşıt almaya yönelik kullandırılan kredilerin azalmasıyla birlikte galericiler yeni bir yönteme başvurdu. İşte detaylar...

Galericiler araç satışında yeni bir yönteme başvurdu. Bankalardan taşıt kredisi almak gün geçtikçe zorlaştı. Otomobil sektörü de bu çıkmazı yeni bir yöntemle aşmaya çalışıyor. Bankalar kredi musluğunu kapattı. Kredi alamayan da çareyi senet imzalamakta buldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizin genel ekonomi politikaları neticesinde taşıt kredilerinde faiz oranları yükselirken, aynı zamanda temmuz ayında Merkez Bankası’nın taşıt kredilerinde büyüme oranında değişikliğe gitmesiyle bankaların kredi verme iştahı da düşmüş oldu. Özetle kredi faiz oranları sebebiyle krediye olan talep düşerken aynı zamanda krediye erişimde de güçlükler var. Senetle satış çoğunlukla kredi puanı düşük olan ve otomobil sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın tercih ettiği bir yöntemdi.
Düşük puan sebebiyle krediye erişemeyen kişilere yönelik, kredi puanı konusunda daha esnek olan ve bankacılık usulü ile kredi veren finansman kuruluşları ile bulduğunuz otomobili kendi bünyesine satın alarak müşteriye senetlendiren ve esasen ana meslek kolu otomobilcilik olmayan büyük ölçekli işletmeler mevcut. Ancak geride bıraktığımız birkaç yıl içinde otomobil fiyatlarının hızla artması, finansman sağlayan kuruluş için mali açıdan dezavantaj oluşturduğundan özellikle senetli satışlarda gerileme oldu. Otomobile olan düşük talep sadece krediye erişim kaynaklı değil. Bu sebeple krediye erişemediği için farklı finansman yöntemlerine yönelen tüketiciler olsa da genel tabloda kayda değer bir artıştan söz edemeyiz.

SENETLE SATIŞ MANTIKLI MI?
Kanun ve kurallara uygun olan aynı zamanda nizami düzenlenmiş yasal her finansman yöntemini vatandaşlarımız bütçelerine uygun olduğu takdirde kendileri inceleyip değerlendirebilirler.

TAŞIT KREDİSİ VE SENETTE FAİZ ORANI NE KADAR?
Taşıt kredisine erişimde bazı sıkıntılar var. Şu an 10 başvurudan 1 ya da 2 tanesinin belirli limitler dahilinde onaylandığını söyleyebiliriz. Geçmişte 10 başvurudan yedi tanesinin onaylandığını görmekteydik. Kredi oranları yüzde 3 ila 4,5 arasında talep edilmektedir. Devlet bankalarımız devlet memurları veya belirlenen bazı kamu çalışanları için özel oranlar uygulayabiliyor. Finansman kuruluşlarında ise oranlar 4 seviyesinden 5 seviyesine kadar çıkabiliyor. Senetle satış oranlarında da banka kredilerine göre bir miktar daha yüksek oran talep edilebilir.

SENETTE BİR VADE SINIRI VAR MI?
İçinde bulunduğumuz koşullar ve finansman sağlama maliyetlerinin de yüksek olması sebebiyle uzun dönemli finansman sağlamanın nadir erişilebileceği, finansmanın sağlandığı takdirde tıpkı kredide olduğu gibi belirli süreler için verileceğini düşünüyoruz."
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.