5 Mahalle ayaklandı! Pis kokuya isyan ettiler

5 Mahalle ayaklandı! Pis kokuya isyan ettiler

Kocaeli Başiskele İlçesi Kullar mevkiisinde yer alan 5 mahalle muhtarı ve bölge sakinleri, bölgede etkilİ olan pis kokuya “zehir soluyoruz” diyerek ayaklandı. Mahalle sakinleri ,bölgerlerindeki çevre kirliliği sorununa çözüm bulunmasını istedi.

Başiskele İlçesi Kullar mevkiisinde bulunan 5 mahalle muhtarı ve mahalleliler, bölgede uzun yıllardan bu yana pis kokuya neden olduğunüı ileri sürdükleri tesisler önünde eylem yaptı. Düzenlenen eylem ve basın açıklamasına Vezirçiftliği Muhtarı Bahattin Aktepe, Karadenizliler Muhtarı Şahammettin Alınlı, Yaylacık Muhtarı Orhan Firidinoğlu, Mahmut Paşa Muhtarı Niyazi Mutlu, Yeşilyurt Muhtarı Nihat Karaarslaner katıldı.

NEFES ALAMAZ HALE GELDİK

Uzun yıllardan bu yana bölgede kurulu bulunan bir fabrikanın çevreye kötü koku saldığını, son günlerde bunun dayanılmaz bir seviyeye geldiğini ileri süren bölge sakinleri adına, basın açıklamasını Vezirçiftliği Muhtarı Bahattin Aktepe okudu. Açıklamasına başlamadan önce Cumhuriyet'in 100. yılını kutlayan ve İsrail'i kınayan Aktepe, “Bizler, yaklaşık 20 yıldır mahallelerimizde zehir soluyoruz. Oysa 20 yıl öncesine kadar mahallelerimiz meyve sebze üretilen toprak ve çiçek kokan tarım alanlarıyla Kocaeli'nin en değerli bölgesiydi.Ne zamanki atık geri dönüşüm tesisleri bölgemize gelmeye başladı her şey tersine döndü. Plansızca tesislerin kurulması önce toprağımızı işgal etti sonra yerleşim alanlarımızı yaşanılamayacak hale getirdi. Bugün pis kokudan nefes alamaz hale geldik”

ÇÖZÜM BULUNMALI

Bölgeden geçmekte olan derede, 20 yıl önce yüzüldüğü ve balık tutulduğunu ifade ede Aktepe, “Deremiz sürekli atık boşaltılan ve içinde canlı varlık kalmayan çöplüğe dönüştürüldü. Mahallemizde hepimizin bildiği gibi başta kanser olmak üzere birçok hastalık vakaları korkunç boyutta atış gösterdi. Özellikle gece saatlerinde ve mütemadiyen günün her saatinde etrafa verdiği koku ve zehirli gazlar ile çevre kirliliğine neden olmaktadır.Ne balkonlarımıza çıkabiliyoruz ne de evimizin bahçesinde oturabiliyoruz.Okullarımızda çocuklarımız kötü kokudan dolayı büyük sıkıntılar yaşamaktadırYaklaşık 20 yıldır tüm platformlarda konuyu dile getirmiş durumdayız. Başvuru yapmadığımız kurum kalmamıştır. Buradan tüm yetkilive iklim değişikliği bakanlığı kocaeli büyükşehir Kurumlara sesleniyorum .çevre şehircilik belediyesi kocaeli valiliği bir an önce bu sorun çözülmeliyerleşim alanlarıyla geri dönüşüm fabrikaları iç içe olmamalı acilen tedbirler ve denetimler alınmalı geri dönüşüm boya kimya tesisleri için uygun bir alan bulunup bu bölgeden taşınmalı”

DUYARSIZ KALINMAMALI

Çevre kirliliği ve zehirli kokular sorununun ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Aktepe, “Bölgemizde yaşayan onbinlerce insanımız ın sağlığı ve geleceğimizi tehdit eden çevre kirliliği içinde yaşamak zorunda bırakılmamalıyız. Bu ne türkiye yüzyılına yakışır nede Kocaeli'mize yakışır . Bu haklı davamızda, sorumlu mercihler sesimizi duymalı mahallelerimizde yaşanan sorunlara duyarsız kalmamalıdır.bu haklı davamızda yanımızda olan kardeşlerimize sayı ve sevgiyle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Abbas Çakar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.