5 asırlık şaheser UNESCO ile dünyaya açılacak

5 asırlık şaheser UNESCO ile dünyaya açılacak

Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde devlet kademelerinde görev alan Çoban Mustafa Paşa, vefatının 496. yıl dönümünde Gebze’de anıldı.

Çoban Mustafa Paşa Cami'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için başvuruda bulunduklarını söyleyen Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, "2024 yılını da 'Çoban Mustafa Paşa Yılı' ilan ettik" dedi.
Anma programı Gebze Belediyesi tarafından, Çoban Mustafa Paşa'nın 1523'te Gebze'de inşa ettirdiği külliyede düzenlendi. Törende Çoban Mustafa Paşa kabri başında dualarla anıldı. Programda konuşan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Çoban Mustafa Paşa'nın medeniyet temsilcisi olduğunu, Gebze'ye Mısır ve Osmanlı mimarisini birleştirerek 500 yıl önce inşa ettirdiği külliyenin de tarihin izlerini taşıdığına dikkat çekti. Büyükgöz, "Kendisi Gebze'ye öyle bir eser inşa etmiş ki asırlara hitap ediyor. Asırlardan beri burada Gebze'yi, inancımızı, kültürümüzü temsil eden bu eser, bundan sonra da Gebze'yi temsil etmeye devam edecek. Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Türkiye'de bulunan 4-5 entegre külliyeden bir tanesi. Biz böyle bir karaktere sahip külliyenin tarihi kayıt altına alınmasının ötesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için resmi başvurumuzu Bakanlık üzerinden gerçekleştirdik" dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.