108 milyon metreküp su geri kazandırıldı

108 milyon metreküp su geri kazandırıldı

İSU Genel Müdürlüğü, 2015 yılında hayata geçirmiş olduğu geri kazanım suyu (gri su) projesi ile şu ana kadar toplamda 108 milyon metreküp suyu geri kazandırarak Yuvacık Barajı kapasitesinin 2 katı kadar su tasarrufu gerçekleştirildi. Böylece içme suyu üzerindeki baskı ciddi oranda azaltıldı.

Sanayi kuruluşlarının proses suyu kullanımında geri kazanım suyu kullanımını ülkemizde uygulamaya geçiren ilk su kanal idaresi olan İSU Genel Müdürlüğü, ülkemiz adına örnek projelere imza atmaya devam ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanal İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, 2015 yılında hayata geçirmiş olduğu geri kazanım suyu (gri su) projesi ile şu ana kadar toplamda 108 milyon metreküp suyu geri kazandırarak Yuvacık Barajı kapasitesinin 2 katı kadar su tasarrufu gerçekleştirildi. Böylece içme suyu üzerindeki baskı ciddi oranda azaltıldı.

GELECEK NESİLLERE TEMİZ SU SAĞLAMAK İÇİN
Kocaeli, Türkiye'nin endüstriyel nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerinden biri. Bu nedenle, su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetimi, özellikle Kocaeli için hayati önem taşıyor. Bu zorlu mücadelede su yönetimi konusunda öncü adımlar atan Kocaeli Su ve Kanal İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, geliştirdiği proje sayesinde geri kazanım suyunun kullanımı ile su kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere temiz su sağlamak için büyük bir çaba sarf ediyor.

23 ADET ATIK SU ARITMA TESİSİ
Atık su arıtma tesislerinden elde edilen ve tekrar kullanılabilen temiz suyun bir türü olan geri kazanım suyu, atık suyun ileri teknolojiyle donatılmış ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri’nde bir dizi işlem sonrası temizlenmesi, arıtılması ve uygun yerlerde tekrar kullanılmasını içeriyor. Sanayi tesislerinin proses soğutma suyu ve yeşil alanların sulama suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla “Geri Kazanım Suyu Projesi”ni 2015 yılında hizmete alan İSU Genel Müdürlüğü, işlettiği 23 adet atık su arıtma tesislerinde arıtılan atık suyu, ultraviyole ışınları ile ikinci bir arıtmadan geçirilmesi ile elde etmektir. İleri teknolojinin kullanıldığı bu işlemlerin akabinde bu su, endüstriyel tesisler ve belediyeler tarafından soğutma, sulama ve diğer kullanımlar için geri kazandırmış oldu.

SANAYİDE %34 LÜK SU TASARRUFU
Ülkemize ve şehrimize katma değer olarak kazandırılan yıllık 41 milyon metreküp kapasiteli “Geri Kazanım Suyu Tesisleri” ile sanayide kullanılan yıllık 42,3 milyon metreküp suyun 14,5 milyon metreküplük kısmını geri kazanım suyu(gri su) ile karşılanıyor. Böylece Kocaeli’de atık suyun geri kazanımı ile sanayide yüzde 34’lük su tasarrufu elde ediliyor. Projenin hayata geçirildiği 2015 yılından günümüze toplam 108 milyon metreküp su geri kazandırarak Yuvacık Baraj Gölü kapasitesinin 2 katı kadar su tasarrufu gerçekleştirildi. Böylelikle barajlar, göl ve göletler ile yeraltı suyu kaynakları üzerindeki baskı önemli ölçüde azaltmış oldu.

DOĞAL SU KAYNAKLARI KORUNUYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğünün bu öncü çalışması sayesinde, içme suyu kaynaklarına olan talep azalıyor ve böylece doğal su kaynakları korunuyor. Ayrıca, suyun arıtılarak geri kazandırılmasıyla beraber çevresel etkiler de azalıyor ve böylece çevre dengesi de korunmuş oluyor. Sürdürülebilir bir gelecek için su tasarrufunun önemine vurgu yapan İSU Genel Müdürlüğü, geri kazanım suyu (gri su) kullanımı noktasında sanayi kurumlarına fiyat avantajları sağlamaya devam ediyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK
Küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucunda su kaynaklarının azalması, tüm Dünya’da yaşanılan su stresini beraberinde getiriyor. İSU’nun su kaynaklarının korunması ve su stresinin azaltılması için attığı önemli adımlardan biri olan bu proje, sürdürülebilir bir gelecek için umut vaat ediyor ve diğer şehir ve bölgelere ilham kaynağı oluyor. BARIŞ AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.