1 Mayıs Gebze’de coşkuyla kutlandı

1 Mayıs Gebze’de coşkuyla kutlandı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Gebze’de binlerce işçinin katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlandı. 

Gebze Sendikalar Birliği tarafından Gebze’de dün kutlanan1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yoğun katılımlı ve coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için dün Gebze Sendikalar Birliği’ne bağlı sendikalar, siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcileri ile vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren Gebze Cuma Pazarı sonu olan eski Trafo Meydanı’nda toplanmaya başladı. Yürüyüş ve kutlamalar için Gebze İlçe Emniyet Müdürlüğü işçilerin toplanacağı ve yürüyüş yapacağı Şehit Numan Dede Caddesi’nde geniş güvenlik önlemi alarak tüm caddeyi bariyerlerle hem araç hem de yaya trafiğine kapattı.

 

İNSANCA BİR DÜNYA ÖZLEMİ

Cuma Pazarı sonunda toplanan işçiler saat 10.30 gibi yürüyüş yapacakları caddeye alınmaya başlandı. Caddeye alınan işçiler güvenlik noktasındaki polisler tarafından teker teker arındı. Saat 11.30 gibi işçiler 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’na giriş yapmaya başladı. Meydanda gelen işçiler burada ilk olarak saygı duruşu ve istiklal marşını okudu. İstiklal marşının okunmasından sonra Petrol-İş Gebze Şube Başkanı ve Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Süleyman Akyüz bir konuşma yaptı. Akyüz yaptığı konuşmada, “Bugün burada 1 Mayıs'ta, sömürünün, açlığın, yoksulluğun ve baskının olmadığı insanca bir dünya özlemiyle bir araya geldik.

1.gif2.gif3.gif12.gif

KONFEDERASYON AYRIMI YOK

Dünyadaki tüm sınıf kardeşlerimiz gibi bugün, sömürü ve zulme karşı sesimizi burada, bir işçi kenti olan Gebze'de de yükseltiyoruz. 130 yılı aşkın bir süre önce Amerika'da 8 saatlik işgünü talebiyle başlayan mücadele, 1 Mayıslarda emeğin haklarının genişletilmesi ve sorunlarının çözümü için durmaksızın sürüyor, sürecek. 1 Mayıs'ı emekçilere verdikleri mücadeleyle armağan eden, dünyada ve Türkiye'de bizlere bugün bu mirası canları pahasına bırakan tüm işçi kardeşlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz. Gebze'de 1 Mayıs'ın özüne uygun bir şekilde yıllardır ortak ve dayanışma içerisinde kutlamalar yapıyoruz. Burada konfederasyon ayrımı yok. İşçi-memur ayrımı yok.

GEBZE TÜM TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU

Emeğin ve emekçilerin birliğini Gebze'de, tüm Türkiye'ye örnek olarak ve sağduyu içerisinde sağlamayı başardık. Yakın illerden gelen sendikalar ve emekçilerle birlikte, ailelerimizle bir bayram havası içerisinde Gebze'de emeğin ortak platformunu kurduk, gücümüze güç kattık. Bu birlikteliği bölmeye kimsenin gücü yetmez! Ülkemizde yaşanan terör saldırıları ve tehdidi, emperyalizmin bölgemizde sahnelediği kanlı senaryolar aynı karanlık amaca hizmet etmektedir. Daha fazla savaş ve çatışma, emperyalistlerin ve sermayenin işine gelmektedir. Savaşın, çatışmanın ve terörün faturasını fakir halk çocukları, emekçiler ödüyor.

 

DEMOKRASİ ASKIYA ALINIYOR

Ülkemiz için sabah akşam alın teri döken bizler, vatanımızı seviyoruz ancak sermayenin çıkarları için savaşmak istemiyoruz. Kardeşçe ve demokrasi içerisinde yaşamak istiyoruz. Ancak terörle mücadele amacıyla ilan edilen OHAL uygulamalarının giderek emekçi halka döndüğüne, demokrasinin askıya alındığına tanık oluyoruz. OHAL'in keyfi baskı ve yasakların, işten çıkarmaların bahanesi haline getirilmesine, bu yolla emek mücadelesinin önüne set çekilmesine karşı çıkıyoruz. OHAL boyunca, başta metal işkolunda olmak üzere verilen birçok grev erteleme kararı fiili bir yasağa dönüşmekte, işçi sınıfının en temel mücadele silahı elinden alınmaktadır.

OHAL DERHAL KALDIRILMALI

Grev ertelemeleri, eylem yasakları ve sermayenin önünü açan uygulamalar; OHAL'in gerçek amacı olarak en yetkili ağızlardan defalarca dile getirilmiştir. OHAL derhal kaldırılmalı ve demokratik işleyiş bir an önce tesis edilmelidir! 24 Haziran Seçimleri öncesi emeğin sesini bu meydandan yükseltiyoruz. Mesajımız nettir: Seçimde emekçiler; tercihini demokrasiden ve Cumhuriyetimizin kazanımlarından yana yapacaktır. Geliyorum diyen krizin faturasının emeğe kesilmesine karşı çıkılacaktır. Geçim sıkıntısı ve hayat pahalılığı her geçen gün artmaktadır. Emeğin ekonomik büyümeden aldığı pay giderek azalmaktadır. Asgari ücret açlık ve yoksulluk sınırının bile altındadır.

KARDEŞÇE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Biz işçiler, kamu emekçileri, kadınlar, gençler, emekliler; sermaye diktatörlüğünde değil, demokratik bir ülkede eşit yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Grev, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkımızı sınırsız kullanmak istiyoruz. Adil ve yeterli bir ücret, genişletilmiş sosyal haklar talep ediyoruz. Çalışırken ölmek, sakat kalmak ve hastalanmak istemiyoruz. Güvencesiz, geçici ve taşeron olarak çalışmak istemiyoruz. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin, her türlü ayrımcılığın son bulmasını istiyoruz. İşçiyiz, emekçiyiz, onurumuzla ve insana yaraşır bir şekilde kardeşçe yaşamak istiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın sınıf dayanışması.” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.