Zeytinoğlu dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

Zeytinoğlu dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

Nisan ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat yüzde 4.7 artarak 14.5 milyar dolar, ithalat yüzde 15 azalarak 17.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Nisan ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat yüzde 4.7 artarak 14.5 milyar dolar, ithalat yüzde 15 azalarak 17.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise yüzde 55.7 azalarak 2.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “İhracatımız 14.5 milyar dolar ile nisan ayları içerisinde yıllar itibariyle en yüksek seviyeye ulaştı. Ancak döviz kurlarının ihracatı desteklediği dönemde aylık bazda 15 milyar dolar üzeri ihracat gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. İthalattaki gerileme ise nisanda da devam etti. Dolayısıyla dış ticaret açığı yüzde 55.7 azalarak 2.9 milyar dolar olarak geçekleşti. Dış ticaret açığındaki bu iyileşme cari açığa olumlu yansıyacaktır.” dedi. İthalattaki gerilemenin detaylarına değinen Zeytinoğlu, “Nisan ayında ithalat alt kalemlerine baktığımızda tüketim mallarındaki yüzde 32.8’lik gerilemeyi olumlu buluyoruz. Ancak yatırım mallarındaki yüzde 26’lık gerileme dikkat çekiyor. Ara malı ithalatında da yüzde 9.7’lik gerileme var. Yatırım ve üretimi destekleyecek kalemlerdeki gerileme istediğimiz bir tablo değil.” Dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.