YKS öncesi mutlaka kahvaltı yapın!

YKS öncesi mutlaka kahvaltı yapın!

Sınavda su, taze sıkılmış meyve suyu ve kuru meyve bulundurun

YKS öncesi doğru ve dengeli beslenme, stres ve kaygı düzeyinin dengelenmesinde ve konsantrasyon üzerinde etkili oluyor. Kuru baklagil, kırmızı et, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan B vitamini, zihni stres, yorgunluk ve paniğe karşı koruyor. Uzmanlara göre adaylar sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapmalı. Şekerleme yerine kuru meyveyi tercih etmeli. Sınavda su ya da taze sıkılmış meyve suyu tüketilmeli. Stres düzeyini artıran kafein tüketimi de sınırlandırılmalı.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, hafta sonu gerçekleştirilecek YKS öncesi adayların sağlıklı ve dengeli beslenmesinin konsantrasyon ve dikkat toplama konusunda önemli etkileri olacağını söyledi.

 

Uykusuzluğa dikkat

 

Sınavdan birkaç gün önce ve sınav gününde genellikle benzer kaygıların yaşandığını belirten Özden Örkçü, şunları söyledi:

“Hepimizin geçtiği süreçlerdendir üniversiteye giriş sınavları. Yoğun ve tempolu geçen hazırlık sürecinden sonra büyük gün gelir çatar. Çoğu öğrenci yoğun kaygı içindedir; kimini bir ay öncesinden kimini birkaç hafta kala stres ve kaygı bastırır. ‘Acaba hazır mıyım? Unuttuğum formül olur mu, ya o konuyu hatırlamazsam? Sınav günü uykusuz kalır mıyız, ya sınavda uykum gelirse, peki ya tuvalet ihtiyacım olursa fazla bir şey içmesem iyi olur, en iyisi bir şey içmemek.’ ‘Kızım oğlum kahvaltısız çıkma evden, yanına kuru üzüm al zihni açar’ şeklinde bir yandan da ebeveyn destekleri. Düzenli bir uyku şekliniz yoksa son 1 hafta içinde mutlaka sınava rahat uyanabilecek şekilde kendinizi ayarlayın. Uykusuz sınava girmek hem moralinizin bozuk olmasına hem de bilgilerin hatırlanamamasına yol açabilir.”

 

B grubu vitaminleri zihni strese karşı koruyor

 

Sınav öncesi tüketilmesi gereken besinlere dikkat çeken Özden Örkçü, “B grubu vitaminleri zihnimizi strese, yorgunluğa ve paniğe karşı korumaktadır. Yetersizliğinde konsantrasyon düştüğü, unutkanlık ve öğrenme zorluğu zeka ve hafız performanslarının zayıflamasına neden olmaktadır. Kuru baklagiller, kırmızı et, ay çekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar B grubu vitaminlerinden zengindir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.