BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Yine, yeniden !

Yine, yeniden !

Sevgili okurlar, bu sütunlarda bir süredir yazmıyordum. Nedeni aslında çok önemli değil, benim ve gazete yönetiminin o günlerdeki ortak kararı bu yöndeydi.

Fakat, beklemediğimiz bir gelişmeyi yaşadık. Uzun yılların dostu olan, gazetemizin de yayın yönetmenliği görevini yürüten sevgili yoldaşım İsmail Kadı’yı yitirdik. Bu, bizim açımızdan kolayca giderilebilecek bir acı değil. O’nu, yarattığı değerleri, Gebze ve il genelinin eksikleri, meslek sorunları ile örgütlenmesi alanındaki duyarlılığı ve daha birçok özelliğini unutmak olası değil.

Şimdi, İsmail Kadı’nın kurucusu olarak künyedeki yerini aldığı bu gazete ve internet haber sitesinde, Genel Yayın Yönetmeni görevini üstlenen Ahmet Zeki Ayar kardeşim, bana tarihsel sorumluluk ve görevimi anımsattığı için yine, yeniden yazmaya başladım.

Öyle ya, sevgili İsmail’in ardından, bize emanetine sahip çıkmak, o emaneti söz konusu ilkeleri ölçeğinde yaşatmak önemli bir görev. Sevgili İsmail’e karşı olan vefam, sevgili eşi ve gazetemiz ile internet haber sitemizin sahibi Şenel Kadı’ya karşı da olan dostluk görevim gereği, bu görevden kaçamazdım.

Bundan böyle pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri sizlerle buluşacağız. Ve, yine bir ilk yazıda buluşmanın heyecanıyla yeniden merhaba...

Bu başlangıç, yerel seçimler öncesi havanın kızıştığı bir döneme denk düştüğü için, konusu doğal olarak siyaset ağırlıklı olacak.

Öncelikle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimine girecek adaylar üzerine birkaç sözüm olacak.

İktidar partisi AKP’nin, vali yaptığı Tahir Büyükakın’ı, bir dönem Genel Sekreterliği’ni yaptığı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne başkan adayı olarak açıklaması, parti içinde aday adaylığı sürecinde yaşanacak olası karmaşayı bertaraf etmeye yönelik sağlam bir hamle olduğu açık. Zaten, kamuoyunda adı geçen aday adayları da, Büyükakın ismi kulisler düştüğünden açıklanana kadar geçen süre içerisinde çok temkinli davranıp tartışma yaratmamaya özen gösterdi. Çünkü, AKP’nin siyasi varlığının en temel kriterlerinden biri olan Genel Başkan kararlarına BİAT etmek halen en geçerli akçe.

Büyükakın, adaylığı açıklandığından itibaren yürütmeye başladığı saha çalışmasında, ‘ben ev sahibiyim’ imajını yaratmayı hedefliyor. Genel Sekreterliği döneminden gelen deneyimle ‘Kocaeli’ni en iyi bilen adayım’ imajı yaratmanın üzerinden yürüyor.

Kendi dışında hiçbir adayın şansı olmadığı mesajını vermeye çalışan Büyükakın, bunu biraz da cumhur ittifakının fiili varlığına güvenerek yapıyor olabilir ama unutmaması gereken bir şey var, o da bir önceki seçimde ne kadar oy farklı olursa olsun sandığın kararının kişisel kararların üzerine çıkabileceğidir.

Yani, hiçbir görev, hiçbir zaman çantada keklik değildir...

Gebze’ye gelince...

Adnan Köşker’den vazgeçen AKP, aday olarak 2004 yılından beri Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Belde Planlama İnşaat Mühendisliği ve Müteahhitlik firmasının sahibi Zinnur Büyükgöz’ü gösterdi.

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’nin Gebze ve diğer ilçelerde (en azından şimdilik) AKP adaylarını destekleyeceği de görünen bir durum. MHP, bu durumu memleket ve ittifak bekası gereği diye açıklıyor ama değerlendirmesini seçmen yapacak ve tarih de gerekli kararların oluşmasına yardımcı olacak.

Gelelim CHP-İyi Parti ortaklığıyla kurulan Millet İttifakı adaylarına...

Kocaeli için Genel Başkanı Meral Akşener’in ısrarcı davrandığı İyi Parti’nin adayı Dr. Serdar Kaman oldu. CHP örgütleri ve seçmeni, ittifakın gereği büyükşehir için Kaman’a çalışacak. Bunun başka izahı da yok.

Şimdi, Gebze adaylarına bakalım...

CHP’nin adayı beklendiği gibi Av. Recep Dursun oldu. Kendisini tanımıyorum ama aday adaylığı sürecinde yazılan, çizilen ve konuşulanlardan edindiğim izlenim sonucu ‘beklenen aday’ olduğu kanaatine vardım.

İyi Parti’nin adayı Op. Dr. Burcu Çetinkaya ise kendi ölçeğinde iddialı görünse bile ülke ve il genelindeki siyasi atmosferin kendisini seçilebilecek noktaya taşıyacağına ihtimal vermiyorum.

Ve tabi ki İzmit...

CHP, Büyükşehir adaylığını İyi Parti’ye bırakmasının karşılığı olarak büyük ilçelerden İzmit’e aday adayı olan isimlerden birini tercih etmek yerine iki dönemdir milletvekili olan Fatma Kaplan Hürriyet’i tercih etti.

Hürriyet, partinin iddialı kadın adaylarından biri. Kent halkıyla olan diyalogunda öne çıkan bir isim olmasının da verdiği avantajla saha çalışmasını sürdürüyor. Tabi, bir başka rahatlığı da, seçim ortağı İyi Parti’nin İzmit’te aday çıkartmayıp kendisini destekleyecek olmasıdır.

İktidar partisi AKP’nin adayı Sibel Gönül ise başlangıç hamlelerindeki gaflarla anılır olmaktan henüz kurtulamadı. O nedenle, seçimde göstereceği performansı, iki dönemdir AKP’nin elinde olan İzmit Belediyesi’nde söz sahibi olup olmayacağını önümüzdeki günlerde gösterecek.

Bu seçimlerde, en karmaşık durum (en azından şimdilik) millet ittifakının Körfez ilçesi adaylarında yaşanıyor.

Sonraki günlerde değişim yaşanır mı bilinmez ama, bu ittifakın CHP kanadından Bozkurt Uslu PM kararıyla aday gösterildiği için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İyi Parti kanadının adayı Salih Şirin ise bu ilçe için her dönem iddialı isimlerden biri.

Bu ittifak aday ortaklaşması yaşayamazsa, AKP’nin adayının şansının yüksek olduğu kulislerde en çok konuşulan konu. Çünkü, ticaretle uğraşan aday Şener Söğüt Körfez Belediye Meclisi üyeliği görevi sırasında Grup Sözcülüğü ve İmar Komisyonu Başkanlığı yapan bir isim. Körfez’in kurucu ilçe yöneticisi de Söğüt, Gençlik Kolları Başkanlığı’ndan başlayıp çeşitli kademelerden geçen deneyimli bir siyasetçi.

Yerel gündemi meşgul eden belediye seçimleri üzerinden Büyükşehir ile Gebze ve Körfez ilçelerinde seçilebilecek adaylar üzerine değerlendirmelerim bu kadar. Diğer ilçelerde seçim kıran kırana geçebilir. O ilçelerdeki durum da değerlendirilmelidir elbet, ama bugünlük bu kadar.

Eleştirilerinize, önerilerinize açık olduğumu bir kez daha ifade ederek, yeniden devam edecek yazılarda buluşmak dileğiyle.

 

Bu yazı toplam 2530 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi