​​​​​​​‘Yeni düzenleme iş cinayetlerine yol açacak’

​​​​​​​‘Yeni düzenleme iş cinayetlerine yol açacak’

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu Başkanı Kamil Kılıç, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki son düzenlemeyeni iş kazaları ve iş cinayetlerine yol açıcı mahiyette olduğun

muhendisler--(1).jpg

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu önceki gün bir basın toplantısı düzenledi. Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği lokalinde gerçekleşen basın açıklamasına Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu Başkanı Kamil Kılıç, Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Yasin Çelik ve Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Can Bulut Yılmaz ile mühendisler katıldı.

YENİ SORUNLAR OLUŞTURACAK

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu Başkanı Kamil Kılıç yaptığı basın açıklamasında, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 21 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlatılarak yürürlüğe giren ‘İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında yeni sorunlar oluşturacak önemli değişiklikler yapılmıştır.

KAZALARIN ÇOĞU BU İŞYERLERİNDE OLDU

Bu çerçevede 1-49 çalışanı olan işyerlerinde iş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimliğini mesleği ne olursa olsun işveren veya işveren vekili yerine getirebilecektir. SGK 2016 yılı verilerine göre 1-9 çalışanı bulunan toplam 1 milyon 504 bin 779 işyerinde çalışan 4 milyon 31 bin 476 sigortalıyı kapsayan yönetmelik, yeni haliyle toplam 1 milyon 749 bin 240 işletmenin yüzde 97,88’ini (1 milyon 714 bin 61 işyerini) ve toplam 13 milyon 775 bin 188 sigortalının 8 milyon 90 bin 942 sini (yüzde 58,74)’ünü kapsar hale getirilmiştir. Oysa 2016 yılında meydana gelen 286 bin 68 iş kazasının 87 bin 318’i (oran olarak yüzde 30,52’si)50’den az işçinin çalıştığı işyerlerinde meydana geldi.

ÖLÜMLER ARTARAK DEVAM EDECEKTİR

Bu noktada belirtmek isteriz, toplu iş cinayetlerine de dönüşen iş kazaları ve meslek hastalıkları, sermayenin azami kâr hırsı ve emek aleyhine politikalardan kaynaklanmaktadır. TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin sermaye çevrelerinin çıkarlarına göre değil çalışanlardan yana, sendikalar, üniversiteler, TMMOB ve TTB’nin görüşleri ve kamusal denetim ekseninde düzenlenmeyi beklemediğini belirtmek istiyoruz. Aksi durumda iş kazaları ve iş kazası sonucu ölümler artarak devam edecektir. Aşağıdaki SGK verilerinden hareketle hazırladığımız 16 yıllık tablo bu konuda yeterince fikir vermektedir.” dedi.

 

Haber: Hanifi Surun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.