Yapılan kanser araştırması neden açıklanmıyor?

Yapılan kanser araştırması neden açıklanmıyor?

  Kocaeli Dilovası ve Ergene Nehri Havzası’ndaki illerde artan kanser vakalarına neden olan kimyasalları tespit etmek üzere 2011-2106 yılları...

 

 

Kocaeli Dilovası ve Ergene Nehri Havzası’ndaki illerde artan kanser vakalarına neden olan kimyasalları tespit etmek üzere 2011-2106 yılları arasında Sağlık Bakanlığı tarafından çok geniş kapsamlı bir araştırma yapıldı. Ancak 2017’de Sağlık Bakanlığı tarafından araştırmanın sonuçlarının açıklanması beklenirken, hâlâ hiçbir açıklama yapılmadı.

Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi’nin de geçen hafta açıkladığı istatistiğe göre, 2017’de dünyada kanserden ölenlerin oranı yüzde 12.5, Türkiye’de yüzde 12.9’ken bu oran Dilovası’nda yüzde 33.7’ye kadar çıkıyor. Yani neredeyse dünya ortalamasının 3 katı. Uzun yıllardır kanser vakalarındaki dikkat çeken bu artışı tespit etmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görevlendirmesiyle Sağlık Bakanlığı tarafından 2011’de ‘Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi’ ana başlığı ile bir araştırma başlatıldı. Projede Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından çok sayıda üniversitelerden bilim insanları ve bakanlık personelinin katkıları ile yürütüldü.

KANSEROJEN MADDE KİRLİLİĞİ

Araştırma projesinin amacı, endüstriyel üretimin yoğun olduğu Ergene Havzası ve Kocaeli Dilovası ilçesinde kanser hastalığı görülme sıklığı ile çevresel ortamlardaki kanserojen madde kirliliği arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktı. Yani o bölgelerde yaşayan insanların soludukları hava, içtikleri su, yedikleri gıdalar ve çalışma ortamlarından bünyelerine kansere neden olan kimyasal maddeleri alıp almadıklarını belirlemekti. Bu amaçla o dönem Akdeniz Üniversite Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırma Merkezi’nde teknik müdür olarak görev yapmakta olan Yrd. Doç. Bülent Şık’a da bu projede yer alması için görev verildi.

KHK İLE ÜNİVERSİTEDEN ÇIKARILDI

Kurum olarak araştırmada bin 440 su örneği ve bin 380 gıda örneği üzerinde çalıştılar. Her bir örnek belli bir yerleşim yerinden alındı. Bu örneklerde toplam olarak 15 bin civarında analiz yapıldı. Yrd. Doç. Bülent Şık, projeyi tamamlayamadan 2016 yılında Barış Akademisyenleri’nden olduğu gerekçesiyle KHK ile üniversiteden çıkarıldı. Projede su ve gıda üzerine yapılan araştırmaların verilerine sahip olan Şık, farklı üniversitelerde farklı verilerin kayıtlı olduğunu, tüm bunların Sağlık Bakanlığı’nda toplanıp, rapor haline getirildiğini ancak kamuoyuna açıklanmadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.