Valilik hazır (mış), el insaf !

Valilik hazır (mış), el insaf !

 

 

 

Memleketin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en uç noktalarından birinde yer alan Şırnak ilinin Cizre ilçesinde, 4 Eylül’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı, insanların temel ihtiyaçlarının karşılanamaz hale gelmesi, cenazelerini dahi defnedememesi üzerine gerginlik daha da tırmandı ve toplumsal barışı dinamitleyen işler daha bir görünür oldu.

Ama, bu işlerin devlet eliyle yapılıyor olmasının ortaya çıkması, hemen herkeste ciddi kırılmalara yol açacaktır.

Nasıl açmasın ki ?

Şırnak Valiliği, Cizre'de 4 Eylül'de ilan edilen sokağa çıkma yasağından 2 hafta önce İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği ihtiyaç listesinde, çarpıcı taleplerde bulunmuş. Valilik, operasyon öncesi Bakanlık'a adeta küçük bir ordu siparişi vermiş. Bu yazışma, Şırnak Valiliği’nin neredeyse ‘’topyekün bir savaş hazırlığı içinde’’ olduğunu belgeyecek cinsten bir yazışma.

Şırnak Valisi Ali İhsan Su imzalı yazıda, yüzlerce yeni zırhlı araç istendiği görülüyor. Yanı sıra 2 bin ek personel takviyesi yapılması talebi de, ‘’ilde görev yapan polislerin daha motive çalışmasını sağlayacaktır’’ gerekçesine dayandırılıyor.

Peki, valilik zırhlı araçlar listesinde ne istemiş, ona bakalım…

Mevcut toplam 6 adet zırhlı kepçeye ilave olarak 20 silahlı zırhlı kepçe. Çünkü, zırhlı kepçeler, motor kapasitesi üzerindeki zırhtan dolayı yetersiz kalıyor ve kol mesafesi hendekleri kapatmakta verimli olamıyormuş. Ayrıca, çalışırken üzerinde kendisini koruyabilecek kapalı kule silah sistemi ve kamera sistemi olmalıymış. Roket darbesini emecek ağ sistemi ile donatılmalıymış.

İlde 37 adet TOMA varmış ve toplam 50 adet daha TOMA’ya ihtiyaç duyuluyormuş.

Toplam 28 adet Kobra marka zırhlı silahlı araç bulunan ilin 42 adet Kobra marka araca daha ihtiyacı varmış.

‘20 silahlı Ejder’in yanına kırsal alanda daha etkili oldukları için bu araçlardan 20 adet daha isteniyor.

İlde 37’si takviye olmak üzere 122 adet Shortland marka zırhlı araç bulunmasına rağmen yıpranmış ve arızalanmış oldukları göz önünde bulundurulup 170 adet daha yeni Shortland marka zırhlı araç talep ediliyor.

Cizre, Silopi, İdil ve merkezde kullanılan 1 adet İHA’nın (İnsansız Hava Aracı) yetersiz kaldığı düşünülerek, en az 3 adet İHA, yanı sıra acil durumlarda kullanılmak üzere 1 adet helikopter, bunları sevk ve idare edebilmesi için Havacılık Şube Müdürlüğü’nün kurulması ihtiyacı da dillendiriliyor.

Polisin görünürlüğünü artırıp kamu düzeninin sağlanması ve kamu otoritesinin varlığının hissettirebilmesi için 60 adet zırhlı Ford Ranger ihtiyacı da listeye girmiş durumda.

Tabi, bir de bunları kullanacak personel için gerekli kurslar açılması ve personele motive edici tazminat verilmesi öneriliyor.

Bunlar, savaş hali ihtiyaç listesinde yer alır. Zaten, bu liste de, açıkça ilan edilmiş olmamakla birlikte bir savaş halini tescilleyen biçimde hazırlanmış.

Mantıklı bir açıklaması olan var mı ?

Varsa, hem biz hem de ülke kamuoyu bilgilendirilmelidir…

 

 

Bu yazı toplam 81 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi