UYUŞTURUCU ÜZERİNE…

UYUŞTURUCU ÜZERİNE…

   19.yy.’ da Asya’daki Afyon Savaşları” insanlığın kuşkusuz kirli ve yüz karası sayfalarındandır. Bir ülkeye ,uyuşturucuyu yasakladığı için emperyalizmin ordularıyla nasıl   da çullandığına tarihsel örnek oluşturur.

    Devlet teşvikiyle Hindistan’da önce ticaret şirketleri kurduran, ardından da; “Şirketin ticari çalışmaları engelleniyor, yurttaşlarımızı korumalıyız” bahanesiyle Hindistanı ele geçiren İngiltere, 19 yüzyılda artık Çin’in komşusuydu. Hindistan’da üretilen afyon için  pazar görülen Çin’in uyuşturucuya karşı aldığı önlemler kapitalizmin canını sıkmaya başlayınca; “Serbest ticarete engel olunuyor” safsatasıyla Asya’ya saldırıldı.İngiliz donanması uyuşturucu ticaretine razı olması için Şanghayı top ateşine tuttu.

   1839-1842 arası yıllar İngiltere’nin, Çin’i dize getirme uğraşlarıyla doludur. Hong-Kong’u üs olarak ele geçiren İngilizlerin, Çin üzerinde egemenlik kurması, 1856’da  Fransa desteğinde tamamlandı.1858 yılında afyon artık Çin’de serbestti. Üstelik Batılı devletlerin çoğu, Osmanlı’ya yapıldığı gibi kapitülasyonlarla Çin’i ele geçirmişlerdi.

  “Ben Çin’in Atatürk’üyüm” diyen “Mao” önderliğindeki halk, dış sömürüyü iç yardakçılarıyla birlikte 1949 tarihinde ülkesinden kovdu. Afyonkeşlerin yerini, düşmana kafa tutan Çinli aldı. 400 milyon kişinin uyuşturucudan telef olduğu bir devreden tam bağımsızlık dönemine gelinmesi, ülkenin onurlu tarihsel öyküsünü teşkil etti.

     Uyuşturucu üğeler,kapitalizmin ticaret maddesidir. Halkçı ve devletçi ekonomilerin bir kenara atıldığı sistem aradığı ortamdır.İlerici ve toplumcu politik görüşün etkin olduğu rejimlerde uyuşturucunun üretici ve tacirlerine nefes aldırılmaz.Türkiye, politika ve ekonomi yönünden 1950 lerden sonra değiştikçe, adli olaylar da artmıştır.Çünkü artık her 22 dakikada cinayet işlenen,mafya öykülü,uyuşturucu yatağı ABD, Türkiyedeki birtakım hükümetlerin örnek modelidir.Avrupanın devlet eliyle uyuşturucu bahçeleri açan Hollanda gibi ülkeleriyle birlikte Nato üyesi olunmuştur.

   Türkiyedeki adli makamlara geçen yıl 200.000 dolayında uyuşturucu suç olayı intikal etmiştir.Bilinmeyeni karanlıktadır.7 yıl içinde 46 cezaevi ihtiyacı beliren bir ülkedeyiz. Avrupadaki en büyük Adliye binaları inşa edilmiştir.Vahşi piyasa ekonomisi,tüketiciyi bankalara tutsak eden ortam ve denetlenmeyen fiyatlar Türkiye tablosudur.

  Uyuşturucu kullanım yaşının Ortaokul üğrencilerine indiğini üğrenmekteyiz.81 İl Valiliklerinden alınan bilgilere göre,sadece Artvin dışta kalmak üzere tüm illerin gençliğinde uyuşturucu saptanmıştır.

    Uyuşturucuyla savaş ancak aklı,bilimi ve toplumculuğu rehber edinen sistemlerde olur.

     

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

       

 

 

 

  

 

 

 

                                                                                             

Bu yazı toplam 68 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi