Tutmuyorlar, ne yapacaksınız ?

Tutmuyorlar, ne yapacaksınız ?

 

Sağlık Bakanlığı, ‘millete hizmet’ bahanesi adı altında aile sağlığı merkezlerinde görev yapan aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına, hekimliğin ruhuna aykırı, hukuk dışı, usulsüz ve  çalışanı mağdur eden nöbet yazımına devam ediyor.

Bakanlık, bu kararı tek taraflı olarak alıyor ve mesai dışı cumartesi günleri nöbet yazmaya devam ediyor. Ediyor da, işin muhatabı olanlara danışma gereği bile duymadan aldığı bu karar, işyerlerinde gerginlik nedeni oluyor.

Hekimler ve yardımcı sağlık personeli örgütlü. Onlar da, Bakanlığın kararı karşısında yan yana gelip farklı bir karar alıyor ve nöbete gitmiyorlar.

Nöbet tutmuyorlar.

Peki bakanlık olarak siz ne yapacaksınız ?

Sağlık meslek örgütleri, Bakanlık tarafından alınan bu nöbet kararının ne halka, ne çalışana, ne de Sağlık Bakanlığı’na faydası olmayacağını savunuyor. Bu nedenle de, ‘’Hiç kimseye faydası olmayan cumartesi nöbetlerinden Bakanlığın bir an önce vaz geçmesinde, çalışma hayatını germemesinde sayısız faydalar var’’ diyor.

Çünkü, 3 Ocak’ta uygulanan ilk nöbet, ASM çalışanı olan hekim ve yardımcı sağlık personeli nezdinde karşılık bulmadı. İdare tarafından nöbetin aksatılmaması yönünde yapılan psikolojik baskı ve mobinge rağmen nöbete gitmeme oranı yaklaşık yüzde 85 olarak gerçekleşti.

Peki neden böyle oluyor ?

ASM çalışanı hekim yardımcı sağlık personelinin durumu nedir ?

Neden hafta sonu nöbetine hayır diyorlar ?

Bunu irdelemek gerekir…

Türkiye’de, bir aile hekimine ortalama 3 bin 621 kişi düşüyor. 2013 yılında aile hekimliğinde yapılan muayene sayısı 212 milyon 318 bin oldu.  Buna göre bir yılda bir Aile Hekimi 10 bin 26 muayene yapmış.

Yoğunluğa bakar mısınız ?

Yılda 281 bin gebe, 667 bin bebek ve 729 bin çocuk izlenimi yapan ASM’ aile hekimleri, aynı sürede 2 milyon misafir hastaya hizmet vermenin yanı sıra 8 milyon 854 bin kişiye de gezici sağlık hizmeti sunmuş.

Tüm bunlarla birlikte çok sayıda mevzuat sorumlulukları olan ASM hekimleri ve yardımcı sağlık personeline bir de cumartesi ‘’nöbet tutun’’ demek ne vicdana, ne akla ne de hukuka sığar.

Bu yüzden de, ASM hekimleri ve yardımcı sağlık personeli, 3 Ocak’tan sonra 10 Ocak’ta da iş bıraktı. Bakanlık, ASM çalışanlarını zincirlemeye çalışıyor. Onlar ise zincirleri kıracağız mesajını veriyor. Bizlere de, zincirlerini kırmak için mücadele eden hekimlere ve yardımcı sağlık personeline destek vermek düşüyor.

 

ASM çalışanları köle değildir…

Bu yazı toplam 76 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi