TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik: Dolar 4 olmasın diye sanayi 4.0’a geçelim

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik: Dolar 4 olmasın diye sanayi 4.0’a geçelim

Türkiye’nin, sanayi devrimlerinin üç aşamasında da geri kaldığını ifade eden Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİ- AD) Yönetim Kurulu...

Türkiye’nin, sanayi devrimlerinin üç aşamasında da geri kaldığını ifade eden Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİ- AD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, dördüncü sanayi devrimi olarak nitelendirilen sanayi 4.0’a bir an önce adapte olunması gerektiğini söyleyerek “Eğer dolar 4.0 olsun istemiyorsak, sanayinin 4.0 olması için dijitalleşmemiz gerek” dedi.

Ancak bilgi ve teknoloji üretmeden gelişmenin ve kalkınmanın mümkün olamayacağına dikkat çeken Bilecik, Türkiye’nin küresel güç olabilmesi için gerekli üretimle birlikte, üretimin destekleneceği politikaların da olması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin kendi teknolojisi ile üretim yapmaya başlaması gerektiğine dikkat çeken Bilecik, “Sanayide dijital dönüşümü gerçekleştirebilmemizin yarısı, teknolojileri değer zincirine entegre etmekle ilgilidir; diğeri de bunu mümkün kılacak strateji ve politikaların hayata geçirilmesidir” dedi.

Ders çıkarmalı

Bilecik, dijitalleşme sürecinde Türkiye’nin önünde birçok ülke olduğuna değinerek, “Türk sanayisinin çıkarması gereken dersler var. Bu ülkelerin, bu süreçte yaptığı hatalardan ders çıkararak ilerleyebilmeliyiz” diye konuştu.

[Haber görseli]

Dördüncü devrim kaliteyi artıracak

TÜSİAD’ın açıkladığı ‘Sanayide Dijital Dönüşüm Yetkinliği Raporu, dijital teknolojilerin yüzde 27 oranında üretim verimliliğini artıracağını ortaya koydu. Rapora göre kaynak verimliliğini yüzde 18 oranında artıracak olan sanayi 4.0, ürün kalitesini de yüzde 17 oranında yükseltecek. Raporda şu tespitlere yer verildi:

* Şirketlerin büyük çoğunluğu sanayide dijital dönüşüm konusunda bilgi ve ilgi seviyelerinin yüksek olduğunu belirtti. Dönüşüme hazır olduğunu düşünen şirketlerin oranı nispeten daha düşük.

* Türkiye’deki sanayi şirketleri, dijital dönüşüm uygulama alanlarında henüz pilot projeleri gerçekleştirme (44/100) aşamasında.

* Şirketler, dijital dönüşümün önündeki en büyük engellerin yatırım maliyetlerinin yüksekliği ve yatırımın geri dönüş belirsizliği olduğunu belirtiyor.

* Şirketlerin özellikle Strateji ve Yol Haritası ile Yönetişim yetkinliklerinin düşük olduğu görülüyor.

* Teknoloji kullanıcısı şirketler yerli tedarikçilerin olmadığını/ bulunamadığını belirtirken, teknoloji tedarikçisi şirketlerin talep düşüklüğünü önemli bir problem olarak göstermesi teknolojinin arz ve talebi arasında bir kopukluk olduğunu ortaya koymaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.