Türkkan: İki nükleer santral de yapılamayacak

Türkkan: İki nükleer santral de yapılamayacak

 Kocaeli 24. dönem milletvekili Türkkan Türkiye'de yapılması planlanan iki nükleer santralin de bitirilemeyeceğini öne sürdü. Gerekçe: "Para yok."İYİ...

 

Kocaeli 24. dönem milletvekili Türkkan Türkiye'de yapılması planlanan iki nükleer santralin de bitirilemeyeceğini öne sürdü. Gerekçe: "Para yok."

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Türkkan, Sinop İnceburun ile Mersin Akkuyu’ya yapılması planlanan nükleer santrallerin para olmadığı gerekçesiyle yapılamayacağını iddia etti.

Sözcü’den Kamil Elibol‘un haberine göre Türkkan, geçen hafta Vladimir Putin’in ziyaretiyle temeli atılan santralin bitirilmesi için gereken paranın Rus Rosatom firmasında olmadığını belirtti.

Türkkan’ın ifadeleri şöyle:

“Rus Rosatom firmasının Akkuyu Nükleer Santrali’ni yapmak için parası yok. Projeye yüzde 49 ortak olup finansman getirecek firma arıyor. Akkuyu Nükleer Santrali ilk planlamalara göre 2015’te başlayıp 2022’de 20-22 milyar dolara bitecekti. Proje 2019’da başlayabilirse 2025’te bitip 25 milyar dolara mal olacağı için kimse girmek istemiyor

“AKP, Akkuyu’da üretilecek elektriğin yüzde 50’sine 15 yıl boyunca 12,35 cent/kilovatsaat bedelle alım garantisi verdi. Yani diğer santrallerde 15 kuruş olan elektrik için 49 kuruşa alım garantisi vermiş oldu.

“Fark toplamda 35 milyar dolar. Anlaşma AKP sonrası hükümetler tarafından ‘kamu yararına’ iptal edileceği için de hiçbir firma işe girmek istemiyor. Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri iptal aşamasına geldi.”

 

 

Kaynak:Duvar Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.